Pacienții au în prezent acces la o gamă completă de testări, care pot detecta fie noul coronavirus, fie răspunsul organismului uman la infecția cu SARS-CoV-2 sau la vaccinarea împotriva COVID-19: testarea RT-PCR, identificarea anticorpilor de tip IgM și IgG, dozarea anticorpilor neutralizanți, screeningul mutațiilor care conferă virusului contagiozitate crescută.

Ce test ar trebui să alegi? Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR, explică în materialul video de mai jos ce tipuri de teste există și în ce context sunt acestea utile.

Testul RT-PCR, care identifică ARN-ul viral din exsudatul nazofaringian, este cel mai performant test disponibil pe piață și poate recunoaște chiar și cantități foarte mici de virus. La SANADOR, rezultatul testului este disponibil în maximum 24 de ore și poate fi eliberat, la cerere, și în limba engleză, cu cod QR.

Tot la SANADOR, pacienții pot accesa teste pentru identificarea anticorpilor specifici produși de organismul uman la contactul cu noul coronavirus (anticorpi anti-nucleocapsidă, de tip IgM și IgG). Aceste teste, pentru care se recoltează sânge, identifică anticorpii și sunt recomandate persoanelor care au trecut prin boală. Ele pot descoperi și persoanele care au avut infecții asimptomatice.

Te-ai vaccinat împotriva COVID-19 (cu ambele doze de vaccin) sau ai trecut prin infecția cu SARS-CoV-2? Poți accesa dozarea cantitativă a anticorpilor anti-Spike – anticorpi neutralizanți. Anticorpii neutralizanți (anti-spike RBD) împiedică atașarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane.

La SANADOR este disponibil și un test de biologie moleculară, RT-PCR, care poate detecta virusul SARS-CoV-2, dar realizează totodată și screeningul celor mai frecvente 5 mutații ale virusului, care au dus la apariția unor tulpini cu contagiozitate crescută: trei tulpini raportate inițial în Marea Britanie, precum și tulpinile mutate raportate în Africa de Sud, respectiv Brazilia. Testul se poate recolta din exsudat nazofaringian, aspirat nazofaringian, secreție orofaringiană, lavaj bronhoalveolar sau, spre deosebire de testele RT-PCR convenționale, din spută.

În plus, la SANADOR, poți accesa testarea anticorpilor după boală și în cadrul unui pachet complex de evaluare post-COVID. Pachetul de evaluare post-COVID cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie și Pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, dozarea de anticorpi neutralizanți, teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă.

Leave a Reply