#Polonia e statul #NATO cel mai bine inzestrat militar de pe Flancul Estic. A investit serios si responsabil in armament si tehnica noua pentru toate categoriile de forta. Ca sa facem o comparatie, #Romania nu este nici macar la 25% din nivelul achizitiilor Poloniei din ultimii 10-15 ani. Tara noastra ramane impiedicata la acest capitol, din cauza propriilor neputinte.

Ministrul apărării al Poloniei a semnat marţi contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 de miliarde de dolari (4,32 de miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut, informează AFP.

“Acordul vizează achiziţia a 250 de tancuri Abrams, tancuri de depanare, poduri de asalt (…), sisteme de informaţie şi logistică, precum şi o cantitate serioasă de muniţii”, a precizat Mariusz Blaszczak în timpul unei ceremonii televizate. “Suma tranzacţiei se ridică la 4,74 de miliarde de dolari”, a adăugat el.

Potrivit mass-media poloneze, este vorba de 250 de tancuri Abrams în versiunea M1A2 SEPv3, fabricate de grupul american General Dynamics, de 26 de tancuri de depanare Hercules M882 şi de 17 poduri de asalt M1110.

Potrivit ministrului polonez, tancurile, dintre care primele 28 de exemplare vor fi livrate Poloniei anul acesta, vor fi desfăşurate la est de fluviul Vistula, pentru a “descuraja agresorul potenţial”.

“Toată lumea este conştientă de ceea ce se întâmplă în spatele frontierei noastre estice”, în Ucraina care se confruntă de peste o lună cu invazia rusă, a subliniat el.

Livrările tuturor acestor arme grele sunt programate să se încheie până în 2026, scrie Agerpres.

Leave a Reply