Un avion militar american a doborât duminică un obiect octogonal deasupra lacului Huron, a anunţat Pentagonul. Acesta a fost al patrulea obiect zburător doborât deasupra Americii de Nord de o rachetă americană în puţin mai mult de o săptămână, iar şeful NORAD nu exclude posibilitatea de a fi de natură extraterestră, relatează Reuters.

Generalul Glen VanHerck, comandant în cadrul Forţelor Aeriene americane, a declarat reporterilor că armata SUA nu a reuşit să identifice natura ultimelor trei obiecte zburătoare doborâte, cum se menţin ele în aer sau de unde vin.

We're Getting Our Rear End Handed To Us' In Information Space, NORTHCOM Head Warns - Breaking Defense

“Le numim obiecte, nu baloane, dintr-un motiv anume”, a declarat VanHerck, şeful Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD) şi al Comandamentului de Nord al Statelor Unite. VanHerck a spus că nu exclude prezenţa extratereştrilor sau orice altă explicaţie. “Voi lăsa comunitatea de informaţii şi comunitatea de contrainformaţii să îşi dea seama de asta”, a spus el.

Pe de altă parte, un alt oficial din domeniul apărării, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat ulterior că armata nu are nicio dovadă că obiectele ar fi fost extraterestre.

Armata va încerca să recupereze obiectul doborât deasupra lacului Huron pentru a afla mai multe despre acesta, a declarat generaul VanHerck reporterilor. El a precizat că acesta a căzut probabil în apele canadiene.

 

La ordinul preşedintelui Joe Biden, un avion de vânătoare american F-16 a doborât un obiect zburător duminică, la ora locală 14:42, deasupra lacului Huron, la graniţa dintre SUA şi Canada, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Deşi nu reprezenta o ameninţare militară, obiectul ar fi putut să interfereze cu traficul aerian intern, întrucât se deplasa la 6.100 m şi ar fi putut avea capacităţi de supraveghere, a precizat Ryder.

Mystery surrounds objects shot down by US military - BBC News

Obiectul părea să aibă o structură octogonală, cu sfori care atârnau, dar fără încărcătură utilă vizibilă, a declarat un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului. Se crede că obiectul ar fi fost de aceeaşi natură cu unul depistat recent deasupra statului Montana, în apropierea unor situri militare sensibile, ceea ce a determinat închiderea spaţiului aerian american, a precizat Pentagonul.

Noul incident ridică semne de întrebare cu privire la valul de obiecte neobişnuite care au apărut pe cerul Americii de Nord în ultimele săptămâni şi au dus la tensiuni cu China.

“Avem nevoie de fapte despre provenienţa lor, care este scopul lor şi de ce creşte frecvenţa lor”, a declarat reprezentanta americană Debbie Dingell, unul dintre congresmenii americani care au aplaudat armata pentru doborârea obiectului.

Oficialii americani au identificat un prim obiect zburător ca fiind un balon de supraveghere chinezesc şi l-au doborât în largul coastelor Carolinei de Sud la 4 februarie.

Vineri, un al doilea obiect a fost doborât deasupra gheţii marine în apropiere de Deadhorse, Alaska, iar un al treilea obiect a fost distrus sâmbătă deasupra Yukonului canadian, anchetatorii căutând încă epava.

America de Nord şi-a sporit vigilenţa în privinţa intruziunilor aeriene după apariţia balonului alb din China deasupra cerului american la începutul acestei luni. Acel balon înalt de 60 de metri – pe care americanii au acuzat Beijingul că îl foloseşte pentru a spiona Statele Unite – a provocat un incident diplomatic internaţional, determinându-l pe secretarul de stat Antony Blinken să-şi anuleze o vizită planificată în China cu doar câteva ore înainte de a pleca.

Oficialii Pentagonului au declarat că de atunci au analizat mai atent radarele şi sunt în alertă. De două ori în 24 de ore, oficialii americani au închis spaţiul aerian, dar l-au redeschis apoi rapid. Astfel, duminică, Administraţia Federală a Aviaţiei a închis pentru scurt timp spaţiul deasupra lacului Michigan. Sâmbătă, armata americană a mobilizat avioane de luptă în Montana pentru a investiga o anomalie radar semnalată în această zonă.

REACŢII DUPĂ INCIDENTELE DIN SPAŢIUL AERIAN AMERICAN

China neagă că primul balon a fost folosit pentru supraveghere şi spune că era un instrument civil de cercetare. Beijingul a condamnat Statele Unite pentru că i-au doborât sâmbăta trecută balonul în largul coastelor Carolinei de Sud, iar luni a spus că de cel puţin 10 ori baloane americane au intrat în spaţiul aerian chinez de la începutul anului 2022, scrie news.ro

Leave a Reply