Persoane neidentificate au răpit-o luni pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului, relatează site-ul local de ştiri Tut.By, care citează martori oculari, potrivit Reuters şi EFE.

”În dimineaţa zilei de 7 septembrie, în faţa Muzeului Naţional de Artă, mai multe persoane necunoscute au urcat-o pe Koleskinova într-un microbuz pe care scria ‘Sviaz’ (‘Comunicaţii’) şi au pornit într-o direcţie necunoscută”, a scris portalul.

Aliaţi politici ai Mariei Kolesnikova au spus că verifică informaţiile privind răpirea sa, dar că ea nu răspunde la telefon. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în justiţie, scrie şi AFP.

În acelaşi timp, poliţia din Belarus a transmis că nu a reţinut-o pe Maria Kolesnikova, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, citată de Reuters.

Maria Kolesnikova este ultima rămasă în Belarus dintre cele trei femei politician care şi-au unit forţele înaintea alegerilor prezidenţiale de la 9 august în încercarea de a-l contracara pe liderul Aleksandr Lukaşenko. Celelalte două, Svetlana Tihanovskaia, care a fost candidata opoziţiei la alegeri, şi Veronika Ţepkalo, au părăsit deja ţara.

O voce critică la adresa preşedintelui, ea a jucat un rol important în criza politică post-alegeri din ţară, în contextul protestelor masive şi al grevelor împotriva realegerii lui Lukaşenko.

La 31 august, Maria Kolesnikova a anunţat că formează un nou partid politic, ‘Împreună’, cu echipa opozantului Viktor Babariko, aflat în închisoare şi cu care a mai lucrat anterior.

Dacă va fi confirmată, răpirea sa vine în contextul în care autorităţile din Belarus par să-şi fi intensificat eforturile de a înăbuşi avântul protestatarilor.

Poliţia din Belarus a transmis luni că a arestat 633 de persoane în timpul manifestaţiei ample de duminică a opoziţiei împotriva realegerii, la începutul lunii august, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Este cel mai mare număr de arestări la o manifestaţie a opoziţiei de la primele proteste declanşate după alegerile prezidenţiale de la 9 august, reprimate cu severitate de forţele de ordine.

Potrivit AFP, peste 100.000 de persoane au defilat duminică în centrul Minskului la apelul opoziţiei, în al patrulea weekend consecutiv de mobilizare în masă.

La fel ca în urmă cu o săptămână, forţele de ordine au desfăşurat dispozitive impresionante. Armata şi vehicule blindate au înconjurat clădiri strategice, iar staţiile de metrou au fost blocate cu bariere şi sârmă ghimpată. În unele imagini se vede cum bărbaţi cu cagulă, în civil sau înarmaţi cu bastoane, circulă prin centrul oraşului şi îi urmăresc pe manifestanţi.

Acţiuni de protest au avut loc şi în numeroase alte oraşe, în special la Grodno şi Brest, ambele în vestul ţării.

În vârstă de 66 de ani, Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani şi a cărui realegere la 9 august este contestată de opoziţie, care susţine că scrutinul a fost fraudat, continuă să excludă orice dialog şi caută sprijinul Moscovei.

Departe de a da înapoi, autorităţile şi-au înmulţit săptămâna trecută arestările ca răspuns la mobilizarea studenţilor, scrie Agerpres

2 COMMENTS

  1. Asistam la o metoda de manipulare rasuflata, dar folosita pe scara larga de toti (de)formatorii de opinie care se straduiesc sa dirijeze curente de opinie in directia dorita (de dirijorii din umbra)
    Metoda e descrisa perfect de zicerea clasica “afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul”. In cazul de fata, in titlu scrie una (rapirea s-a intimplat!), in textul postarii citim “daca se confirma”
    Parsivenia metodei de manipulare consta in faptul, demonstrat stiintific de studii de specialitate, ca foarte multi “consumatori” de “informatii” de pe net CITESC DOAR TITLUL, iar unul ca RT profita din plin de naivitatea si superficialitatea acestora. Deontologie? Ce-o fi aia?

Leave a Reply