O imagine superba surprinsa de telescoapele NASA.

https://www.nasa.gov/image-feature/when-neutron-stars-collide

Această ilustrație prezintă norul dens și fierbinte de materie ce a fost smuls de uriașele forțe gravitaționale exercitate de două stele neutronice chiar în momentele dinainte de ciocnirea și fuziunea acestora, conform NASA.

Acest nor de materie conține cantități mari de elemente mai grele decât fierul, printre care o cantitate de aur și platină de zeci sau chiar sute de ori mai mare decât întreaga masă a planetei noastre.

Ilustrația publicată de NASA reprezintă ciocnirea a două stele neutronice, un eveniment detectat recent atât prin prisma undelor gravitaționale generate cât și în diferite frecvențe ale spectrului electromagnetic, de la unde radio la raze X și inclusiv în spectrul vizibil al aluminii. Cele două stele neutronice care s-au ciocnit și au fuzionat, formând, probabil, o gaură neagră, se aflau în galaxia NGC 4993, la aproximativ 130 de milioane de nai lumină de Pământ, în constelația Hydra.

O stea neutronică, rămășița unui colaps gravitațional produs în urma unei explozii în stadiul de supernovă al unei stele de cel puțin zeci de ori mai masivă decât Soarele, este unul dintre cele mai exotice obiecte din Univers. “O stea neutronică este cel mai apropiat obiect de o gaură neagră, fără să fie o gaură neagră”, conform definiției anecdotice încercate de astrofizicianul Tony Piro, de la Observatories of the Carnegie Institution for Science din Pasadena, California. O singură linguriță din materia unei stele neutronice cântărește cât muntele Everest.

Conform oamenilor de știință, observarea acestui eveniment prin mai multe tipuri de instrumente reprezintă începutul unei noi era în astronomie. Această descoperire oferă, printre altele, și dovada că ciocnirile dintre stele neutronice reprezintă principala sursă de aur, platină și alte elemente grele din Univers, scrie Agepres.

 

1 COMMENT

  1. Ce mi se pare mie extraordinar este faptul ca materia din care este alcatuita planeta noastra,dar si alte corpuri cosmice din sistemul nostru solar, contine cam toate elementele chimice posibile,incluzand si elemente grele si supergrele,ceea ce arata ca materia zonei noastre,cel putin, este formata ca urmare a unor extraordinare cataclisme cosmice, precum supernove si tot felul de alte transformari violente al unor alte stele ce ar fi existat inainte de nasterea Soarelui,iar dupa toate astea si cum se observa si la alte sisteme solare vecine din acelasi sector stelar de cateva mii de ani lumina,ca diametru, si format din mii de alte stele, din care face parte si Soarele nostru, a rezultat o evidenta “oaza de liniste”,comparativ cu alte locuri din spatiul cosmic ,o coincidenta ce a dat nastere unei serii de alte cateva coincidentze extraordinare care au dus la existenta Pamantului si pe acesta,la aparitia vietii pana la aparitia vietii inteligente si cu constiintza de sine.Si cu tot acest efort al Universului,poate al intamplarii,poate a lui Dumnezeu,care ne-a daruit o minune lucrata in miliarde de ani,noi,”constiintza de sine”,ne jucam cu casa care ni s-a oferit,o umplem de gunoaie,de poluare,ne uitam la tot felul de dezaxati si dictatori care se joaca, care mai de care,cu arme atomice,chimice si de toate alte feluri ,care se cred ei mai presus de facerea lumii si dispun de viata si/sau libertatea a milioane de semeni,murdaresc maretul Univers si opera sa cu acte criminale de neimaginat pentru fiinte care au ajuns totusi la un stadiu, cat de cat, avansat de cunoastere si dezvoltare.

Leave a Reply