Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord nu a fost niciodată mai puternică dacât în această perioadă, a afirmat, marţi, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, la conferinţa internaţională “Gândirea Militară Românească”.

“Putin şi lumea văd acum că NATO nu a fost niciodată mai puternică. NATO nu se va pleca. În niciun caz. Iar ţările care iubesc pacea vor continua să îi susţină şi să îi ajute pe prietenii noştri ucraineni. Trăim vremuri întunecate. Dar, în eforturile noastre de a restabili ordinea internaţională în regiune, ce ne ajută este faptul că facem asta împreună”, a spus diplomatul.

El a felicitat Guvernul român. “Sunteţi într-un loc critic, într-un spaţiu critic, iar ajutorul dumneavoastră este esenţial şi trebuie să fiţi foarte mândri de ce aţi reuşit”, a subliniat Muniz.

“Astăzi ni se aminteşte constant că nu mai este pace în regiune şi ni se aminteşte de ce NATO este necesară”, a transmis el.

“Ne trezim în fiecare dimineaţă aici, la porţile Europei, la graniţa de Est a Alianţei şi vedem ce a fost de neconceput pentru mulţi dintre noi, în urmă cu un an. Totul s-a schimbat pe 24 februarie. Cele mai rele şi cele mai lipsite de disciplină elemente ale maşinii ruse de război au fost dezlănţuite pe continent în locuri care vor fi asociate cu masacrele oamenilor nevinovaţi şi care sunt din nou subiect de ştiri: locuri precum Odesa, Mariupol, Kiev şi altele. Mare parte din Ucraina arată azi aşa cum arăta sub ocupaţia Wehrmacht-ului în 1943. Rusia a reuşit să adauge noi nume pe listele negre din memoria noastră colectivă, unde sunt Babi Yar şi Katyn. Barbariile ruse din Bucha şi Borodianka sunt cunoscute acum”, a detaliat el.

David Muniz a spus că “războiul Moscovei a destabilizat serios regiunea Mării Negre, iar acum s-a întins pentru a ameninţa Europa şi lumea, ca un ecou al anilor ’40”.

“Am fost daţi înapoi cu 80 de ani de către o ţară care ignoră ordinea internaţională, încalcă multe tratate. (…) Rusia a arătat lumii că trupele sale sunt incapabile să înţeleagă legile războiului şi sunt prea lipsite de morală pentru a evita să comită crime de război”, a punctat diplomatul american, citat de Agerpres.

Leave a Reply