Europa şi Africa “vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar” în următoarele 12-18 luni din cauza războiului din Ucraina, care este un important producător de cereale, a avertizat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în finalul summitului european de la Versailles, transmite AFP.

“Trebuie să ne reevaluăm strategiile de producţie pentru a ne apăra suveranitatea alimentară şi proteinică, în Europa, dar şi să reevaluăm o strategie cu privire la Africa, fără de care mai multe ţări africane vor fi afectate într-o perioadă de 12 până la 18 luni”, a explicat Macron.

“Europa şi Africa vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar şi de aceea trebuie să ne pregătim şi în acest sens”, a subliniat preşedintele francez.

Războiul va afecta producţia din Ucraina, care este în special un foarte mare producător de grâu, în 12-18 luni, din cauza a ceea ce nu se poate însămânţa acum, a menţionat el.

Războiul a urcat deja la niveluri inedite preţurile la ulei, grâu, soia, rapiţă, floarea soarelui şi porumb, notează AFP.

Creşterea preţurilor la produse agricole este susţinută şi de cea a preţului îngrăşămintelor, 30% din necesităţile Europei în acest sens fiind importate din Rusia, precum şi de costul carburanţilor, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a declarat, sâmbătă, că România are suficiente stocuri de alimente şi produse neperisabile, iar autorităţile sunt în contact permanent cu retailerii.

“Există suficienta marfă in depozite si magazine”, a precizat Cărbunaru.

Războiul din Ucraiana este o catastrofă pentru alimentarea populației din toată lumea cu hrană, avertizează conducerea companiei Yara International, unul dintre cei mai mari producători de fertilizatori pentru agricultură din lume.

În România, cel mai mare producător de îngrășăminte, Azomureș, este oprit de trei luni. Compania face apel la Guvern să-i asigure de urgență acces la gaz românesc pentru ca agricultura de la noi să nu clacheze în fața crizei.

Din cauza sancțiunilor respectiv a atacului Kremlinului asupra țării vecine, Federația Rusă, Belarus și Ucraina nu mai pot exporta îngrășăminte, ceea ce, din start, a lăsat Europa fără cel puțin un sfert din cantitățile necesare.

De asemenea, Brazilia, țară care asigură 20% din hrana necesară în lume, importă 50% din necesarul de îngrășăminte din Rusia. China, Turcia și alte state au oprit exporturile deja.

Potrivit managerului Yara International, companie de fertilizatori ce aprovizionează 60 de țări, războiul va amplifica major criza alimentară, începută oricum de anul trecut, odată cu majorarea prețurilor la gaze.

Mai ales țările africane, cele sărace în general, vor suferi cumplit odată cu noua criză.

În România, compania Azomures, cel mai mare producător de îngrășăminte, este oprită de 3 luni, ceea ce a dus la un minus pe piață de 500.000 de tone, spune la Europa FM, Ovidiu Maior, reprezentantul companiei:

„Din piața locală, lipsesc acum peste 500.000 de tone de îngrășăminte, chiar la startul campaniei de primăvară. Se prefigurează astfel o gravă criză a îngrășămintelor dacă nu găsim soluții pentru a reporni activitatea, în contextul în care deja foarte multe țări din regiune, care au fabrici de îngrășăminte, au impus oprirea exporturilor. Din păcate, soluții foarte multe nu au, pentru că importurile sunt foarte limitate, Rusia, Ucraina nu mai exportă, China, Turcia, Georgia deja au oprit exporturile, sunt regiuni care își securizează agriculturile locale.”

1 COMMENT

 1. Gata, au agatat foamea sau criza de gatul razboiului rus! Astia chiar fac misto de cetatenii planetei, crezand ca sunt naivi sau prosti, e tot o mostra de ura intre cetateni. Mai rescriu inca odata ce am scris in mai 2020 dua interviul merkelitei in care, doi jurnalisti au tras-o in capcana de a spus secrete care nu trebuiau cunoscute! Madam a dat un interviu in legatira cu covidul si jurnalistiivau apasat urat cu intrebari: pe covid, agricultura si hrana artificiala. Citez din memorie, 2020.05:
  Jurnalist: “cum poate fi cobmbatut acest virus”?
  Madam: “deocamdata nu avem nicio solutie la nivel global”!
  Jurnalist: “va inchipuiti ca vor muri oamenii pentru ca nu exista solutie”?
  Madam: “exista ordin pentru guvernul fiecarei tari privind reducerea (un cuvant in germana=cetatenilor) pentru ca sunt peste 7,5 mld si nu exista hrana pentru toti”!
  Jurnalist: “de ce nu dati liber la fabricarea hranei artificiale sa existe hrana”?
  Madam: “nu avem destule masini si aparatura pentru circuitul de fabricatie”!
  Jurnalist: “de ce nu fabricati masinarii si aparatura sa ajutati oamenii sa aiba hrana”?
  Madam s-a facut cam vanata la fata, a dorit sa plece dar celalalt jurnalist a bombardat-o cu o intrebare socanta:
  Jurnalist: “de ce nu aprobati, nu lasati liber tarilor agricole sa munceasca pamantul pentru recolte sa avem hrana”?
  Madam: “este un ordin care obligatoriu trebuie respectat de guvernul oricarei tari”! Si a plecat neagra de oftica.
  Acest interviu nu l-am gasit online, ori nu a fost plasat, posibil ca madam sa fi spus mai mult decat trebuia. Interviul a fost dat la ORF in luna mai 2020, poate il gasiti sa va convingeti. Asa ca, sa nu mai arunce in spatele actiunilor actuale, este planul facut de cel putin 10-15 ani. Am mai scris si de interviul maharului cu vaccinuri imediat ce am auzit si vazut live interviul, ambele interviuri vazute in strainatate.

Leave a Reply