Mişcarea ‘vestelor galbene’ a ‘devenit de fapt una de agitatori’ care vrea o insurecţie şi, în principiu, să răstoarne guvernul’, a apreciat vineri purtătorul de cuvânt al executivului francez, Benjamin Griveaux, citat de AFP.

Dar guvernul este ‘gata să discute cu oameni sinceri care nu instrumentalizează politic greutăţile concetăţenilor noştri’, a afirmat Griveaux după încheierea primei şedinţe a executivului francez din acest an.

După ‘răspunsurile concrete şi rapide’ ale guvernanţilor la revendicările privind puterea de cumpărare, ‘cei care rămân mobilizaţi’ s-au angajat ‘într-o luptă politică pentru contestarea legitimităţii guvernului şi a preşedintelui Republicii’, a declarat purtătorul de cuvânt Benjamin Griveaux.

Vestele galbene ‘nu doresc să participe la ‘marea dezbatere naţională”, a indicat el, îndemnându-i pe francezi, dimpotrivă, să ‘participe activ şi să-şi facă auzită vocea’.

Întrebat dacă fermitatea afişată faţă de ‘vestele galbene’ în continuare mobilizate nu riscă să radicalizeze mişcarea, acesta a răspuns: ‘Legea, nimic altceva decât legea, legea în întregime şi dacă unii au probleme cu respectarea legii, ei sunt atunci într-adevăr persoanele cele mai radicalizate’, a subliniat Benjamin Griveaux, evocându-i pe ‘unii obişnuiţi ai platourilor de televiziune’.

‘Sunt într-o luptă politică. Să fie sigure de un lucru: forţa va rămâne de partea legii’, a insistat el, admiţând că este dificil de dialogat cu aceste persoane.

Referitor la Eric Drouet, considerat unul din liderii ‘vestelor galbene’, un personaj mediatizat şi controversat, care a fost reţinut miercuri seara în apropiere de Champs-Elysees, Benjamin Griveaux a afirmat că acesta ‘nu este mai presus de lege’.

Preşedintele Emmanuel Macron a reiterat în şedinţa executivului francez ‘tripticul’ urărilor sale din 31 decembrie: ‘Adevăr, demnitate şi speranţă!’ şi a ‘constatat că am pornit pe calea cea bună’, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

2 COMMENTS

  1. Constat ca suntem avangarda Europei! Nu știu de ce mai cere Winkler bacsi (UDMR) un “proiect de țară” din partea României care sa contribuie la “revitalizarea” proiectului european —eventual, prin rezoluția adoptată in orașul luminilor Sibiu sub președinția Luminii Popoarelor Klaus Werner Johannis—proiectul exista, acum si in traducere franceza, si merge de minune: creezi o “furie” națională pe baza unei legi/OUG/dispoziții, scoți cetățenii in strada, umpli Mulțimea de agitatori profesionisti si pe urma ii transformi pe profesionisti in partid “fara lideri” care ataca liderii aleși. Sigur, exista elemente de originalitate incontestabilă in modelul românesc, cum ar fi un presedinte ales (vezi Johannis) care iese in strada in fruntea profesioniștilor si-un lider al viitorului partid fara lideri (vezi Ciolos) care îndreaptă vestele/gecile viu colorate —profesioniștii in uniformă—spre clădirile guvernului si parlamentului pentru realizarea materială a proiectului dar asta înseamnă sa ai geniu, ceea ce epigonii/emulii, vezi bine, nu pot avea. Asta explică faptul că presedintele Franței nu e “cu masele”, ca nici un (mare) artist si/sau intelectual, ba chiar nici un student francez nu bâțâie de pe-un picior pe altul in frigul umed de pe Champs Elysees strigând” Hoții” (vezi Sora, cel mai patetic dintre exemplele romanești) laolaltă cu agitatorii de profesie, ca nu exista parlamentari francezi care sa se tăvălească pe podelele parlamentului în semn de solidaritate cu strada, etc—-pur si simplu geniul Franței s-a mutat in România! Lăsând laoparte sarcasmele: modelul s-a epuizat, nu mai are unde sa meargă mai departe de intrarea in șabloanele populiste asa ca la viitoarele alegeri Marine Le Pen va avea concurenta, nu Macron sau alți “reformatori” de aceeasi culoare. Unii speră ca stanga sa se “revitalizeze” prin ricoșeu, dar nici asta nu pare sigur, oricum, nu atâta timp cat socialiștii isi pun in frunte lideri de tipul cazon (vezi Timmermans ) ori marxiști de ziua a opta precum “controversatul” Eric Drouet, liderul partidului “vestelor”. Vin vremuri interesante!

Leave a Reply