Franţa face tot posibilul pentru a împiedica o prăbuşire a Ucrainei, însă fără a intra în război împotriva Rusiei, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze la postul de radio France Inter, informează AFP.

“Tot ceea ce facem noi este pentru a evita războiul şi evident nu pentru a creşte îngrijorarea francezilor”, a dat asigurări Stéphane Séjourné, întrebat cu privire la posibilitatea trimiterii de militari europeni în Ucraina, evocată la începutul săptămânii de preşedintele francez.

Emmanuel Macron i-a îndemnat luni pe aliaţii Ucrainei la o “revigorare” pentru a asigura “înfrângerea” Rusiei, prin iniţierea de livrări mai rapide şi mai masive de arme şi muniţii.

Macron a mai spart un tabu declarând că “nu poate fi exclusă” trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina, pentru misiuni de susţinere, subliniind totodată că nu există un consens asupra acestui subiect.

Pentru a risipi îndoielile cu privire la trimiterea de soldaţi francezi care ar lupta de partea ucrainenilor în faţa adversarilor lor ruşi, Stéphane Séjourné a amintit de cadrul fixat de preşedinte: “a împiedica Rusia să câştige fără a intra în război împotriva Rusiei şi, în acest cadru, nimic nu este exclus”.

Séjourné a atenţionat asupra riscului real de prăbuşire a Ucrainei, într-un moment în care sprijinul SUA pentru Kiev este tot mai incert, cu posibilitatea revenirii la preşedinţia SUA a republicanului Donald Trump.

De asemenea, Stéphane Séjourné a atenţionat asupra consecinţelor grave, în special pe plan economic, pentru europeni.

“Va fi o catastrofă economică (…). Dacă Ucraina se va prăbuşi, 30% din piaţa de grâu va fi stăpânită de Rusia, ceea ce îi va da posibilitatea de a ne ataca pe pieţe”, a declarat Stéphane Séjourné.

Ministrul francez a evocat şi problema umanitară, cu riscul unui val de refugiaţi nemaivăzut după Al Doilea Război Mondial. “Vorbim despre 10 milioane de ucraineni ce ar putea părăsi Ucraina în cazul prăbuşirii” ţării lor.

“Şi apoi, ştim foarte bine, şi avem informaţii (în acest sens), că Rusia nu se va opri aici”, a comentat el, cu referire la faptul că Moscova ar putea cotropi alte ţări.

Stéphane Séjourné a evocat de asemenea “o situaţie de fragilitate cu pregătirea alegerilor europene, cu pregătirea Jocurilor Olimpice” şi cu atacurile pe plan informaţional ale Rusiei.

“Rusia şi-a schimbat postura”, ceea ce justifică sprijinul neclintit pentru Ucraina, a conchis ministrul francez, citat de Agerpres.

Leave a Reply