Intervenții vasculare hibride pentru bolile vasculare periferice grave

Intervențiile vasculare hibride sunt tehnici de revascularizare a membrelor inferioare, care îmbină proceduri chirurgicale și endovasculare într-un singur timp operator. Spre deosebire de intervențiile hibride, tehnica clasică de revascularizare la nivelul membrelor inferioare presupune două intervenții separate: inițial o procedură intervențională endovasculară, apoi intervenția chirurgicală cu scopul revascularizării.

Pentru că intervențiile vasculare hibride necesită o dublă abordare, chirurgicală și endovasculară, acestea pot fi efectuate fie de un medic chirurg vascular specializat și în intervenții endovasculare, fie, mai frecvent, de o echipă medicală formată dintr-un cardiolog intervenționist și un chirurg vascular.

Intervențiile vasculare hibride sunt recomandate pacienților cu patologie vasculară periferică gravă, cu stenoze (îngustări) severe pe axul arterial al membrelor inferioare. Pacienții care suferă de această patologie au dureri mari care influențează calitatea vieții, leziuni trofice, iar vascularizația picioarelor este serios afectată. Astfel de simptome dezvăluie adesea o ischemie critică, situație ce poate impune chiar amputarea piciorului bolnav dacă tratamentul chirurgical ar fi abordat în intervenții separate.

Conduita terapeutică în cazurile de afectare vasculară severă implică o abordare multidisciplinară și o planificare minuțioasă documentată ecografic, arteriografic și prin examinare clinică. Prin intermediul investigațiilor se determină segmentele ce vor fi abordate chirurgical și segmentele unde se va interveni endovascular. Acest lucru este posibil cu ajutorul tehnologiei medicale performante, esențială pentru succesul unei intervenții vasculare hibride. Fiecare plan de intervenție este personalizat, pe baza nevoilor pacientului și a recomandărilor din ghidurile de practică medicală.

Intervențiile vasculare hibride efectuate la Spitalul Clinic SANADOR implică echipe medicale specializate în domeniu și cu experiență vastă în Cardiologie intervențională și Chirurgie vasculară, dar și cu ajutorul aparaturii de ultimă generație din Laboratorul de angiografie, care permite obținerea unor imagini precise și de înaltă calitate ale vascularizației piciorului.

Laboratorul de angiografie SANADOR are un grad de asepsie înalt și este dotat cu două angiografe moderne, Siemens și Philips Azurion 7, care permit realizarea intervențiilor hibride în condiții de maximă siguranță.

 

Leave a Reply