O greseala politica a cancelarului german Merkel a generat un val de ura, xenofobie, intoleranta si extremism. Exact de asta n-aveau nevoie acum Germania si Europa !


Invective şi termeni de vocabular proveniţi direct din perioada nazistă, care au fost mult timp un tabu, au reapărut în Germania în cursul manifestaţiilor de stradă sau în dezbaterea publică polarizată din ce în ce mai mult pe tema migranţilor, provocând preocupare în ţară, scrie joi într-un comentariu AFP.

“Avem o adevărată problemă cu democraţia în această ţară. Plătim preţul pentru că am refuzat ani de zile să deschidem ochii”, declara vicepreşedinta Camerei deputaţilor (Bundestag), Claudia Roth, membră a partidului ecologist, “Verzii”, într-un recent interviu în Der Spiegel.

Controversa a atins punctul culminant de când cancelarul german, Angela Merkel, a fost huiduită de Ziua naţională (3 octombrie) la Dresda, cu strigăte de “trădătoare de patrie” de către o mulţime de manifestanţi apropiaţi extremei drepte, veniţi să denunţe politica sa de deschidere faţă de refugiaţi.

Pe una dintre pancartele afişate de manifestanţi erau citate din Joseph Goebbels, şeful propagandei din timpul Celui de-al III-lea Reich.

Deşi aceste cuvinte nu cad sub incidenţa legii, deoarece nu incită la ură rasială, ele au provocat însă emoţie şi i-au determinat pe unii să facă o paralelă cu anii 1920 şi 1930 din timpul Republicii de la Weimar din Germania, care se dezintegra la presiunea străzii şi a partidului nazist.

“A existat deja o Republică de la Weimar. Nu trebuie să existe şi una de la Dresda”, scrie cu îngrijorare cotidianul de centru-stânga Süddeutsche Zeitung. Capitala landului Saxonia (est) este şi fief-ul mişcării islamofobe Pegida.

“Mulţimea dezinhibată din Dresda a urlat ca în timpul Celui de-al III-lea Reich. Această mentalitate etnică nu se împacă cu statul de drept”, estima la rândul său ziarul conservator Die Welt, marcat de “cuvintele provenite dintr-un trecut sumbru”.

De luni de zile deja, simpatizanţii Pegida sau ai partidului dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), pe care îi unesc succesele electorale, îi denunţă la fiecare manifestaţie pe “trădătorii patriei” (Volksverrater, în germană) din cadrul guvernului sau al partidelor solide. Termenul german a fost răspândit chiar de către Adolf Hitler în discursurile sale din perioada interbelică.

Sloganul împotriva “presei mincinoase”, apărut la începutul secolului al XX-lea, dar popularizat de către nazişti, este scandat la fiecare adunare antiimigranţi.

Responsabila AfD, Frauke Petry, vrea să reabiliteze calificativul “etnic” în discursul său politic (volkisch, în germană), refuzând “ca acesta să fie folosit doar la modul peiorativ”. Adjectivul rămâne însă puternic marcat de nazism, care se folosea de el pentru a celebra “superioritatea” rasei ariene.

Istoricul Hans Vorlander, specialist în probleme privind extrema dreaptă, vorbeşte despre “o nouă codare a discursului politic” în Germania. “Are loc o ridicare a tabu-urilor asupra conceptelor ce proslăvesc omogenitatea etnică”, a declarat el pentru AFP.

Derapajele semantice nu se limitează la mişcările radicale. O deputată a Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatoare, partidul cancelarului Angela Merkel), Bettina Kudla, a provocat o controversă făcând apel pe Twitter la şefa guvernului federal să stopeze mişcarea “Umvolkung” din Germania. Acest concept, apropiat de cel din franceză “Grand remplacement” (Marea înlocuire), este plin de sens: el a fost fabricat de către nazişti pentru a califica “germanizarea” zonelor cucerite în Europa şi este folosit în prezent de către mişcări identitare în scopul de a denunţa înlocuirea, în opinia lor, a populaţiilor europene “de origine” cu imigranţi.

Deputata în cauză şi-a retras mesajul de pe Twitter, dar refuză să prezinte scuze. Unii aleşi izolaţi din cadrul CDU sparg la rândul lor un alt tabu pledând pentru coaliţii la putere cu AfD în scopul de a contracara stânga politică.

Recentele derapaje sunt minoritare într-o Germanie care rămâne în ansamblul său puternic ataşată valorilor democratice.

Hans Kundnani, politolog de la “German Marshall Fund”, este însă de părere că ele reprezintă un fenomen colateral al unei mişcări mai largi de afirmare a identităţii germane pe măsură ce povara culpabilităţii ororilor naziste se estompează.

“A avut loc o schimbare în identitatea naţională germană în cursul ultimilor 15 ani şi reapariţia acestui vocabular se înscrie în acest context. Germania a devenit un pic mai puţin critică faţă de trecutul său nazist cum ea nu era”, conchide politologul citat de Agerpres.

10 COMMENTS

 1. Diferența dintre naționalism și nazism este fix faptul că naționaliștii nu se lasă călcați în picioare de “democrația euroatlantica” (droguri, pornografie, antireligie, anticultura etc.) fără a comite ceea ce au comis naziștii. În orice țară, un popor trebuie să fie majoritar si sa conducă respectând minoritățile, dar fără ca minoritățile să ceară drepturi peste drepturi și chiar să-i penalizeze pe naționaliști. Atunci când o minoritate dorește să preia conducerea dintr-o țară majoritară, se numește marxism, care e clar definit în “Manifestul Comunist”, plan pe care revoluționarii marxisti, internationalisti si anarhiști vor să-l pună în aplicare. Astăzi, propaganda mass-media, iar voi nu faceți exceptie, utilizează o retorică falsa, punând etichete, fără legătură cu realitatea, la cel cum făceau si bolșevicii cu ” dușmanii poporului”. Faptul că, capitalismul seamănă în totalitarism cu comunismul nu ar trebui să mire pe nimeni deoarece liderii revoluției bolsevice, Lenin si Trotsky, au fost finantati de pe Wall Street de familia Rothschild. În Germania, adepții multiculturalismului sunt socialiștii/comuniștii. Germania, Suedia, Franța și toate tarile Occidentale se prăbușesc treptat sub nebunia/utopia numită multiculturalism. Nu va dura mult până naționalismul va domni în Europa. Eu sper la un naționalism baza pe valorile fiecărui stat, fără globalizare si mai ales fără Nouă Ordine Mondială.

  • Nu uitați că anul trecut, de Revelion, în Germania au avut zeci de tâlharii si agresiuni sexuale ale “sărmanilor imigranți”, despre care autoritățile nu au suflat o vorbă, decat după ce scandalul a luat amploare si a ajuns pe rețelele sociale (încă libere, dar urmează să le cenzureze ” democrații”) si cu toate astea, autoritățile nu au făcut nimic, protejând astfel pe imigranți în detrimentul cetățenilor. Acum câteva zile au fost raportate violuri, tâlharii ale imigranților asupra diverșilor cetățeni din statele multiculturalitate conduse de marxisti. Despre asta vorbim, despre Planul Kalergi, iar Richard Kalergi în cartea sa, “Idealismul Practic”,susține ca ” omul viitorului va fi de tip euroasian-negroid”. În realitate, albii, negrii, galbenii si roșii trebuie să se protejeze de multiculturalism, căci fiecare popor e frumos prin definiția să istorică, iar amestecarea raselor va duce la o teribilă prăbușite culturală și la crearea unei omeniri fără identitate, iar George Soros susține din plan asta împreună grupul Bilderberg.

   • am fost la Koln acum doua sapt. Toti emigrantii au iPhone t sau Ssamsung 7. Unii erau chiar in biserica unde am asistat la o nunta si tipau si cantau ca niste vandali. Asa ca lasati-ma cu nationalismul. Daca nationalismul vrea sa-i dea afara pe acesti “refugiati de razboi dar care nu fug unde vad cu ochhi ci doar in tarile puternic dezvoltate”…atunci f bine. in Koln in centru e deja mai multa populatie musulmana ca in centrul Parisului (ce comparatii am trait sa facem, prieteni..)

 2. Nu e nimic nazist nici la Pegida, nici la AfD, pe care nu mai stie presa de propaganda stangista a lui Merkel cum sa le denigreze si sa le diabolizeze in ochii publicului. In ziua de azi noi traim sub papucul dominatiei ideologice a unui soi de marxism cultural peste tot in tarile din Vest, care infiereaza cu manie proletara pe oricine are curajul sa afirme valori precum poporul, statul national suveran, apartenenta la religia crestina etc, elemente foarte prezente de altfel si in discursul AfD. Ce inseamna “extrema dreapta”, de exemplu? Cum ar defini-o toti ideologii marxismului corect politic de la putere de azi? Cum ar defini ei populismul? Fiindca ei au doar acest bagaj de etichete pe care le utilizeaza cu foarte mare agresivitate la adresa oricaruia care indrazneste sa afirme alte idei sau care iese din tiparele stabilite de ei. Daca ei au stabilit ca avortul trebuie sa fie unanim acceptat peste tot, de exemplu, cei care informeaza femeile despre riscurile pe care le presupune, ar putea risca sa intre sub incidenta penala – cineva in Franta chiar se gandeste la o astfel de lege!, nu e gluma. Daca ei au stabilit ca trebuie sa fie imigratie fara limite in Europa, oricine se opune devine “populist”, nu?, sau mai rau, paleta e larga. Cine se gandeste in primul rand la milioanele de someri din Franta si nu la “sarmanii” refugiati care “fug din calea razboiului” e la randul sau “populist”. Peste tot in aceste tari problema e ca partidele care ar fi trebuit sa apere anumite valori, care ar fi trebuit sa fie de dreapta, gen CDU in Germania sau LR in Franta, si-au abandonat pur si simplu menirea si au virat spre stanga, astfel incat ajunge sa nu mai fie practic nicio diferenta intre discursul asa-zisilor crestin-democrati ai lui Merkel si cel al socialistilor cu care fac guvernul. Practic nu mai exista dreapta autentica, iar AfD spre exemplu a aparut exact pt a umple acel gol. Restul sunt pure coincidente, cuvintele pe care ei le folosesc. E nevoie de o schimbare de macaz generalizata si cred ca tot mai multa lume incepe sa simta asta.

 3. Nu uitaţi că românii deja sunt luaţi în şuturi în toate ţările puşi alături de musulmani!

  • completare:
   Toţi urlă că sunt căutaţi românii în străinătate şi pleacă nevinovaţi din start la luat în şuturi ca imigrant(ce cauţi aici, trebuia să stai în ţara ta şi sunt alungaţi chiar dacă sunt profesionişti)! Se folosesc toate metodele posibile pentru a-i alunga din respectiva ţară şi vor ajunge umblând din ţară în ţară de parcă nu au patria mamă unde s-au născut şi au trăit ! Ce să facă aceşti oameni şi unde să meargă?

 4. Sunt total impotriva nazismului. Nazismul a insemnat pierderea de catre Habsburgi in cele doua razboaie mondiale a intregului imperiu Austro-Ungar mare cat aproape toata Europa, imperiu cucerit cu greu in sute de ani de istorie prin casatorii, cumparari de terenuri sau razboaie.

  Categoric ca dupa ce Habsburgii au pierdut toata Europa peste care erau proprietari ei nu au zburat in galaxie, adica au ramas aici pe planeta, ei cu banii lor, nemaiavand doar statutul oficial de proprietari ai Europei, ca sa zic asa.

  Nu intamplator poate de aceea in ce priveste razboaiele mondiale noua ni se vorbeste foarte mult doar despre Hitler, care era un fost nenorocit de caporal din Boemia, practic un caporal veteran din primul razboi mondial.

  Germania ajunsese sa fie condusa de un caporal, culmea fiind ca germanii se asteptau sa le iasa si ceva de bine fara sa tina cont de aceasta realitate care era in antiteza cu orice logica elementara.

  Dar, ca dovada ca nu conteaza ca esti neamt sau ca au trecut vreo 70 de ani de-atunci, iata ca la noi in Romania romanii se comporta similar si anume, ei nu merg la alegeri nefiind interesati de cei care urmeaza sa le administreze statul, parte pentru ca nu-i intereseaza, parte pentru ca atat ii duce capul. Culmea este ca dupa aceea ei se mai asteapta sa o duca si bine, declarandu-se foarte nemultumiti cand constata ca ajung la prabusire, situatie in care incep sa dea vina pe toti ghelbanii care ii conduc (majoritatea fiind “facuti in cada”) si care ii baga direct in groapa.

  Asta e culmea, pe langa ca esti prost si ca nu te intereseaza, dupa aceea sa te mai astepti sa o duci si bine si atunci cand iese prost sa te mai dai si foarte nemultumit! Culmea prostiei ordinare omenesti! Pa, pa!

 5. Traim vremuri grele datorita unor incapabili care au gresit socotelile, niste corijenti pe nervii nostri.

 6. germanii se trezesc si nu sunt sigur ca Merkel apuca alegerile. Musulmanii astia tilharesc, violeaza, copii lor bagati la scolile germane bat copii germani, pe strazi e dezastru, germanii nu mai merg pe jos pe strada dupa 9-10 seara, unii se muta in Ungaria sau Austria, isi muta banii in Elvetia sau Liechtenstein, etc. Vorbiti cu germanul de rind si vedeti ce zice….
  Arabii nu sunt o rasa, musulmanii nu sunt o rasa deci trebuie sa fii foarte prost ca sa acuzi de rasism pe cineva care se apara. Acesti germani se apara, ungurii se apara, polonezii se apara si ar trebui si noi sa ne aparam. Arabii astia subdezvoltati, fanatici, imbecilizati de sharia sunt imposibil de integrat, imposibil de asimilat, oricit de tolarant ai fi si oriciti bani le dai. A se vedea ce au ajuns magrebienii dupa 50 de ani (si astia sunt varianta soft a acestei populatii traitoare inca in evul mediu). Germanii din est sunt mai putin imbecilizati de civilizatia untului ca cei din vest si pricep mai rapid pericolul – comunismul te invata sa fii mai ager…
  Germania se prabuseste urmare a propriei timpenii. Asta e soarta lor, la fiecare doua generatii sa fie extrem de imbecili si sa aleaga sef cite un cretinoid. Dar isi vor reveni si vor face ordine. Ca si in precedentele doua dati, cel mai probabil cu ajutor american. Make America Great Again!

 7. Cristian: “Nu e nimic nazist nici la Pegida, nici la AfD, pe care nu mai stie presa de propaganda stangista a lui Merkel cum sa le denigreze si sa le diabolizeze in ochii publicului.”
  Foarte corect.
  The intellectual left (who mostly enjoy stable incomes, for example in universities) has totally ignored the problem by viewing the issue solely in moral terms: wouldn’t it be marvelous to live in a world open to others, without racism or discrimination?
  In short, the message to the white worker who lost his job as a result of delocalizations, with no better prospect than delivering pizza, that he should be delighted to live in a multicultural world where one can eat sushi, listen to African music and take vacations in Morocco.
  He is told that he must absolutely not make any racist, sexist or homophobic remarks, that gay marriage is a huge progress and that the ideal society is not one aiming at
  relatively equal conditions for all, but rather an “equal opportunity” society in which there is no limit on economic inequalities so long as they do not result from discriminations against minorities.
  http://www.counterpunch.org/2016/03/30/trump-and-the-liberal-intelligentsia-a-view-from-europe/

Leave a Reply