Mişcarea talibană şi-a anunţat sprijinul faţă de o campania de vaccinare în Afganistan împotriva COVID-19 pentru care au fost promise 112 milioane de dolari prin programul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite miercuri Reuters.

Campania de imunizare va trebui să se deruleze pe fondul violenţelor ce continuă în această ţară, în pofida deschiderii negocierilor de pace între guvern şi talibani în septembrie.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus pentru Reuters că gruparea va ‘sprijini şi facilita’ campania de vaccinare ce se va desfăşura prin centre de sănătate.

FM Qureshi meets Taliban delegation to discuss status of Afghan peace  process, way forward - DAWN.COM

Potrivit unui responsabil din Ministerul Sănătăţii, programul va acoperi 20% din populaţia de 38 milioane de locuitori afgani.

Ministrul-adjunct al sănătăţii, Waheed Majroh, a declarat că va dura cel puţin şase luni până la livrarea dozelor de vaccin, dar că autorităţile Afganistanului poartă discuţii pentru ca acestea să ajungă mai repede.

Programul COVAX este o schemă globală de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus a oamenilor din ţările sărace sau cu venituri medii. Obiectivul programului este de a livra cel puţin 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul lui 2021, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă în 91 de ţări.

Afganistanul a raportat până acum 54.854 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 2.390 de decese, dar experţii sunt de părere că bilanţul este mult subestimat, având în vedere testarea redusă şi accesul limitat la asistenţă medicală într-o ţară sfâşiată de război.

Pe lângă COVX, Afganistanul a mai primit promisiunea a 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca ce vor produse în India şi care vor sosi în curând, a declarat pentru Reuters dr. Ghulam Dastagir Nazari, şeful Programului extins de imunizare din Ministerul afgan al Sănătăţii.

O sursă din guvernul indian a confirmat că au fost puse deoparte pentru Afganistan 500.000 de doze, un alt oficial spunând că primul lot va sosi în februarie, deşi Kabulul nu a adoptat deocamdată protocoalele de administrare a vaccinului.

Banca Mondială şi Banca Asiatică de Dezvoltare au anunţat, la rândul lor, că vor finanţa achiziţia de vaccinuri pentru încă 20% din populaţie până la sfârşitul lui 2022, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Masouma Jafari, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Upsss! Iar oms-ul plus restul organizatiilor cu uriase interese! Radu, lunar pun pliante publicitare cu numere de conturi, destule la numar, in fiecare cutie postala, si cer donatii financiar pentru tarile sarace, in plus, pe micul ecran este calup publicitar cu imagini de groaza in care traiesc copii din tarile sarace, la vaza micului ecran sunt imprimate numere de cont si organizatii! De cativa ani tot intreb:
    – Ce au facut cu atatea donatii financiare stranse daca saracia si bolile sunt mentinute dupa atatia ani de strans pomeni?!
    Ceva nu este in regula, ceva se vede dar nu se vorbeste, pe model “vad dar sunt chior, aud dar sunt surd”! Iaca si ultima dorinta implinita “se golesc toate depozitele de medicamente din marile tari” acum cu coronavirusul!
    In legatura cu executantii afgani care vor sa se vaccineze, nu intra in jocul mizerabil aruncat pe glob. Nu pot spune nimic acum dar peste cateva zile, o sa aud si despre aceasta actiune care, pe mine ma trimite in alte cotloane.

Leave a Reply