Biroul Permanent al Senatului a dezbătut, intens, săptămâna aceasta, motivaţia Curţii Constituţionale care cerea forului legislativ să publice în Monitor hotărârea în cazul votului la Dan Şova, liderul senatorilor PSD apreciind că judecătătorii CC le-au cerut “să încalce procedurile şi legea”.
“Nu uşor, cel mai bine ar fi să trimitem această chestiune Comisiei juridice, să dăm juriştilor din Comisia juridică posibilitatea să-şi spargă puţin capul şi să vină cu un răspuns. În acelaşi timp, chestiunea asta ar părea o modalitate prin care, chipurile, Senatul ar încerca să tragă de timp”, a declarat în şedinţă preşedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, potrivit stenogramei Biroului Permanent din 20 aprilie citata de Mediafax.
Senatorul liberal Cristian Bodea a arătat că trebuia supusă o hotărâre de respingere la vot, dacă cea de încuviinţare a fost respinsă. “Dacă nu stabilim undeva în Regulament că, dacă hotărârea de încuviinţare a fost respinsă, trebuie să…”, a spus el, fiind întrerupt de Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD.
Liberalul Mario Oprea a arătat că, în opinia sa, această hotărâre este de aprobare a cererii de încuviinţare.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a contrazis: “Vă rog să nu confundăm planul politic cu planul juridic. Vă rog eu mult. Noi, aici, nu suntem acum chemaţi să dăm o hotărâre de încuviinţare sau de respingere a reţinerii şi arestării. Noi vorbim de o hotărâre prin care… uitaţi ce spune. … prin care atestă rezultatul votului. Atestă rezultatul votului”.
Ilie Sârbu a ţinut să comenteze formularea din decizia Curţii Constituţionale, “Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa de plen…”.
“Deci, Curtea, aici, nu lasă niciun fel de interpretare. Obligaţia. Adică, eu te oblig. De la om la om, când vin şi spun «te rog», e una, când spun «Facem nu ştiu ce», e alta. «Ce crezi, am putea face?» e alta… Sunt mai multe formule de exprimare. Aici e radicală. Zice clar: obligaţia de a redacta. Acum, Senatul, ca instituţie… mă rog, supremă…”, a spus Sârbu.
Tăriceanu l-a completat: “Suverană”.
Ilie Sârbu a revenit: “Suverană şi, mă rog, putem să-i mai adăugăm şi alte, şi alte, mă rog, calificative şi atribute aici, la obligaţia pe care o are faţă de Curte, mai poate să stea pe gânduri? Că, altfel, ne complicăm, vorbim două ore şi…”.
Tăriceanu a dorit să îl întrerupă, Ilie Sârbu adăugând: “Continui şi cu asta am încheiat. Credeţi că Înalta Curte, în înţelepciunea ei, toţi judecătorii de acolo, când au redactat acest articol, n-au ştiut situaţia în care suntem noi?”.
“Au ştiut-o”, i-a răspuns Tăriceanu.
“Înseamnă că ei au cerut…. Ei, ca paznicii sau, mă rog, supraveghetorii de bază ai Constituţiei, au cerut să încălcăm procedurile noastre şi chiar legea. Ei asta ne cer în fond”, a susţinut Ilie Sârbu.
Preşedintele Senatului le-a cerut colegilor din BP: “Dacă aveţi o idee, care să stea juridic în picioare şi pe care să pot s-o accept şi eu personal, pentru că eu nu pot să accept să semnez în nume personal, să iau o decizie unipersonală pentru o decizie care n-a fost luată de Senat în plenul său, vă stau la dispoziţie”.
“Nu. E mai mult de atât. E mai mult de atât”, a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.
Ilie Sârbu a continuat: “Şi atunci, ce facem, că ei spun: vă obligăm? Noi suntem obligaţi s-o facem sau nu suntem obligaţi s-o facem? Asta e problema”.
Ion Chelaru a intervenit, la rândul său: “Practic, ne îndrumă să încălcăm Constituţia”.
“Parlamentul, ca instituţie reprezentativă a poporului, are dreptul suveran de a emite legi, hotărâri şi aşa mai departe. Prin urmare, dacă are dreptul suveran, nu are nimeni voie să încalce acest drept suveran”, a spus şi preşedintele Senatului.
El a continuat: “Prin această decizie, Curtea Constituţională intervine şi noi începem să partajăm suveranitatea Parlamentului cu Curtea Constituţională în privinţa adoptării anumitor acte, decizii, legi. Deci, din acest moment, suveranitatea Parlamentului, totală, încetează şi convenim că o împărţim cu Curtea Constituţională”.
Biroul Permanent al Senatului a stabilit, marţi, cu 8 voturi “pentru” şi 2 voturi “împotrivă”, să trimită spre redactare către Comisia juridică hotărârea din şedinţa în care s-a votat cererea privind arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.
În urma analizei din comisia juridică, s-a decis, cu 6 voturi “pentru” şi 5 voturi “împotrivă”, să se trimită la Biroul Permanent un proiect de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Şova, nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării sale preventive.
Conducerea Senatului a aprobat, miercuri, Hotărârea redactată de Comisia juridică a Senatului privind votul plenului în cazul Şova, ulterior fiind publicată în Monitorul Oficial.
Unde se voteaza pana iese asa cum sunt ordinele ? Intr-o dictatura sau intr-o democratie ?
ce se tot mictioneaza pe ei? au incalcat constitutia? AU INCALCAT-O! daca de la inceput conform votului majoritar de incredintare in vederea arestarii penalului Sova s-ar fi respectat conform Constitutiei si nu unui regulament al Senatului contrar legii , acum nu am mai fi avut rusinea asta a nesimtitilor ce apara clica penala din Prlament. Atatea dezbateri si energii negative atatea saptamani pentru a fugi de responsabilitate.
ba tu chiar ai citit constitutia? daca da fa referire la articol exxact nu masi freca subiectul altfel. mai citeste si regulamentul senatului valabil al momentul votarii si pe urma sa debitezi tampeniile noilor basisti care sia-au schimbat numele in liberali
Io-te articolul:
ART. 76 – Adoptarea legilor si a hotărarilor
(2) Legile ordinare si hotărarile se adoptă cu votul majoritătii membrilor prezenti din fiecare Cameră.
Bai alta Oaie,ce tot bati campii ca Baba Oarba? Penali sunt basistii tai si cu cine ii protejeaza.
In romania …
Uite ca preacinstia Pivniceru – aia care cica se lupta cu base si cu sistemul – nu-si da demisia din CCR pt. a demasca manariile ce se fac pentru ,,implementarea” dictaturii. Acum face si ea parte din ,,noua putere”. Super
Asa se sprijinita si se formeaza sistemul. Asa a fost si din pacate asa este. Astia, cand prind cate o functie bine platita se tin cu dintii de ea si mimeaza munca in folosul poporului.
Nu mi-e de parlamentari, guvernanti, functionari de toate tipurile care-si urmaresc propriile interese, mai naspa e cu ceilalti care n-apuca un loc de genul asta (ca le ocupa oportunistii si nu sunt locuri pt. toata lumea) sau care li lehamite sa se prostitueze zilnic pentru un pumn de bani.
Naspa e ca Ponta-i ocupat cu ,,guvernarea” si n-are treaba el cu politica.
Apropo, il intreaba vreun ,,formator de opinie” pe lider cu ce oameni se va prezenta la noile alegeri? Sau nu mai conteaza oamenii? Ca va fi pe liste … si trebuind sa alegi logo-uri, nu mai conteaza oamenii. Poate o fi primit ,,asigurari” de la ,,noua putere” ca va guverna (ca tot incepe sa-i placa rolul) si dupa 2016, cine stie?
Important e ca a rezolvat-o cu bacsisul, dupa ce i-a bagat in sperieti pe buticari.
cum unde? intr-o tara in care ccr face cele mai mari fraude ( vezi cazul referendumului din 2012) in ce tara din lume o curte constitutionala inventeaza un titlu nou pentru presedintele tarii ( seful statului), in ce tara din lume se adauga practic noi articole la constitutie( sunt prea multe cazurile) sau introduce noi criterii neprevazute in constitutie?
Niciodată de cînd mă ştiu nu am avut o ţară atît de destabilizată şi terorizată de multitudinea legilor în bătaie de joc şi multor impunităţi legale sau nu!
Spune Sîrbu-le de cînd te ştii tu, a mai fost sau ai mai trăit o perioadă aşa de urîtă cum aţi dus-o voi de ani de zile în ţara asta?
Cica a fost comunismul naspa… Parca asa zic toti.
Proverbele romanilor: Cum iti asterni, asa dormni.
@parere: Pai “Sarbu-le”??! Bai nene, pe asta n-o mai auzisem!! Mai nenorociti ma nenorocitilor mult limba romana?! Analfabetilor ce sunteti! Daca esti la pensie, du-te tataie si plimba cainele, daca nu ai nepoti! Ai nenorocit blogu’ asta pe-aici dreacului…
Posibil sa va deranjeze adevarul. Nu am nicio problema sa spun lucrurilor pe nume. Cui nu-i convine, sa nu citeasca, ni s-a pus la dispozitie un blog pentru pareri, respect parerea celorlalti. Doar Radu are dreptul sa critice sau sa nu publice comentariile. Este blogu-i personal pentru refulari, nu si pentru faultari intre comentatori privind comentariile.
Nu ma deranjeaza adevarul. Ma deranjeaza ca esti analfabet si ca iti bati joc de limba romana pe aici. M-a deranjat doar faptul ca habar nu ai sa scrii corect in limba nationala, daca poti sa intelegi. In rest, pe ideile tale nu am de ce sa fiu suparat. Scrie si tu corect, cumva, nu stiu cum. Totusi, asta trebuie sa fie si sa ramana ceva important. Atlfel, mesajul continut de text se pierde, daca scriem cu picioarele. Bafta.
Serios acum, de ce nu se pune punctul pe i? Daca se vota (si e dreptul lor sa voteze) si rezultatul era 150 la 0 pt incuviintarea de arestare, apoi taricenu spunea: devizia e de respingere. Adica cum, ei voteaza ceva si decizia e cum vrea el? Invoca ce lege vrea el? Aici e problema, a incalcat cu buna stiinta legea si nu vrea sa-si asume responsabilitatea. Adica ei decid ceva si nu publica in scris decizia pt ca ei stiu ca au facut ceva gresit si sa nu poata fi contestata. Adica ei fac ce vor ei acolo pentru ca sunt organ suprem? Din cauza asta exista constitutie: România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Asta inseamna ca parlamentul nu poate vota o lege prin care sa cedeze o bucata de teritoriu pentru ca in constitutie scrie clar: INDIVIZIBIL. Asa si cu votul in cazul sova. In constitutie scrie ceva, dar ei s-au luat dupa altceva si se mai si ofuscheaza ca se incearca indreptarea unei erori. Ei incalca legea si tot ei tipa? Ce oameni, ce caractere….
Serios acum, de ce nu se pune punctul pe i? Daca se vota (si e dreptul lor sa voteze) si rezultatul era 150 la 0 pt incuviintarea de arestare, apoi taricenu spunea: devizia e de respingere. Adica cum, ei voteaza ceva si decizia e cum vrea el? Invoca ce lege vrea el? Aici e problema, a incalcat cu buna stiinta legea si nu vrea sa-si asume responsabilitatea. Adica ei decid ceva si nu publica in scris decizia pt ca ei stiu ca au facut ceva gresit si sa nu poata fi contestata. Adica ei fac ce vor ei acolo pentru ca sunt organ suprem? Din cauza asta exista constitutie: România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Asta inseamna ca parlamentul nu poate vota o lege prin care sa cedeze o bucata de teritoriu pentru ca in constitutie scrie clar: INDIVIZIBIL. Asa si cu votul in cazul sova. In constitutie scrie ceva, dar ei s-au luat dupa altceva si se mai si ofuscheaza ca se incearca indreptarea unei erori. Ei incalca legea si tot ei tipa? Ce oameni, ce caractere….
Da,Tariceanu invoca legea care este in vigoare, caci d’aia este lege.
De frica lui Kovesi, aceşti indivizi cu robe sunt în stare să sară într-un picior prin Piaţa Universităţii şi să strige cucurigu!!!!. Aşa, ca să se amuze şefa cătuşelor din România. Trebuie toată lumea să înţeleagă că în România, magistraţi fac politică şi, în general, fac ce vor ei. Pentru cei mai mulţi, legea este un moft. Ei au devenit infailibili, nu inamovibili. LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRAŢILOR. DE URGENŢĂ! Cu pedepse drastice pentru cei care se comportă ca nişte latifundiari medievali, pe moşia proprie.
Sclavul băsist Zegrean s-a antepronunțat DIN NOU: 23 Apr 2015 – “CCR: Votul în cazul Şova ar putea fi RELUAT” – http://www.antena3.ro/romania/ccr-votul-in-cazul-sova-ar-putea-fi-reluat-291361.html
De ce votul ăsta – http://www.antena3.ro/politica/roberta-anastase-nu-va-fi-cercetata-pentru-posibila-fraudare-a-votului-la-legea-pensiilor-131131.html ; http://www.antena3.ro/politica/votul-pe-legea-pensiilor-nu-se-reia-anastase-catre-psd-ati-cerut-127-de-miliarde-pentru-vot-video-107396.html – nu a putut fi reluat?! La pușcărie, conducătorii CCR, DNA și ÎCCJ!
CCR trebuie să își vadă lungul nasului , nu poate da ordine Parlamentului . CCR se poate pronunța pe constituțional sau neconstituțional cu privire la legile adoptate de Parlament .
auzi tu dupa ce ca esti complet pe dinafara mai iti si dai aere de dastept…CCR nu s-a bagat ca au votat hotii legi acolo, s-a bagat pentru ca au incalcat constitutia pentru a-si apara clica corupta pontista…
Habar nu ai de capul tau si vorbesti de “incalcari”.
Probabil că ești complet pe dinăuntru dacă nu ai posibilitatea să citești legile …
Ai auzit tu ceva, dar se refera doar la ce este legat de IMUNITATEA parlamentara.Cu privire la asta uite ce spune legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor la Articolul 25: “Articolul 25 – Caracterul hotararilor Camerelor
Hotararile Camerei Deputatilor si ale Senatului, ca si cele ale birourilor permanente respective, adoptate in materie de imunitate parlamentara, sunt definitive si executorii, obligatorii fata de orice autoritate publica, si se executa intocmai si de indata. Ministrul justitiei raspunde de executarea acestor hotarari”. Deci hotararile in materie de IMUNITATE sunt DEFINITIVE si EXECUTORII (precum hotararile judecatoresti definitive) si nu mai pot fi atacate de nimeni,nici macar de ccr, caci si boierii de la ccr trebuie sa se supuna legilor care sunt in vigoare. http://www.dreptonline.ro/legislatie/statutul_deputatilor_senatorilor.php
Or să voteze după cum le dictează Zegran&company. Parlamentarilor le tremură chiloții și fug ca dracul de tămîie cînd este vb. să facă legi care să se poată aplica fără a putea fi interpretate după bunul plac ,sau după cum bate vîntul de
niște neica nimeni ca Zegran sau cei de la alte instituții.
Ciocănitoarea Woody! Nu voi aţi fost deacord cu bătaia dejoc în alte ţări? Nu voi aţi fost cei care aţi menţinut teroarea asupra cetăţenilor din ţările unde aveţi interese? Nu la noi impuneţi tot felul de ilegalităţi legale-chipurile sau să fie implementate ca lege fie şi prin securitate în forţă? Nu voi aţi fost susţinătorii serviciilor secrete şi menţinerea lor în forţă? A naibii gîndire! Nu te mai urla fato! Noi trăim sub teroarea permanentă pusă în practică indirectă de voi!
http://www.dcnews.ro/serviciile-secrete-din-germania-intr-un-scandal-fara-precedent-un-stat-in-stat-periculos-e-co-marul-democra-iei_473929.html
Daţi-vă dreacu de manipulanţi şi manipulatori pentru interesele voastre proprii! Scria un oarecare aici: cum vă aşterneţi başa veţi dormi, pe noi ne-aţi obligat să trăim în aşternuturile mizeraile proptite de voi!
S-au intalnit Ilie Sarbu cu CAC Tariceanu: doi mafioti.
zau basist micut? asa ti-a spus tie marinarul chior?
Inseamna ca si paznicii padurilor ne obliga sa …defrisam padurea.Daca aceste lucruri sunt adevarate atunci noi romanii trebuie sa lasam deoparte orice…speranta de bine(scapa cine poate).
Si chiar daca ar pica guvernul actual tot nu putem spera la ceva mai … de bine(pleaca hotii nostri si vin hotii lor sau invers ; aceiasi hoti si jefuitori de tara care de 25 ani de zile s-au tot rotit intre ei la …putere ).