Un nou seism puternic a zguduit duminică dimineața centrul Italiei, informează agențiile de presă internaționale.

Potrivit AFP, cutremurul a fost resimțit la Roma.

Institutul american de geologie informează că seismul a avut o magnitudine de 6,6 grade și a fost resimțit în jurul orei 07:40 (06:40 GMT) la Roma, unde pereții clădirilor s-au zguduit timp de mai multe secunde.

Inițial, Institutului de Cercetare Helmholtz din Potsdam, Germania, informa că seismul a avut o magnitudine de 6,5 pe scara Richter și a avut epicentrul la sud-est de orașul Perugia.

Acest nou seism al cărui epicentru este situat în centrul Italiei, la șase kilometri la nordul de micul oraș Norcia, din provincia Perugia, survine la câteva zile după alte două cutremure cu magnitudinea de 5,6 și 6,1 grade care s-au produs în centrul Italiei.

Biserica din Norcia este partial daramata !

basilica-st-benedict

Cel mai puternic seism din 2016, în Italia, s-a produs la 24 august 2016 și a avut o magnitudine de 6,2 grade. Acesta a avut loc în jurul orei 01.30 GMT, în centrul Italiei, lângă Perugia, la 110 km nord-est de Roma, la o adâncime de 4,2 kilometri, fiind urmat de câteva zeci de replici mai mari de trei grade. Șocul a fost resimțit până la Roma. Cutremurul s-a soldat cu 281 de morți, 388 de răniți și numeroase clădiri prăbușite în zona centrală. Cele mai afectate orașe au fost Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari. În urma acestui seism, au murit și 11 cetățeni români.


Agerpres prezinta principalele cutremure produse în Italia în perioada 1980-2016.

26 octombrie 2016 — O serie de patru seisme, dintre care unul de 6,1 grade și altul de 5,4 grade, au zguduit centrul Italiei, la 26 octombrie 2016. Cutremurele au avut loc la aproximativ două ore distanță unul de altul și au provocat rănirea mai multor persoane și prăbușirea unor clădiri vechi, inclusiv a câtorva biserici istorice aflate în zonele rurale. Primul seism s-a produs la ora 17.10 GMT și s-a simțit inclusiv în capitala țării, Roma. Acesta a avut magnitudinea de 5,4 și a fost înregistrat la o adâncime de 9 kilometri în zona Macerata, în Marche și Umbria. Cel mai mare dintre ele, cu magnitudinea 6,1, a lovit centrul Italiei la ora 19.18 GMT. Epicentrul seismelor a fost localizat în apropierea orașului Castelsantangelo sul Nera din regiunea Marche.
21 iulie 2013 — Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter a avut loc în regiunea Marche din centrul Peninsulei, la ora locală 1.32 GMT, la o adâncime de 8,4 kilometri, cu epicentrul în zona seismică Monte Conero, între provinciile Ancona și Macerata. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.
29 mai 2012 — Un seism cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a zguduit regiunea Emilia-Romagna, soldându-se cu 19 morți și cu 350 de răniți. 8.000 de persoane au fost evacuate. Seismul s-a produs la ora 7.02 GMT, la o adâncime de 9,6 kilometri, la 40 de kilometri de Bologna și 70 de kilometri de Verona.
20 mai 2012 — Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade s-a produs la ora 13.18 GMT, în nord-estul țării, între Modena și Ferrara, și s-a soldat cu șase morți, 50 de răniți și importante pierderi în patrimoniului cultural al regiunii.
6 aprilie 2009 — Un violent cutremur cu magnitudinea 5,8 grade pe scara Richter a lovit centrul Italiei, soldându-se cu peste 300 de morți și mii de refugiați. L’Aquila, capitala provinciei cu același nume și a regiunii Abruzzo, a fost cel mai afectat oraș. Seismul, care a provocat pierderi materiale de miliarde de euro, a traumatizat Italia.
31 octombrie 2002 — 30 de persoane au fost ucise de un violent cutremur, de 5,4 grade pe scara Richter, și alte șaizeci au fost rănite, în localitatea San Giuliano di Puglia (centru-est). La o școală al cărei acoperiș s-a prăbușit, au murit 27 de copii și un cadru didactic.
26 septembrie 1997 — Două seisme de 5,7 și 6 grade pe scara momentului s-au produs la ora 0.33 GMT, respectiv 9.40 GMT, în regiunile Umbria-Marche, lăsând în urmă 12 morți, peste 110 răniți și 38.000 de persoane fără adăpost. Seismul a devastat mai multe localități de munte și a afectat clădiri istorice, printre care Bazilica Sfântul Francisc de Assisi, unde patru persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii unei bolți.
13 decembrie 1990 — Un seism de 5,1 grade pe scara momentului a lovit Sicilia, între Catania și Ragusa, ucigând 19 persoane și rănind alte 200.
23 noiembrie 1980 — Un puternic seism de 6,9 grade pe scara momentului a lovit regiunile Campania și Basilicata, la ora 17.34 GMT, lăsând în urmă 2.916 morți și 20.000 de răniți.

Cutremurele care au ucis cele mai multe persoane în Italia au fost cel din 28 decembrie 1908, produs în Strâmtoarea Messina și soldat cu aproximativ 95.000 de morți, și cel din 13 ianuarie 1915, soldat cu 30.000 de morți, în regiunea Abruzzo, scrie Agerpres.

 

5 COMMENTS

 1. Aşa va ajunge şi românica noastră pentru că nimeni nu citeşte o carte veche interesantă care poate aduce mari avantaje în zilele noastre! Cam toţi sunt setaţi pe lăcomie şi putere dar niciunii nu sunt cu fapta la conaţionali şi la această ţară! Au terminat studiile şi gata, nu mai au treabă decât cu vorbitul sau se laudă cu scrisul pe facebook a titlurilor unor cărţi care nu au legătură cu viaţa omului de zi cu zi şi cu această patrie! E adevărat că nu mulţi sunt interesaţi de cunoaştere şi viitor dar suntem destui care vrem să ştim şi să atenţionăm când e vorba de dezastre de orice fel ! Aceşti indivizi care nu au nicio legătură cu omenirea ca nivel de trai şi cu ţara ca stat respectabil din toate punctele de vedere, nu au ce căuta în funcţii guvernamentale sau de decizie pentru viitorul unei naţiuni şi ţări !

 2. Este o mare tragedie. De cand se tot intampla mai des in Italia am urmarit mai atent. Si asa am dat peste niste videouri ale unui tip : dutchsinse si spre mirarea mea acesta a prezis cutremurele, nu numai in Italia dar si in alte parti. Nu pe baza de “citit in stele” …si tampenii.., nu, el merge pe niste date -concluzii cu privire la toate miscarile seismice pe glob, miscarile placilor etc… este extraordinar omul!
  El vrea de asemenea sa explice oamenilor de stiinta -seismologi etc.. cum se pot prevedea, adica cum face el, insa se pare ca acestia nu il asculta, pacat, e vorba de orgolii, ignoranta …ce? .Oricum el va merge in Italia si va sustine o conferinta publica am inteles. Pentru ca e foarte adevarat ca din cei care il urmaresc pe youtube si twitter au fost si italieni iar acestia au luat in serios avertizarile lui inainte sa se intample , se pare ca multi italieni au fost mai precauti si au putut sa se salveze.
  Dle R. Tudor omul asta e AUR! ar trebui sa fie invitat de televiziunile de oriunde. Sincer, Antena 3 ar putea considera sa il invite, va spun omul asta este AUR!
  Eu il urmaresc pe twitter daca zice ceva de Romania voi anunta . Sper sa nu fie insa cazul!!!
  Acum de ex. a spus ca in urma acestor seisme din Italia si respectiv acesta ultimul, va urma iar o crestere a tensiunii in zona si sunt predispusi la cutremure cei din nord-vestul Europei, intr-o perioada urmatoare. Va depinde insa a spus el sa studieze ce se intampla in placa (zona) asiatica. Dar a dat atentionare clara legata de nord-vestul Europei.
  Uitati aici video-ul in care el a anticipat si avertizat cu 2 zile inainte cu referire Italia, anticipand un cutremur puternic de 6.8 pana la 7.8 si a fost de 6.6!!!

  10/28/16 10pm earthquake update dutchsinse – Italy deep 5.8 watch for larger shallower movement https://youtu.be/WfJZf5SoP9Q

  si asta din data de 30.10.16 unde explica mai multe.
  https://youtu.be/y5EHoCg1XrY
  Este foarte clar tipul nu a gresit niciodata cu referire la multe zone ale lumii (de cand face aceste anticipari), in plus a mai zis de un munte din Grecia care s-a deplasat cu 1.5 cm spre vest . Aceasta miscare normal avand influenta in zona, in special sudul Europei.
  Guvernele ar trebui sa tina cont SERIOS de ce spune tipul asta clar!Iar la noi nu se zice mai nimic -mereu aceeasi “specialisti” pe la tv. cu vorbe in general goale.
  https://youtu.be/NUaCQl46X7M

 3. Cum am spus despre dutchsinse BRAVO! pentru munca lui! si a fost mentionat la BBC!
  BBC interview mentions Dutchsinse FORECASTING 6 6 Major Earthquake
  https://youtu.be/JXUG6SIntao
  Si femeia intervievata la BBC a spus ca anuntat Primarul, asta datorita avertizarii din timp! facuta de dutchsinse.

Leave a Reply