Cu desemnarea lui Dacian Ciolos pentru functia de prim ministru, Klaus Iohannis dovedeste ca poate juca si poker, nu doar golf. Iar pokerul politic e pe mize uriase.

Dacian Ciolos a muscat momeala intinsa de la Cotroceni. A acceptat “cu onoare si responsabilitate”. Se va stradui, asa cum cere Constitutia, sa incropeasca o majoritate parlamentara pentru validarea unei echipe guvernamentale.

Sansele sunt foarte mici. PSD l-a mai investit odata pe Ciolos, in 2015. Slabe sanse de a repeta gestul, desi cu PSD nu stii niciodata…

PNL are un lider care si-a facut praf in toate discursurile fostul partener de guvernare – USR. Iar noul lider PNL, Florin Citu, l-a calificat pe Dacian Ciolos drept “tovarasul cu spirala”, facand aluzie la cel putin doua din elementele din trecutului liderului USR.

Presedintele Iohannis planuieste clar sa mentina PNL la Palatul Victoria. Stim bine asta, nu e nici o indoiala. E suparat foc pe USR ca a distrus majoritatea parlamentara. E foarte putin probabil ca presedintele sa-si doreasca un guvern condus de USR.

Ramane atunci varianta ca aceasta propunere cu Ciolos premier sa fi fost facuta la cacealma, o strategie des intalnita in pokerul politic. Ciolos are slabe sanse cu PSD si PNL, iar premier al unei coalitii USR-AUR-UDMR ma indoiesc ca se poate.

Ca sa-l reinvesteasca pe Florin Citu premier, presedintele avea nevoie, constitutional vorbind, de o noua propunere care sa cada. Pare ca si-a facut rost de ea, in emotiile copilaresti ale celor de la USR, coplesiti de nominalizarea facuta.

Asadar : Ciolos nu reuseste sa-si faca o majoritate, se compromite, USR se duce putin pe tobogan, PNL isi trage putin sufletul, Florin Citu ramane intre timp la Palatul Victoria si ar putea sa mai ramana.

A 3 a propunere de premier, adica Guvernul Citu 2, ar putea sa treaca din cel mai banal si materialist motiv : ca sa evite dizolvarea Parlamentului si pierderea scaunelor si privilegiilor pentru urmatorii 3 ani, se vor gasi deputati si senatori care sa voteze un nou guvern PNL, alaturi de UDMR, minoritati, independenti, razvratiti, momiti, hamesiti.

In acest moment al strategiei de poker cu crosa de golf, evolutia scenariului politic se bazeaza pe acest road map descris mai sus.

1 COMMENT

  1. E german, il inteleg. Nu i se traduce bine constitutia. Art. 103 îi spune clar ca numeste un candidat pe baza majoritatii parlamentare insa el intelege invers ca potrivit art. 103 (2) in 10 zile cel desemnat trebuie sa intruneasca majoritatea. Este clar ca la matematica si la democratie atat Basescu cat si Iohannis au ramas REPETENȚI. Au fost mai buni Iliescu si Constantinescu care au lasat in seama parlamentului desemnarea premierului. Orgoliile si setea de putere pe care le au anumite persoane nu lasa alte persoane sa traiasca.

    Si cum a fost debandada asta cu repartiția banilor pe judete si localitati ma gandeam de ce nu se face o descrntralizare a impozitelor? La judet si la guvern sa mearga cate un 10% iar in visteria orașului sa ramana 80%. Astfel primarii s-ar gospodarii mai bine si nu ar mai exista atatea scurgeri pe la ministere.

Leave a Reply