Analiștii militari spun că o navă dintr-un șantier naval chinez, observată recent din satelit, ar putea fi o clasă nouă sau îmbunătățită de submarin de atac cu propulsie nucleară.

Experții care urmăresc eforturile rapide de construcții navale ale Chinei ar fi putut să fi surprins pentru prima dată noul submarin al țării cu propulsie nucleară, cu ajutorul imaginilor din satelit.

AllSource Analysis, o companie de informații cu imagini din Colorado, a declarat că suprastructura navei încă neidentificate a fost vizibilă timp de câteva zile între sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, în portul Huludao din Liaoning, o provincie din nord-estul Chinei.

Analiza geospațială, a ceea ce compania evaluează ca „un submarin probabil cu propulsie nucleară a flotei”, era în construcție într-un doc, potrivit unui brief din 5 mai al analistului Chris Tomlinson, care a folosit imagini examinate de la compania comercială de sateliti Planet, scrie Antena 3.

Această nouă variantă de clasă Shang ar „îmbunătăți capacitatea de război anti-suprafață a PLAN și ar putea oferi o opțiune de atac terestru clandestin dacă este echipată cu rachete de croazieră de atac terestru”, se arată în raport.

Imaginile clare ale submarinelor din docul uscat sunt rareori văzute în imaginile comerciale prin satelit, dar nu este clar dacă barca în cauză era într-adevăr un model nou sau „o modernizare a unei nave existente”, a declarat un raport Reuters.

Părți ale submarinului au fost învăluite de capace, ceea ce face dificilă confirmarea existenței unor posibile noi tuburi verticale de lansare a rachetelor și a unui nou sistem de propulsie.

Leave a Reply