Președintele francez Francois Hollande a declarat miercuri, referindu-se la poziția Ungariei în criza refugiaților, că acele state care nu respectă valorile și principiile Uniunii Europene trebuie să își pună problema dacă mai rămân în blocul comunitar.
‘Europa este un ansamblu de valori, de principii. Cei care nu doresc să respecte aceste principii trebuie să își pună problema (continuării) prezenței lor în Uniunea Europeană’, a spus șeful statului francez la sosirea la Consiliul European extraordinar dedicat crizei refugiaților.

În numele valorilor și principiilor europene, invocându-se în special ‘solidaritatea’ europeană, la Consiliul JAI desfășurat marți au fost impuse cotele obligatorii de refugiați statelor UE, deși patru țări est-europene (România, Ungaria, Cehia și Slovacia) s-au opus unei asemenea abordări.

Aflat în acel moment într-o vizită la Londra, la o întrebare legată de posibilitatea sancționării statelor care nu ar aplica această decizie, Hollande a răspuns, potrivit AFP, că în Europa există reguli, iar țările care nu le respectă se vor pune în situații în care ‘ceea ce primesc din partea Europei nu va mai veni’.

Cehia și Slovacia au anunțat că vor contesta la Curtea Europeană de Justiție decizia Consiliului JAI privind cotele obligatorii de refugiați, guvernul slovac precizând de asemenea că nu va aplica această decizie.

13 COMMENTS

 1. Această “cotă de refugiaţi” este o problemă falsă şi nu înţeleg de ce insistă decidenţii pe o anumită cifră. Există convenţii internaţionale pe subiectul refugiaţilor, adoptate şi de statele europene. În Convenţia de la Geneva privind statutul refugiaţilor şi în protocolul care a urmat convenţiei sunt prevăzute drepturi, obligaţii, proceduri, dar nu există limitări numerice. Astfel că indiferent de aşa zisa cotă obligatorie, dacă într-o ţară vine unul peste cifra stabilită, nu poate fi refuzat pentru că se încalcă prevederile convenţiei. Şi atunci pentru ce toată această discuţie pe tema unor cote obligatorii?

  • Cotele nu sunt o problema falsa… de exemplu in Romania nu ar fi venit nici un refugiat de buna voie toti cauta vestul Europei , dar prin aceste cote vor fi cantonati si la noi o parte obligatoriu( mai mult pentru ei decat pentru noi am senzatia).

  • @ Gabriel
   Pentru ca tovarasa Merkel dupa ce a spus ca primeste 800 000 de refugiati si-a dat sema ca minte cu nerusinare si s-a ratoit la tarile mai mici: “Ia luati astia mici COTE OBLIGATORII ca sa fiu eu sigura ca prostia mea imensa si delirul meu nu afecteaza Germania. Iar daca nu vreti va si sanctionam ca sa va imvatati minte sa-l respecati pe furher”.

   Alooooooooooo Franta, o vorba buna pentru noi ca sa ne scoata din Uniunea Europeana Sovietica pana cand se revine la democratie si lideri responsabili. Va rugam , vrem afara o vreme….

 2. Tarziu, prudent, neconvingator si, mai ales, fara panache. Nici retorica franceza nu mai e ce-a fost.

 3. Genial comentariu (tradus google):”Liderii UE reuniți la Bruxelles au fost de acord să consolideze controalelor la frontierele exterioare ale blocului de 28 de națiuni pentru a stopa afluxul de imigranți.” – Comunicat de presă Donald Task(şeful ue cum s-o scrie)
  Deci, aceasta înseamnă doar Ungaria a făcut un lucru bun până în prezent, și gasca condus de Merkel au fost greșit în critica Ungaria. De ce gasca Merkel seama abia acum că UE trebuie să-și apere granițele sale externe, care a fost foarte evident la începutul? Sunt gasca Merkel care suferă de demență avansată?”
  SPUNEAM CĂ ABIA ACUM SE VEDE CEEA CE SE PREACTICĂ PE ASCUNS DE 2-3 ANI: PAŞAPORTUL(era una din punctele de bază pentru a cere mită).

 4. Cred ca statele fondatoare UE nu sunt in situatia de a-si permite astfel de miscari – gen excluderi -pentru ca s-ar putea crea un precedent f periculos iar alte state sa vrea sa paraseasca UE la cerere. Din pacate, situatia incerta a existentei UE iese acum la iveala – treaba cu refugiatii – pt ca a fost f bine spoita si fals mentinuta starea de uniune si de bine. Iata ca nu-i asa si-n aceste zile se vede adevarata fata a Marului de Aur.

  • Deci e periculos sa pleci la cerere? Trebuie sa stea toata lumea fortat ca in fostul bloc sovietic?
   Si atunci ce o mai opreste pe unua ca Merkel sa distruga Europa daca toti stau cuminti si nu ne negociem nici macar libertatea???

 5. CEL MAI SLAB PRESEDINTE AL FRANTEI DIN ULTIMII ZECI DE ANI SE BAGA IN SEAMA FARA SA IL INTREBE NIMENI
  HUNII UN POPOR MIGRATOR DE NEO -FASCISTI MODERNI REPREZENTATI DE TUPEISTULN NUMIT CHIAR ”DICTATORUL” VIKTOR ORBAN ARE MAI MULTA SUSTINERE DECAT ACEST HOLLANDE NU A INTELES CA ACEST INDIVID OBRAZNIC ESTE OMUL ATAT A LUI PUTIN CAT SI A LUI MERKEL
  MERKEL, LA PUS LA COLT SI PE HOLLANDE ,ORBAN DIN UNGARIA A FOST LASAT SA ISI FACA DE CAP IN SUD-ESTUL EUROPEI FACAND IN FATA MAGHIARILOR PE” PATRIOTUL???” IAR PENTRU RESTUL EUROPEI FACE PE ”APARATORUL AL INTREGII EUROPE????” AM AUZIT ACEASTA MAGARIE DIN GURA MAIMUTOIULUI PANCHIST CARE SE PRETINDE MINISTRUL DE EXTERNE AL UNGARIEI AFIRMAND CA” POPORUL MAGHIAR DE 1000 DE ANI APARA EUROPA????” CATA NESIMTIRE??? PE FLANCUL ESTIC IAR ”MOLUSTELE DE LA BUCURESTI NU IL PUN LA PUNCT CHIAR SUNT SURZI ???
  UNGARIA IN ULTIMILE 2 SAPTAMANI UMILIND STATE SI POPOARE SERBIA, ROMANIA SI CROATIA RIDICAND GARDURI UMILIND OAMENI CU COPII IN BRATE, BATRANI IN SCAUNE CU ROTILE ARUNCAND PESTE GARDURI PACHETE CU MANCARE CA LA CAINI UNOR OAMENI FUGITI IN MAJORITATEA LOR DIN CALEA UNUI RAZBOI SANGEROS SUSTINUT DE RUSI
  PARTIDUL LUI VIKTOR ORBAN NU VA PATI NIMIC PENTRU CA PRIN SPATE MERKEL SI-A DAT MANA CU PUTIN IAR LA MIJLOC ESTE BINEINTELES SI VIKTOR ORBAN PRIETEN CU AMBI CARE SE JOACA CU SOARTA INTREGI EUROPE DAR NIMENI NU VEDE, NU AUDE NICI MACAR NU CONSTATA CE SE INTAMPLA IN UNGARIA SI CU VECINII UNGARIEI ??? SPIRITUL UNIUNII EUROPENE A MURIT

  • Vorbesti prostii! Orban si Merkel in problema imigratiunii sint cer si pamint! Sunt apa si foc! Cum ii poti amesteca? Garduri? Da! Doresc Romaniei 300.000 de migranti in trei luni, sa va vedem, cum procedati? Nu scrie te rog , pana nu gandesti! Joaca putin sah si tu si calculeaza si tu cel putin 10 pasi inainte! Acum, cu atentatele de la Paris, te-ai lamurit si tu? De ce ne temem noi, ungurii, atat de dezapreciati decatre voi, romanii care stau in loja se uita si ne critica in timp ce noi ne chinuim cu oameni care trec in numar mare si neciontrolati pamintul nostru la chemarea lui Angela Merkel, care ne costa bani si energie. Noi ne-am lamurit cu ei: ii dai mincare si ajutor, si se face ca l-ai jignit! Isi arunca toate documentele, refuza sa dea amprente, toti se transforma in sirieni! Ponta sa demonstreze ospitalitatea romaneasca, daca doreste, dar nu in vorbe! Cine a venit din Romania sa ajute in Ungaria la primirea refugiatilor? Cate corturi sau medicamente au fost oferite de statul roman Ungariei pentru solutionarea ajutorarii imigrantilor? Vorbe-vorve, dar noi astemtam din partea vecinilor ajutor si nu critici, astemptam exemplu, nu vorbe! De ce nu construiti si voi garduri? Stati la vorba cu noi, in timp ce pe noi ne invadeaza imigrantii si va si suparati ca nu mai vrem sa purtam discutii fara de sfarsit si fara nici un rezultat?

 6. Cand tiganii au fost o problema in Franta i-au trimis acasa si ne-au aratat cu degetul ca suntem o tara de nesapalti si cersatori….acum Franta striga solidaritate?????!

Leave a Reply