In noiembrie 2015, dupa demisia primului ministru Victor Ponta, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat atunci pe Dacian Ciolos sa formeze Guvernul.

Dacian Ciolos a negociat atunci cu Liviu Dragnea, liderul PSD si a reusit sa-i convinga pe socialisti sa-i dea votul in Parlament.

Daca Ciolos covinge si azi PSD sa-l voteze ca premier,  majoritatea PSD-USR-UDMR poate valida foarte usor un cabinet care sa preia fraiele la Palatul Victoria.

Iata si declaratia premierului desemnat :

Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.
Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.
Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.
————
Iata stirea Adevarul.ro din 17 noiembrie 2015

Majoritatea parlamentarilor PSD şi PNL s-au conformat deciziei politice de partid şi au votat Guvernul Dacian Cioloş, în ciuda nemulţumirilor exprimate pe la colţuri cu privire la noua componenţă a Executivului. Au existat însă şi mulţi parlamentari rebeli care, în spatele unui vot secret, au votat împotrivă. Marţi seară, noul Guvern a depus jurământul la Cotroceni.

Guvernul condus de Dacian Cioloş a fost învestit de către Parlament, după ce a primit susţinerea a 389 de deputaţi şi senatori, cu 115 voturi mai multe decât cele necesare. Tot 115 voturi au fost şi „împotriva“ noului Guvern, fiind înregistrate şi două abţineri.
Parlamentarii ALDE, conduşi de Călin Popescu Tăriceanu, cei ai PMP şi cei ai PND, partid condus de avocatul Daniel Fenechiu, şi-au asumat, în mod public, acordarea unui vot negativ Guvernului Cioloş.
Cele trei partide strâng împreună însă 57 de parlamentari, iar voturi exprimate împotrivă au fost 115. Practic, alţi 58 de parlamentari de la celelalte partide au profitat de faptul că votul a fost unul secret, cu bile, şi au votat împotriva Guvernului Cioloş, ignorând, astfel, recomandarea conducerii partidelor.

PNL a rămas pe dinafară Liviu Dragnea a negociat susţinerea Guvernului Cioloş în schimbul desemnării lui Vasile Dâncu în funcţiile de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Compromisul făcut de Cioloş cu Vasile Dâncu i-a nemulţumit însă pe liberali, care nu au fost luaţi în calcul în noul Guvern. „PNL este singurul partid care nu se află în acest Guvern. Până şi tărăniştii au un reprezentat“, a spus, supărat, un liberal, făcând referire la vicepremierul Costin Borc, fost consilier al lui Corneliu Coposu.

În faţa microfoanelor, liderii PSD şi PNL au fîcut paradă de puterea pe care o deţin în raport cu Guvernul. „Votul nostru nu este un cec în alb. Nu vom ezita să concediem Guvernul dacă va ieşi din mandatul dat de Parlament. Depinde numai de dvs, domnule Cioloş, dacă vom fi parteneri sau adversar“, l-a avertizat Dragnea pe Cioloş.

Leave a Reply