Corpul de control al prim-ministrului a constatat în urma verificărilor efectuate în mai multe judeţe că “ANSVSA, prin DSVSA judeţene, nu a respectat prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane (‘Programul naţional’), ca urmare a faptului că au fost achiziţionate doar cinci din opt incineratoare mobile”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acţiune de documentare la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi la Direcţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor: Alba, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Satu-Mare, Suceava şi Timiş (ANSVSA), care a vizat perioada 01.01.2018 – 01.01.2020.

“Au fost verificate modalităţile de atribuire, încheiere şi derulare a contractelor de achiziţie a incineratoarelor mobile de către DSVSA Alba, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Satu Mare, Suceava şi Timiş, precum şi de asigurare a capacităţii operaţionale a echipamentelor astfel achiziţionate şi alte aspecte considerate relevante de către echipa de documentare. Potrivit concluziilor acţiunii de documentare, ANSVSA, prin DSVSA judeţene, nu a respectat prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane (“Programul naţional”), ca urmare a faptului că au fost achiziţionate doar cinci din opt incineratoare mobile”, se arată în comunicat.

Nota de informare a fost transmisă către Cabinetul prim-ministrului şi Curţii de Conturi a României spre informare, precum şi către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, spre analiză şi valorificare, scrie Agerpres.

La ANSVSA functioneaza mai multe complicitati politice locale si multe focare din ferme neconforme, cu grave probleme de mediu, sunt tolerate prin mecanisme corupte.

 

 

Leave a Reply