Angajatorii nu vor mai reţine din salariul angajaţilor, în fiecare lună, decât contribuţiile sociale, nu şi impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligaţi să şi-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie. Bani deoparte trebuie să pună şi cei care au venituri din dobânzi sau care au câştigat la jocuri de noroc, obligaţia de a reţine impozitul la sursă fiind eliminată şi pentru depozitele bancare şi pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat în discuţie şi obţinut de Profit.ro din surse guvernamentale. Rămâne să fie reţinut în continuare la sursă, însă, de către notari, impozitul pe veniturile din vânzarea imobilelor, scrie news.ro

Veniturile din salariile şi asimilate salariilor, cele din activităţi independente, dar şi veniturile din investiţii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodărie. Dacă în prezent angajatorii trebuie să calculeze şi să reţină salariaţilor atât contribuţiile sociale (pensii, sănătate, şomaj), cât şi impozitul pe venit (de 16% în prezent), din 2018 nu vor mai reţine şi vira la buget decât contribuţiile sociale. Impozitul pe venit rămâne în sarcina angajatului, căruia angajatorul are obligaţia să îi elibereze, până la finele lunii februarie 2019, doar un document din care să rezulte situaţia veniturilor nete realizate în cursul anului precedent.

Astfel, draftul de modificare a Codului Fiscal obţinut de Profit.ro abrogă articolul 80 care stabilea că “plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.” Elimină, de asemenea, obligaţia prevăzută la articolul 81 pentru completarea şi depunerea declaraţiei privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, înlocuind-o cu “Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominal a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit”.

În schimb, pentru ca angajatul să-şi poată completa declaraţia globală de venit în cursul anului următor, angajatorul este obligat, potrivit proiectului menţionat, “să transmită/elibereze fiecărui beneficiar de venit un document care să cuprindă cel puţin informaţii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul net realizat în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior”.

Nici plătitorii de venituri pentru activităţi independente nu vor mai reţine la sursă impozitul pe venit, şi această categorie de venituri urmând să fie supusă impozitului global pe gospodărie.

Obligaţia de reţinere la sursă este eliminată şi pentru veniturile din investiţii. În prezent, impozitul de 16% pe veniturile din dobânzi pentru depozitele la vedere şi la termen, precum şi pentru cele constituite în sistemul Bauspar, de economisire-creditare în domeniul locativ, este calculat şi reţinut de către bănci la momentul înregistrării în conturile titularilor, fiind apoi virat integral la bugetul stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării în cont.

După introducerea noului sistem de impozitare globală a gospodăriilor, potrivit proiectului obţinut de Profit.ro, băncile scapă de obligaţia calculării şi reţinerii impozitului, însă trebuie să comunice fiecărui deponent persoană fizică, în scris, situaţia veniturilor/pierderilor înregistrate anual, depunând şi la ANAF declaraţii anuale pentru fiecare contribuabil care le este client:

Abandonarea reţinerii la sursă va însemna că statul nu va mai încasa lunar, pe tot parcursul anului 2018, impozit pe venit din salarii, drepturi de autor, activităţi independente, investiţii, câştiguri din jocuri de noroc, adică peste 20 miliarde de lei sau circa 10% din veniturile totale ale statului, scrie Profit.ro.

 

26 COMMENTS

 1. Cred ca este o informatie gresita.
  Nu stiu sistemul american dar stiu sistemul olandez. Lunar ti se ia impzitul din salariul brut.
  Dupa completarea declaratiei de venit global (care se face online) vei vedea daca pentru anul anterior trebuie sa dai sau sa primesti bani de la stat. Deci se face recalcularea.

  Repet, cred ca e o informatie gresita aceea ca nu ti se va retine impozitul lunar din salariu.

  • ca sa ti se ia din salariu, inseamna ca fiscul sa aiba o baza de date f bine pusa la punct si interconectata cu bancile iar tranzactiile bancare sa fie F RIGUROS descrise in detalii de cei care crediteaza contul.
   n-ai sa vezi asa ceva aici

   • Nu ai inteles, poate m-am exprimat gresit. Impozitul se retine din salariul brut inainte de a fi virat in cont salariul net. Exact ca in romania. In primele 3 luni ale anului urmator, dupa ce completezi online declaratia de venit pe anul anterior, se face regularizarea (ca la factura pentru energia electrica). Un prieten de-al meu a primit inapoi direct in cont, 6000 de euro pe anul 2016. Platise prea mult impozit pe venit.

  • No way… nici macar americanii care au un sistem de impozitare asa zis voluntar nu rateaza sa ia impozit pe salariu imdiat. Desi constitutional nu e corect a fost contestat de unii dar evident au pierdut. Teoretic angajatorul nu e agent IRS si n-ar trebui sa opreasca impozit.
   Iar daca la sfarsitul anului mai ai de plattit atunci iei o amenda.
   De aceea sunt asa zisele advanced payments pe trimestru ca sa nu ramana in urma cei care sunt self-employed sau cu venituri si din alte surse.
   —–
   Romania ar fi prima tara din lume care n-ar impozita salariile imediat.

  • Si mai ganditi-va la un lucru…un an de zile nimeni plateste impozite.
   O intarziere de un an in colectatrea de taxe? De unde bani intre timp? Imprumta statul?

 2. O lege bine gandita si cumpanita in favoarea cetateanului, il mai cocosam cu ceva. Infrastructura pentru aceasta lege e ca si inexistenta.

  • super! impozitul de anul asta o sa-l platim anul viitor. Sa vezi atunci colectare de rahat! :))
   acu, de bine de rau angajatorii turnau banii aia la buget,
   Acu, daca o sa se vada melteanu cu bani in mana, o sa-i cheltuiasca repede “ca are el timp, mancatz-a-as pan’ la anu sa-i puna la loc pt fisc). si uite asa, se mai duce dracului o colectare la buget, ca nah, mai bine sa mai avem un TV color in buda decat sa platim la fisc si inca o coada in picioare la stat

 3. Ce se mai aude despre spitalul mamut din Bucuresti, despre conditiile din spitalele din tara, autostrada craiova – pitesti si alte autostrazi, despre educatie, despre paduri si debirocratizare ?
  Ca si cocalarii, cum luam de la fraieri banii. Cei mai analfabeti si inutili oameni castiga cu 20% mai mult la stat decat la privat . Asta e Romania lui Dragnea & Firea.

  • Din cei peste un milion de salariati la privat incadrati cu salariul minim pe economie, cati mai primesc “la gri” bani ?

   Eu cred ca pe medie, salariile in privat sunt mai mari ca la stat si in Romania. Dar statistica este eronata din cauza muncii la gri.

   • Domnule doctor docent, aia care muncesc la gri atat vor avea si pensia, in schimb astia de la stat pe langa faptul ca nu muncesc vor avea pensia mai mare. Capisi ?
    Statul nu merita nici un leu la buget cat timp fura, ma lasa sa mor in spital si imi rup masina pe drum.

    • Zi merci că ai unde să mori și unde să-ți rupi mașina! Când nu vei mai avea spitale și șosele să vedem ce vei face atunci! Nu este vina statului că ăia din privat acceptă să muncească „la gri”.

 4. Dle Tudor, si asa aveam “putina” birocratie, sa vezi de la anul, haos total. Astia vor cu orice pret sa-si puna tara in cap! Cine a putut debita asemenea idiotenie? Puteti intreba la psd, va rog dle Tudor. Dar sa intrebati pe cineva normal la cap, nu vreunul cu bale la gura, spume sau alti retardati psdisti. Multumesc

 5. Ce afacere face statul ? Nici nu mai incaseaza lunar banii din retinerea la sursa il mai pune si pe contribuabil sa alerge pe la fisc,sa se umileasca pe la ghisee…Situatie Lose-Lose doar o minte de baron local rupt de realitate putea sa scoata asa ceva cand lucrurile mergeau totusi pe un fagas normal.

 6. cita vreme nu se da publicitatii intreg proiectul totul ramine in stadiu de campanie de PR, in care “vestile bune” sunt dozate, sunt date primele, sunt date pe rind unor publicatii amiabile care sunt preluate apoi pe nemestecate de alte publicatii amiabile si nimeni nu pune intrebarile care trebuie.

  Pur si simplu nu e posibil ca statul sa renunte la atitea venituri precum si la colectarea lor ritmica timp de un an jumate dupa cum nici o modificare a codului fiscal nu poate avea ca scop scaderea per total a fiscalitatii. Deci e o smecherie inca necunoscuta, care nu poate fi pe deplin inteleasa atita vreme cit la capitolul “cresteri” pina acum ni s-a spus ‘pe surse’ ca creste doar impozitul pe dividende de la 5 la 10%, ca baga impozit de 3% pe mosteniri a caror valoare depaseste 450 000 lei, ca va creste consumul taxat cu 19% si alte maruntisuri d-astea.

  Deci trebuie ca este ascuns, deocamdata, ceva masiv care sa cotrabalanseze toate aparentele ‘pomeni’…. cel mai probabil e vorba de cote superioare de impozitare a venitului pe gospodarie, cu mult peste 16%, pentru acele transe de venit anual care sar de 500-800 lunar euro per capita: 18%, 24%, 30%, etc

  Ma astept si ca pragurile sa nu creasca liniar cu numarul de membri ai gospodariei, ceea ce face ca scutirea de impozit de 24000 lei pe an sa devina o bagatela daca ai 2 copii si venit de 20-300 euro anual per gospodarie, ma astept ca tva-ul aferent acelor bonuri si facturi de cinema si scoala de balet a Olgutei sa nu fie deductibil…. ma astept sa fie aplicat sistemul de estimare a venitului pe baza realizatului din anul precedent pe principiul da tu banii acum chiar daca nu ai realizat venitul ca ti-i dam noi inapoi la anul…. sa nu uitam ca e nelimitata creativitatea socialistilor cind e vorba de luat banu….

  • Corect maestre. Vorbim ca să n-adormim. Eu zic că oricum trebuie modificat din temelii Codul Fiscal. Că au pesediștii curaj să inițieze așa ceva, este spre lauda lor. Ce-o ieși, vom vedea. Cert este că formula actuală nu funcționează. Evaziunea de îmbogățire a depășit cu mult evaziunea de supraviețuire.

 7. Este gresita informatia cum ca statul timp de un an nu mai incaseaza impozitul lunar datorat de angajat. În cadrul unei emisiuni la A3, ministrul finantelor a explicat acest lucru : impozitul pe salariu se plăteste în continuare de angajat lunar ( aici exista 2 situații, una cand salariul este mai mic de 2000 lei, salariatul este scutit de impozit, și a doua situație cand salariul este peste 2000, salariatul plăteste impozit de 10% din ceea ce este peste 2000), iar în luna mai a anului 2019 se face o declaratie de impozit pe venit global pentru intreg anul 2018, în urma căreia se poate să mai plătești ceva sau să primești ceva inapoi.

 8. Dece sa faci un lucru simplu cand poti sa il faci foarte complicat? E pretextul perfect pentru 30.000 de noi angajati la stat care vor avea ca job umilirea contribuabililor.

 9. E sistemul american, si merge; dar e o schimbare enorma de mentalitate care va trebui monitorizată atent fiindcă se vor găsi o mulțime de profitori politici care sa bage frica in populație cum ca va avea de pătimit cu birocrația si mai rău decat până acum, doar pt ca PSD-ul a avut ideea sa faca schimbarea. De pilda, cu sistemul asta, dl Nicușor Dan nu mai poate sa-si permită sa uite ce-a facut cu 100.000 €, e responsabilitatea lui sa “stie” si, daca n-a plătit impozit pe ei, imediat vine ANAF-ul si-i ia si pielea de pe el. Iar daca se aplică modelul canadian, mai “social” decat cel din SUA, cei cu salarii mari vor plăti de la sine taxe municipale (asfaltat de străzi, mentenanța la clădiri publice, sanitatie), taxe școlare (ai, n-ai copii mici plătești pt scoala din cartierul tău), taxa pe proprietate, etc. Ca altfel îți vine o amenda cat malul si, la recidiva, trebuie sa declari insolventa daca nu vrei sa ți se ia tot.–in fine, ești silit sa faci ceva pt comunitate chiar daca te enervează sa dai bani pt consultant financiar (in caz ca nu vrei sa-ți Bati capul sa-ți faci singur declarația) fiindcă la venituri mici exista angajați ai guvernului care fac consultanță “gratis”. Lumea mârâie oribil dar plătește si nu la ghișeu (nici nu exista asa ceva) ci la posta sau la posta electronica, de vreo câțiva ani încoace. si exista si instituția rambursului, exact, pe “gospodărie “/familie in care persoana cu salariul cel mai mare are “dependenți” copiii minori +nevasta casnica pt care primește bani “înapoi” de la stat, de exemplu. Intru totul, adoptarea acestui sistem ar duce si la scăderea clientelei DNA si deci a numărului de procurori îngrășați din “corupția” de 60 lei bucata (vezi cazul Bauman)-deci, pe curând, in strada cu Badiță et Co!

  • da nu s-ar putea aplica sistemul american si la codul muncii? your’re fired si gata, instant… da nu s-ar putea sa fie – tot ca la americani – impozit asa global intre 0 si 13%, cu “superrich” de la 250000 USD venit pe an, cu state fara impozit pe proprietate, cu 401k, fara tva doar cu sales tax de citeva procente, etc…
   cum dracu se face ca noi copiem doar cite o bucatica socialisto-comunista din fiecare tara, luam numai ce-i prost de la fiecare si niciodata de la nimeni intregul, care pesemne ca mai are si parti bune sau normale?

   “problema cu socialismul e ca pina la urma se termina si banii altora” (Margaret Thatcher)

  • Ce amuzant…
   In America “consilierul fiscal” nu se ocupa doar cu primitul de chitante de la contribuabil si calculat deduceri. Aia mai verifica si averile. Tocmai sa vada daca cheltuielile sunt pe masura veniturilor….
   Incep si pesedeii sa controleze averile in Romania? Nu-i mai alege nici dracu peste 3 ani. :))

   • De parcă până acum cei cu averi obținute prin evaziune, au votat pesedeul! Nu amice, ăia votează peneleul, ăia votează „dreapta”.

 10. PSD-ul totusi alta treaba n-are ?

  S-au rezolvat toate problemele din Romania si trebui acum un nou model de impozitare, tot pt aia care deja platesc !

 11. Dupa ce pana acum PSD prin guvernele Ponta si Grindeanu au lovit adanc in evaziunea fiscala, asigurand “cresterea economica” record = de fapt scoaterea la lumina a unor parti din economia subterana!, iata ca tot ei acum vor sa dea o mana de ajutor evaziunii! Facem pariu ca romanii vor deduce mai mult decat au veniturile oficiale? Prin tot ceea ce au facut pana acum dadeau impresia ca au inteles ca este bine sa simplifice raporturile cetatenilor cu autoritatile, pentru ca acesti cetateni sa aiba mai mult timp si energie pentru a munci mai bine, pentru a dezvolta firma in care lucreaza sau pe care o au in proprietate! Acum iar vor sa ne faca viata complicata, doar ca sa traiasca bine cateva mii de consilieri fiscali? Guvernul chiar nu intelege in ce cursa a fost atras?

 12. De ce trebuie consultantul fiscal ce mananc, ce beau, ce anticonceptionale si cate folosesc ?

  PSD = SUPER-BIROCRATIZAREA ROMANIEI !!!!!

  PSD daca a iti propui sa pui toti romanii pe drumuri inclusiv diaspora, poti sa stii ca pe viitor vei pierde alegerile asa cum a facut-o si Tariceanau dupa ce a introdus taxa auto !!!!!

  Ce se intampla daca o gospodarie va fi pe minus? O sa-i dati bani de la buget????
  O sa supraimpozitati persoanele care ajuta o alta gospodarie????
  Ce se intampla cu economiile ????
  Descurajati economisirea ????
  Ce se intmpla cu ce care vor cheltui banii si nu vor mai avea de unde sa plateasca ??? O sa umpleti puscariile de rau platnici sau sa trceti la executari silite pentru neplata taxelor si a penalitatilor in acest caz? o sa-i puneti opriri pe salariu si o sa-l transformati in muritor de rand sau cersetor?

  Unde mama dracu va este creierul PSD – istilor ????
  Comunsistilor, chiar vreti sa ne vedeti stand la cozi la finante?

  In loc sa puneti lumea pe drumuri dupa modelul american poate mai bine implementati sistemul englez din UK.

  Salariile sau toate veniturile sunt impozitate conform unui cod de taxare in functie de plata /ora respectiv venit estimat anual, iar la final de an financiar finantele in functie de venitul realizat incaseaza sau restituie diferentele.

  Orice angajator sau agentie calculeaza salariul in functie de codul de taxare transmis de HMRC (finante UK) catre angajat si angajator.

  In baza CNP sau CUI sau CF sau un nou sistem gen (NINO) se pot gasi solutii optime fara a pune lumea sa adune BF sau facturi si fara a Birocratiza viata ROMANILOR!!!

  Cum sa pui milioane de ROMANII pe drumuri?????
  cand totul se poate realiza mai simplu prin angajator ca si pana acum !!!!!!!

  In loc sa platesti contabili si sa pui romanii pe drumuri cred ca mai bine ar fi sa angajezi personal specializat care sa ofere consultanta angajatorilor privind calculul impozitului direct la sursa in functie de veniturile realizate si astfel fiecare angajat in functie de sursa si suma veniturilor este impozitat corect si unitar la nivell national.

  PSD vrea sa impositeze si 10oua sau 3 legaturi de patrunjel si un purcel vandute de un biet taran, in timp ce stomatologii, oftalmologii si alte categorii de medici privati, majoritatea nu dau bon fiscal !!!!!

  Reduceti somajul si limitati cumulul de functii pana la maxim 2 !!!!
  Ambele venituri chiar si din functii diferite sau angajatori diferiti pot fi impozitate diferit, prin o simpla declarartie pe proprie raspundere din 3 in 3 sau din 6 in 6 luni la angajator ca nu exista alta sursa de venit.

  Meditatiile sa se faca doar in scoala !!!! Interzis meditatiile la domiciliu !!!!

  De ce trebuie consultantul fiscal ce mananc, ce beau, ce anticonceptionale si cate folosesc ?

  PSD ai inebunit ??????

  Unde mama dracu va este creierul PSD – istilor ????
  Comunsistilor, chiar vreti sa ne vedeti stand la cozi la finante?

Leave a Reply