Industria romaneasca de aparare se relanseaza prin cooptarea unor unitati in marile proiecte de achizitii militare. Cel mai mare contract din istoria Armatei Romane este cel pentru achizitionarea sistemelor de rachete Patriot – aprox 4 miliarde de dolari.

Industria românească de apărare este din ce în ce mai aproape de primele lucrări pentru sistemul de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot. Compania Raytheon a emis o cerere de ofertă către Aerostar S.A. pentru mai multe informații despre piese prelucrate și piese mecanice pentru radarul Patriot care ar putea fi fabricate la Bacău.

„Această cerere de ofertă este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atât pentru sistemele Patriot destinate României, cât și pentru inventarul global de sisteme Patriot” a spus Tom Laliberty, vicepreședinte Apărare Integrată Antiaeriană și Anti-rachetă din cadrul diviziei Raytheon Sisteme Integrate de Apărare. „Peste 220 de unități Patriot aflate în proprietatea a 14 națiuni, inclusiv România, reprezintă o piață foarte mare și o oportunitate de export foarte bună pentru industria de apărare românească.”

În octombrie 2017, Raytheon a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Aerostar S.A, compania aflându-se în momentul de față în proces de negociere pentru semnarea de noi Memorandumuri de Înțelegere cu mai multe companii românești.

„Aerostar își dorește să aprofundeze colaborarea cu Raytheon și să aibă oportunitatea de a contribui la fabricarea sistemelor Patriot pe care le va avea România”, spune Grigore Filip, Președinte și Director General Aerostar.

Soluțiile Globale Patriot de la Raytheon reprezintă cel mai avansat sistem tactic antiaerian și anti-rachetă din lume, care oferă protecție împotriva unui număr mare de amenințări actuale, inclusiv aeronave, rachete tactice balistice, rachete de croazieră și vehicule aeriene autonome.

„Aceasta cerere de ofertă este doar începutul unui parteneriat pe termen lung între Raytheon și România”, spune Mike Ellison, Country Manager Raytheon România. „Lucrând îndeaproape cu industria românească de apărare, Raytheon va crea locuri de muncă atât în România, cât și în Statele Unite, contribuind astfel la consolidarea relațiilor dintre țările noastre”.

Fiind cel avansat sistem de apărare anti-aeriană și anti-rachetă disponibil în prezent, Patriot este alegerea celor mai bine pregătite țări din punct de vedere militar din lume. Amenințările aeriene sunt în continuă evoluție, iar Patriot și-a îmbunătățit constant capacitatea de a fi mereu cu un pas înaintea acestora. Modernizat constant încă de la lansare, astăzi sistemul anti-rachetă Patriot protejează împotriva întregului spectru de amenințări provenite pe calea aerului.

Ce este Patriot?

România achiziționează configurația 3+, cea mai avansată versiune disponibilă în ceea ce privește componentele software și hardware, echipamentul de suprafață și rachetele în sine.

Noile sisteme Patriot care vor sosi în România protejează împotriva aeronavelor, rachetelor de croazieră și dronelor. Patriot este cel mai testat sistem dovedit în luptă și a fost folosit în situații de conflict în jurul lumii pentru a proteja de amenințări atât soldați și civili, cât și infrastructura vitală.

 

6 COMMENTS

  1. Aceste parteneriate, contracte, strategii, sunt posibile datorita intelegerilor politice la varf intre noi si ei, nu ne-au ales pt ca n-am avea concurenta in lume. Ce vor acum unii sa faca ? Sa ne dezicem de acesti parteneri, cei mai puternici din lume si sa trecem in nu stiu care grupuscul regional doar ca sa scape domnul Tariceanu de grija dosarului si pentru ca e Portocala slobod la gura. Asta e gandirea falimentara a sefului senatului si a corului sau de baieti nervosi “ca nu cade odata Kovesi aia” Nu-mi aduc aminte ca domnii Tariceanu si Dragnea sa fi promis cuiva in campanie ca ne vor “salva” de cele doua aliante UE si NATO, daca vor castiga.

  2. si nu mai plateste statul roman niciun euroi sau
    dolarel ?! Eu nu cred! Ba mai mult,iar va fi scoasa romanica vinovata ca vinde arme!

  3. Care industrie romaneasca iar, cea de aparare este decimata ? Pana una alta “decartam” cu milioanele de $, restul sunt doar discutii despre anumite “oportunitati”.

  4. Ar fi bine sa participam si sa nu ratam ocazia asta. Mai ales ca e pe banii nostrii 🙂

  5. e, deocamdata aia au cerut o oferta, mai e ceva cale…. sa ne bucuram cind se va semna ceva.
    da tot e de bine, nu degeaba imi place mie Fifor….

Leave a Reply