Generalul Daniel Petrescu, sef al Statului Major al Apararii, a transmis urmatorul mesaj :

Estimările care anunțau iminența unei invazii a forțelor Federației Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă a conflictului ruso-ucrainean a adus cele două state în faza luptei armate. Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional.
Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste șapte decenii a Alianței.
Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este minimă.
Ca membri NATO, suntem beneficiari ai celor mai puternice garanții de securitate pe care le-am avut vreodată.
La nivelul Armatei României am fost și suntem permanent implicați în procesul de consolidare a capacității defensive naționale, precum și a posturii aliate pe flancul estic de descurajare a oricăror agresiuni, în complementaritate operațională cu NATO și partenerii strategici.
Armata României a activat capabilitățile necesare pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor și mijloacelor, precum și pentru sprijinul autorităților publice, dacă situația o va impune. În strânsă coordonare cu structurile militare aliate, desfășurăm următoarele:
– în plan național: consolidăm continuu capabilitățile și creștem capacitatea de reacție a forțelor proprii;
– în context NATO: încurajăm participarea structurilor multinaționale aliate de tip “grup de luptă” în România, pentru asigurarea unui aliniament defensiv unitar și proporționat pe întregul flanc estic NATO;
– în contextul Parteneriatului Strategic: continuăm demersurile de cooperare și suplimentare a prezenței militare americane pe teritoriul național.
#Romania, #NATO, #aparare, #Ucraina, #invazie, #Rusia, #razboi

Leave a Reply