Guvernul german va cumpăra o participaţie de 23% la compania farmaceutică CureVac, care lucrează la un vaccin destinat Covid-19, pentru 300 de milioane de euro, a declarat luni ministrul Economiei, Peter Altmaier, confirmând o informaţie publicată anterior de Reuters.
Achiziţia are loc în urma unor tentative ale guvernului american de a cumpăra CureVac sau activele sale, în luna martie, care au provocat nemulţumirea Berlinului, Altmaier şi ministrul de Interne exprimându-şi sprijinul pentru ca această companie să rămână în proprietate germană.
Altmaier a spus că guvernul doreşte să consolideze sectoarele ştiinţelor vieţii şi biotehnologiei din Germania şi că Berlinul nu va avea nicio influenţă asupra strategiei de afaceri a CureVac.
“Guvernul federal german a decis să investească în această companie promiţătoare, deoarece se aşteaptă că acest lucru va accelera programele de dezvoltare şi va oferi CureVac mijloacele pentru a-şi valorifica întregul potenţial al tehnologiei sale”, a spus ministrul, adăugând că tranzacţia nu necesită aprobarea UE.
”Cu această investiţie ne propunem să oferim CureVac securitate financiară, astfel încât să poată continua să lucreze la producţia de vaccinuri cu aceeaşi dedicaţie”, a afirmat Altmaier într-o conferinţă de presă.
Reuters a relatat luni despre planul german de a participa la CureVac. O sursă guvernamentală a spus că această investiţie reflectă îngrijorarea germană legată de dependenţa prea mare de furnizorii de produse şi echipamente medicale din străinătate.
Reflectând sensibilitatea cu privire la drepturile de proprietate asupra celor doi dezvoltatori de vaccin pentru coronavirus din ţară – CureVac şi BioNTech – Berlinul şi-a acordat în mai noi competenţe care îi dau drept de veto faţă de ofertele de preluare ostile din străinătate pentru pentru preluarea unor companii din sectorul sănătăţii.
Dietmar Hopp, co-fondator al firmei de software SAP şi proprietar al unei pachet de acţiuni de peste 80% la CureVac, a declarat că niciunul dintre investitorii CureVac nu va vinde acţiuni guvernului, iar deţinerea lor va fi diluată în mod proporţional de acest acordul.
In plus, in perspectiva unui val 2 al pandemiei COVID19, Germania participa la inca un proiect medical strategic.
Italia, Germania, Olanda şi Franţa vor plăti companiei farmaceutice britanice AstraZeneca o sumă iniţială de 750 de milioane de euro pentru 300 de milioane de doze ale vaccinului potenţial pentru Covid-19, potrivit Ministerului italian al Sănătăţii, citat de Reuters.
Solicitat să ofere informaţii suplimentare, un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNBC că ” AstraZeneca nu dezvăluie informaţii financiare legate de acord”.
Informaţia a apărut la două zile după ce AstraZeneca a anunţat sâmbătă că a convenit cu patru ţări să le furnizeze până la 400 de milioane de doze de vaccin, livrările urmând să înceapă până la sfârşitul acestui an.
Grupul farmaceutic a anunţat că înfiinţează un număr de lanţuri de aprovizionare paralele, la nivel mondial, pentru a-şi extinde capacitatea de producţie.
AstraZeneca a încheiat recent acorduri similare cu Marea Britanie, Statele Unite, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations şi alianţa pentru vaccinuri Gavi, pentru 700 de milioane de doze.
Compania a anunţat sâmbătă că a încheiat un acord de licenţiere cu Serum Institute of India pentru furnizarea a încă 1 miliard de doze, în principal pentru ţările cu venituri mici şi medii.
Capacitatea totală de producţie este de 2 miliarde de dolari, potrivit companiei.
Vaccinul se află în fazele finale 2/3 ale studiului clinic pentru acest vaccin, în care au fost înrolaţi aproximativ 10.000 de voluntari sănătoşi, în Marea Britanie.
În comunicatul publicat sâmbătă, AstraZeneca a recunoscut că ”vaccinul ar putea să nu funcţioneze, dar că este dedicată să îşi asume riscul de a efectua rapid programul clinic şi de a creşte producţia”.
Potrivit unor informaţii apărute luni, AstraZeneca ar fi încheiat un acord cu firma Catalent pentru furnizarea de fiole şi echipamente de împachetare la fabrica sa de producţie din Anagni, Italia, şi pentru ”pregătirea pentru furnizarea pe scară largă” a vaccinului.