Grupul Ikea – prin subsidiara sa din România – a cumpărat 33.600 de hectare de pădure, România devenind astfel prima țară în care grupul va realiza legătura între resursa de lemn sustenabilă aflată în proprietate, producția prin intermediul relației directe cu furnizorii locali și produsele finite din magazine, a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, grupul Ikea.

Proprietatea cumpărată este localizată în centrul și nord-estul României, cu o concentrare mai mică în nord-vest.

Prin această investiție realizată prin subsidiara Ikea Resource Independence (IRI) Investments SRL România, grupul suedez își consolidează poziția în țara noastră. Deoarece tranzacția este recent finalizată, prioritatea în această perioadă este punerea bazelor noii organizații, IRI Investments SRL, precum și administrarea pădurilor într-un mod sustenabil.

‘Ikea Group a decis să investească în operațiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil și sprijină viziunea noastră de a pune la dispoziția consumatorilor produse de calitate la prețuri accesibile. Investiția în păduri este și o modalitate de a ne diversifica activele. Suntem bucuroși să anunțăm extinderea investiției noastre în activități forestiere în România, o țară importantă pentru producția noastră de piese de mobilier. Prin această achiziție, România devine prima țară în care Ikea Group își va administra propriile operațiuni forestiere și ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor’, a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL România, adăugând că toate pădurile în care Grupul va investi vor fi certificate FSC (Forestry Stewardship Council) cât mai curând posibil.

Ikea Group a investit până în prezent 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă, iar această nouă investiție realizată în România se încadrează în strategia Grupului de a investi în păduri administrate sustenabil.

‘Strategia generală a Ikea Group are între obiective să asigure acces pe termen lung la resurse regenerabile care sunt importante pentru lanțul de producție Ikea, cum ar fi energia regenerabilă, lemnul și biomaterialele. Până acum, Ikea Group a investit peste 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă — energie eoliană și panouri solare. Această nouă investiție se încadrează în strategia Ikea Group de a investi în păduri administrate sustenabil, aflate în piețe importante pentru dezvoltarea grupului, în Europa și în afara ei. România este o piață de creștere sigură, cu potențial bun pentru dezvoltare. Analizăm și alte piețe pentru potențiale investiții”, a spus Krister Mattsson, Board member IRI Investments Group, Regatul Țărilor de Jos.

La rândul său, Violeta Neniță, Purchasing Operations Manager South East Europe IKEA Purchasing, a sublinit că Ikea Group colaborează în România cu peste 20 de furnizori, care produc în principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramică. “Mai mult de 14.000 de persoane lucrează pentru furnizorii noștri din România, iar valoarea produselor achiziționate de Ikea Group din România a crescut la peste 400 de milioane de euro pe an. Avem colaborări de peste 15 ani cu furnizorii noștri actuali, perioadă în care cei mai mulți dintre ei și-au mărit vânzările și și-au îmbunătățit semnificativ capacitățile de producție”, a subliniat Neniță.

Divizia de retail a IKEA Group este reprezentată în România printr-un magazin, deschis în București în 2007, iar de curând a fost achiziționat un teren pentru cel de-al doilea magazin.

8 COMMENTS

 1. Poate nu se stie dar Ikea era in Romania chiar de pe vremea impuscatului, prin cateva fabrici de mobila care lucrau “la export” produse Ikea.
  Aurul verde al Romaniei, padurile, sub nicio forma nu trebuie instrainate, numai ca primul drujbar al tarii lucreaza …

 2. Aş fi curios să ştiu câte hectare de pădure exploatează în Suedia şi cum arată pădurile pe care le exploatează acolo!

  • Padurile de acolo arata f bine, stai linistit. Si stii de ce ? Pt ca Suedezii au grija, asemeni austriecilor si germanilor sa exploateze paduri in tari precum Romania, unde totul e de vanzare. Dar stau si ma intreb … Oare politicienii nostrii isi scot si mamele la vanzare ? Eu tind sa cred ca da.

   • Atunci, când o firmă străină cumpără pădure în România, ar trebui să i se impună drepturile şi obligaţiile privind exploatarea, aşa cum sunt stabilite în legislaţia ţării sale!

 3. De la cine sau din ce guvern au plecat vînzările?
  Pleaşca e pleaşcă! Se cam vede cine urmează la guvernare şi tocmai în forţă şi prin manipulare

 4. In ce scop au cumparat? Nu sa le defriseze? Numai in Romania nu mai exista autoritati, poti sa faci ce vrei. Si-au asigurat productia de noptiere, pe sute de ani. Dar firma de la care au cumparat, era una in care actionarii erau evrei. De unde aveau astia atata padure in tara noastra? Scandalos! Ministrul mediului ce parere are? Sau e de bine, ne mandrim cu investitori straini, chestii…?

Leave a Reply