Deplasarea presedintelui francez Emmanuel Macron la Moscova pentru un dialog cu presedintele Federatiei Ruse Vladimir Putin s-a dovedit a fi un esec al negocierilor. 
Dispus la compromisuri periculoase pentru securitatea europeana, Macron s-a lovit chiar si asa de un zid al minciunilor repetate, inflexibilitatii si nervilor manifestati de Putin intr-o conferinta de presa in care s-a rastit la jurnalisti si a pomenit de moarte si razboi.
Presedintele francez a vrut sa se convinga singur de tot ce i-au transmis toti liderii occidentali : Rusia are o postura agresiva, incalca reguli elementare ale dreptului international, foloseste o retorica mincinoasa si scenarii de tip sovietic, inclusiv in declaratiile oficiale.
In speranta ca va deveni un lider european cu obiectivul de a elimina SUA din ecuatia de securitate continentala, Macron ar putea esua drept presedintele unui stat fondator NATO care submineaza cel mai mult eficienta aliantei, facand astfel cadouri nesperate Rusiei

——————-

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că i-a propus luni omologului rus Vladimir Putin “construirea de garanţii de securitate concrete” pentru toate statele implicate în criza ucraineană, după un tete-a-tete de cinci ore care a avut loc la Moscova, transmite marţi AFP.

“Preşedintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a mă angaja în această logică şi de dorinţa sa de a menţine stabilitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat preşedintele Macron în cadrul unei conferinţe de presă comune, în care a menţionat “termeni de convergenţă” între Rusia şi Franţa, fără a da detalii.

La rândul său, liderul de la Kremlin a dat asigurări că este gata să facă totul pentru a se ajunge la compromisuri şi pentru a se evita o escaladare militară a conflictului ruso-occidental din jurul Ucrainei.”De partea noastră, vom face totul pentru a găsi compromisuri care să poată satisface pe toată lumea”, a declarat Putin, asigurând că nici el, nici preşedintele Macron nu vor un război Rusia-NATO care “nu ar avea niciun câştigător”.”Trebuie găsită o soluţie pentru a ieşi din această situaţie”, a estimat preşedintele Putin.

Preşedintele rus a declarat că unele din ideile omologul său francez vizând dezamorsarea crizei pot face posibilă realizarea de progrese.”Unele din ideile sale, din propunerile sale (…) sunt posibile pentru a pune bazele unor progrese comune”, a afirmat Vladimir Putin în cadrul conferinţei comune de presă, deşi a considerat că este prematur să le expună public.

“Cât despre acordurile de la Minsk, indiferent dacă sunt în viaţă, sau au ori nu perspective, cred că pur şi simplu nu există altă alternativă”, a declarat liderul rus, conform Reuters.

Preşedintele Putin a mai spus că va continua să încerce să obţină răspunsuri din partea Occidentului la principalele sale cerinţe de securitate, deşi a precizat că SUA şi NATO le-au “ocolit” în răspunsurile oficiale trimise Moscovei luna trecută.”Nu cred că un dialog se opreşte aici”, a spus Vladimir Putin, adăugând că Rusia va trimite în curând răspunsul său scris la reacţiile NATO şi SUA.

Preşedintele francez a declarat că este sigur că intensificarea contactelor diplomatice în criza ucraineană va produce rezultate.”Împreună, sunt sigur că vom obţine un rezultat, chiar dacă nu este uşor”, a spus Macron. El a adăugat că “următoarele zile vor fi decisive şi vor necesita discuţii intense, pe care le vom continua împreună”, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply