Fostul șef al SRI, George Maior, este audiat la DNA în calitate de martor în dosarul Broidy – vizita lui Dragnea, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

G4Media.ro a dezvăluit pe data de 6 iunie că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani.

La vremea respectivă, fostul șef SRI, George Maior, era deja ambasador al României în Statele Unite. Nu e clar însă dacă acesta avut sau nu vreo implicare în organizarea vizitei.

Potrivit surselor G4Media.ro, în urmă în primăvara lui 2019 s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu. Printre cei vizați de comisia rogatorie s-ar afla și omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci.

Un mare juriu federal din New York îl investighează pe Elliott Broidy, cel mai mare fundraiser republican, examinând dacă și-a folosit poziția de vicepreședinte al comisiei de învestire a președintelui Donald Trump pentru a încheia afaceri cu lideri străini, potrivit documentelor obținute de The Associated Press și citate de Huffington Post și publicate pe 8 iuilie.

Dintr-o citație vizând mai multe persoane transmisă recent comitetului de investire a președintelui Trump rezultă că procurorii caută date despre 20 de persoane și companii. Toți au legături cu Broidy, cu firmele, cu afacerile și contractele sale în domeniul apărării și cu oficiali străini cu care a urmărit să facă afaceri, printre care actualul președinte din Angola și doi politicieni din România, mai scrie Huffington Post.

Potrivit sursei citate, procurorii par să investigheze dacă Broidy s-a folosit de accesul la Trump pentru câștig personal și a încălcat Legea privind practicile străine corupte, care prevede că este ilegal ca un cetățean american să ofere oficialilor străini „ceva de valoare” pentru a obține un avantaj comercial. Lucrurile valoroase în acest caz ar fi putut fi o invitație la ceremonia de investire din ianuarie 2017 sau accesul la Trump.

Avocații lui Broidy au declarat pentru AP că Broidy sau compania sa globală de securitate Circinus nu au avut niciun contract sau schimb de bani cu „orice agenție, intermediar sau agent guvernamental din România”. Aceșia au mai declarat că Circinus a încheiat un acord cu Angola în 2016, dar că nu a existat nicio legătură cu ceremonia de investire sau cu rolul lui Broidy în comitetul de învestire.

„Orice sugestie contrară este complet falsă”, se mai arată în declarația citata de g4media.ro

Leave a Reply