Alexandru a fost diagnosticat la naștere cu meningită neonatală cu Escherichia coli, ce a condus la apariția unei hidrocefalii. Până la vârsta de 6 ani, a suferit mai multe intervenții, la Szeged, în Ungaria, însoțite însă de diverse complicații postoperatorii. A fost nevoie să ajungă la București, la Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, pentru implantarea unei valve cu șunt care să îi permită să ducă o viață normală. Ceea ce s-a și întâmplat apoi, timp de 25 de ani.
Trecerea timpului a afectat însă montajul realizat în copilărie, iar Alexandru a început să prezinte tulburări de echilibru și hipertensiune intracraniană. Din păcate, intervenția realizată într-un spital din vestul țării, pentru îndepărtarea montajului din copilărie și implantarea unei noi valve, cu șunt ventriculo-peritoneal drept, nu a avut rezultatele dorite. Hipertensiunea intracraniană s-a menținut, apărând totodată dureri abdominale severe.
„Am luat legătura cu dl Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, care, cu mare omenie și bun-simț, ne-a recomandat să venim la București. După consultații și investigații la Spitalul Clinic SANADOR, domnul profesor a concluzionat că montajul de la Timișoara nu era în poziție corectă. După 6 ore de intervenție chirurgicală, domnul profesor Ciurea a reușit montarea altei valve, cu drenaj ventriculo-jugular drept. Din acel moment, starea mea s-a normalizat.
Mulțumesc întregului colectiv SANADOR și în special domnului profesor Ciurea pentru noua șansă pe care am primit-o. Recomand tuturor celor cu afecțiuni grave să nu se adreseze serviciilor fără experiență în tratamentul acestor boli. Pentru mine, domnul profesor Ciurea reprezintă un al doilea tată”, povestește Alexandru.
În cadrul Secției de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale se realizează minim invaziv, cu precizie și siguranță, datorită microscopului operator Zeiss Kinevo 900, ultraperformant. Sistemul îmbină modul de vizualizare optică tradițională cu vizualizarea digitală hibridă cu tehnologie integrată 4K, oferind medicului flexibilitatea de a se decupla de la abordarea optică clasică și a lucra cu o calitate excepțională a imaginii. Totodată, sistemul avansat de neuronavigație Medtronic este un alt instrument extrem de performant, folosit de medicul neurochirurg pentru ghidajul intraoperator. Pe baza investigațiilor imagistice efectuate anterior, sistemul ajută la reperarea poziției exacte a tumorii, astfel încât să nu fie provocate injurii de orice natură în țesutul cerebral învecinat. Neurochirurgia minim invazivă folosește aborduri mici și tehnici chirurgicale complexe, scăzând astfel riscurile neurologice, rata infecțiilor și asigurând o recuperare postoperatorie rapidă. P
Ce înseamnă abordarea modernă în neurochirurgie? De la primul contact al medicului cu pacientul, parcurgând apoi drumul către diagnosticul exact, cu ajutorul celor mai avansate tehnologii imagistice, ajungând apoi la tratamentul neurochirurgical modern, realizat cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, în cadrul unor echipe medicale complexe, până la programul de recuperare și neuroreabilitare, inițiat la foarte scurt timp după intervenția chirurgicală, pacientul parcurge drumul de la afecțiune la redobândirea sănătății cu ajutorul profesioniștilor competenți și empatici.