Şeful diplomaţiei ruse a criticat vehement joi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în timpul reuniunii sale anuale, acuzând-o că a devenit un “apendice” al NATO şi al Uniunii Europene, informează AFP.

“OSCE este pe cale să fie transformată în apendice al NATO şi UE. Să recunoaştem, organizaţia se află pe marginea prăpastiei şi se pune următoarea întrebare: mare are sens să se investească în revitalizarea ei?”, a declarat Serghei Lavrov în faţa a zeci de omologi ai săi, într-un discurs virulent la adresa Occidentului şi Ucrainei.

Originile OSCE datează de pe vremea Războiului Rece, când cele două blocuri politice inamice, occidental şi sovietic, au convenit să creeze o platformă de dialog între ele. La ora actuală, organizaţia numără 57 de participanţi.

În deschiderea consiliului anual al organizaţiei, preşedintele său în exerciţiu, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a declarat că “Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o insultă” la adresa valorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), scrie Agerpres.

Leave a Reply