Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a refuzat să îi prelungească avizul ORNISS lui Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Ministerul de Interne, potrivit unor surse guvernamentale.

Efectul refuzului este că Ioniţă nu mai are dreptul să conducă direcţia şi a fost pus la dispoziţie până la lămurirea situaţiei, relatează presa centrala. Avizul ORNISS, care dă dreptul posesorului să aibă acces la informaţii clasificate, este obligatoriu pentru conducătorii structurilor din Ministerul de Interne. Direcţia Generală Anticorupţie are ca scop documentarea infracţiunilor de corupţie din Ministerul de Interne.

Potrivit procedurilor, Direcţia Generală pentru Protecţie Internă din Ministerul de Interne (serviciul de informaţii al ministerului, fosta ”doi şi-un sfert) face o verificare şi transmite o propunere către Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, autoritate care dă decizia finală. Accesul interzis la informaţii secrete echivalează cu schimbarea din funcţie.

Cătălin Ioniţă face obiectul mai multor investigatii in interiorul MAI, iar retragerea certificatului de securitate si schimbarea din functie se petrece intr-un moment foarte complicat pentru minister. Recent, ministrul Marcel Vela a declarat ca exista politisti in complicitate cu interlopii si ca va dispune ample controale in acest sens. La doar cateva saptamani dupa afirmatie, vine acest grav incident de securitate la DGA.

Retragerea certifcatului de securitate pentru seful unei directii generale importante din MAI este un incident foarte grav. Motivele pentru care se retrag astfel de certificate sunt din sfera problemelor de securitate nationala si au la baza suspiciuni si informatii culese de institutiile de specialitate.

Conducerea MAI trebuie sa comunice oficial motivele retragerii certificatului ORNISS si a schimbarii din functie a chestorului Catalin Ionita.

 

Leave a Reply