Home Articole Germania, intr-un nou scandal urias de coruptie. In fotbal !

Germania, intr-un nou scandal urias de coruptie. In fotbal !

2273
6
SHARE

Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale din 2006, în afacere fiind implicaţi înalţi reprezentanţi ai fotbalului german, precum Franz Beckenbauer, susţine publicaţia Der Spiegel, citată de presa internaţională.

Comitetul de candidatură, din care făcea parte şi Franz Beckenbauer, vicepreşedinte al Federaţiei Germane de Fotbal (DFB) între 1998 şi 2010, ar fi constitut un fond special, în scopul de a mitui reprezentanţi ai CEx. al FIFA. Fondul ar fi fost alimentat cu peste 10 milioane de franci elveţieni – 13 milioane de mărci germane la acea vreme – suma fiind împrumutată de Robert Louis-Dreyfus, şeful de atunci al companiei Adidas.

Banii s-au întors la Louis-Dreyfus printr-o plată de 6,67 de milioane de euro, făcută de Comitetul de organizare într-un cont al FIFA de la Geneva, având ca justificare organizarea unei gale pe Stadionul Olimpic din Berlin, care a fost anulată ulterior. Der Speigel susţine că banii au fost transferaţi apoi către un alt cont elveţian, deţinut de Louis-Dreyfus.

Organizarea CM-2006 a fost atribuită în iulie 2000, când Germania s-a “impus” la numai un vot, 12-11, în faţa Africii de Sud, care a primit ulterior turneul final din 2010.

DFB a respins, vineri, acuzaţiile, susţinând că a investigat acest caz după izbucnirea scandalului de corupţie din cadrul FIFA şi că nu au fost descoperite neregului în procesul obţinerii organizării CM. “Plata celor 6,67 de milioane de euro nu are nicio legătură cu atribuirea Cupei Mondiale, care s-a făcut cu cinci ani înainte”, a precizat DFB, care a adăugat că va încerca totuşi să recupereze suma de la FIFA.

Nu este prima dată când Germania este acuzată de cumpărarea ediţiei 2006 a CM. În mai, după ce mai mulţi înalţi funcţionari ai forului internaţional au fost arestaţi la Zurich pentru corupţie, preşedintele Federaţiei Congoleze de Fotbal, Constant Omari, membru în Comitetul Executiv al FIFA, afirma că Germania a cumpărat Oceania pentru a organiza turneul din 2006.

“Germania a cumpărat vocea Oceaniei, ilegal, pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale, dar despre asta nu vorbeşte nimeni. Când e vorba de Germania, nu trebuie spus nimic”, a declarat Constant Omari.

El făcea aceste declaraţii, în contextul în care autorităţile elveţiene deschiseseră urmărirea penală cu privire la fapte, pentru “spălare de bani şi management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).

 

 

 

6 COMMENTS

  1. nu se poate!! germania? motorul europei? pai nu mai e cea mai cinstita si puternica natie din europa? nu ne uitam la ei ca la icoane? nu de aceea l-au ales presedinte pe marele ciolanis? nu ne dau ei mereu lectii cum e cu lupta anticoruptie? nu se opun ei intrarii in schengen ca suntem niste corupti? sa vedem ce se mai descopera despre ” prea cinstita” germanie.

  2. Fotbalul a fost singurul razboi pe care Germania l-a putut purta, cu onoare, dupa infrangerea din ’45 si carul de vinovatie istorica pe care il adunase de pe urma nazismului. “Miracolul de la Berna”, un film excelent, evoca victoria in Finala Cupei Mondiale din 1954 si valul de fericire care a cuprins Germania distrusa, impartita intre invingatori, ingenuncheata pe toate planurile, in urma acestei victorii. Filmul e din 2003 dar emotia se simte cu aceeasi intensitate ca la momentul nasterii ei desi nu e urma de propaganda in discursul regizorului. Cu timpul, revenind la normalitate, ba chiar facandu-se hegemoni in EU, onoarea a inceput sa nu mai conteze prea tare in arena sportiva (nici in alte razboie, mai putin alegorice, nu prea mai este luata in seama) asa ca dl Beckembauer (conte) a luat obiceiurile celorlalti combatanti si si-a facut jocul dupa regulile nerecunoscute de federatii.
    Nenorocirea e ca, la nemti, cand republica/democratia se vadeste corupta (vezi Weimar 1918 si urmarea) odata se ridica un lider wagnerian si face o ordine in tara de iese cu Gotterdammerung (Amurgul zeilor) si haos primordial pe tot mapamondul.

Leave a Reply