Numai in ultimele 24 de ore, separatistii rusi din Donbas si Luhansk au lansat zeci de focuri de artilerie asupra teritoriului controlat de ucraineni.

Iata harta publicata azi de jurnalista Anastasiia Lapatina.

Razboiul Rusiei cu Ucraina pe teritoriul ocupat al acesteia din urma a generat pana azi 14000 morti. Forte separatiste ruse sunt sustinute militar, financiar si logistic de Moscova pentru a intretine acest razboi secesionist in Estul Ucrainei.

O a doua invazie militara a Rusiei ar impinge linia de ocupatie pana pe raul Nipru, ceea ce ar putea rupe in doua Ucraina : partea estica, ruseasca, cucerita militar de Moscova si partea vestica, ce ar putea ramane sub controlul actualelor autoritati.

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #ocupatie

Si fortele armate ucrainene au publicat harta atacurilor cu artilerie ale separatilor rusi :

Imagine

stirea Agerpres :

Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev, informează Reuters.

Rebelii proruşi au adăugat că în prezent încearcă să stabilească dacă există eventuale victime.

Acuzaţia a fost făcută într-o declaraţie emisă de reprezentanţi ai autoproclamatei ‘Republici Populare Lugansk’. Documentul menţionează că forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi o mitralieră în patru incidente separate înregistrate joi.

”Forţele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras”, arată declaraţia respectivă.

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului. ”În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene.

Forţele ucrainene au precizat că separatiştii proruşi au atacat cu artileria un sat din regiunea Lugansk, lovind o grădiniţă, fără a se înregistra persoane rănite.

Observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat joi mai multe incidente cu proiectile de-a lungul liniei de contact dintre rebelii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Asemenea incidente au fost numeroase în ultimii opt ani, dar cel mai recent dintre ele intervine după ce Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să se angajeze că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Pe de altă parte, aproximativ 20 de nave militare ruse au început joi exerciţii în Marea Caspică, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. Aceste exerciţii fac parte din aplicaţiile mai ample în care sunt implicate în această perioadă o mare parte a forţelor terestre şi navale ruse.

Occidentul a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenţie de acest fel.

Anterior în această lună, serviciile de informaţii ale SUA au afirmat că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina, de exemplu prin producerea unor înregistrări video propagandistice care ar arăta un atac înscenat.

Leave a Reply