Imagini de la Kabul cu avionul militar romanesc in operatiunea de salvare.

Aeronava Hercules C-130 apartinand Fortelor Aeriene Romane a decolat dintr-o locatie securizata in momentul in care a existat confirmarea ca cetateanul roman preluat a ajuns in Aeroportul din Kabul.

Din motive independente de vointa Romaniei, ceilalti 32 cetateni romani nu au ajuns la aeroport. Dar in momentul in care vor dori/putea sa ajunga acolo, avionul militar romanesc o sa-i preia instantaneu si pe ei.

Iata comunicatul MApN :

Cetățean român evacuat din Afganistan, cu aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române
Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții de miercuri, 18 august, pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță și a evacuat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, care a solicitat repatrierea.
Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde va staționa în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române.
Condițiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei militare pe aeroport.
Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.
Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport.
Este de subliniat că situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică.
MApN este în permanentă legătură cu celelalte structuri cu responsabilități în gestionarea crizei astfel încât evacuarea, protecția și transportul persoanelor să se desfășoare în condiții de siguranță.

Leave a Reply