Determinarea NATO, mai ales a celui mai important aliat – SUA – de a intari Flancul Estic e serioasa si vizibila. Doua tari importante de la granita cu Ucraina invadata de Rusia au primit un ajutor esential. Avem acum in Romania 3000 de militari NATO si 22 de avioane de lupta ce patruleaza 24 din 24 in spatiul nostru aerian.
Exista insa, in continuare, o diferentiere intre partea de nord a Flancului Estic si partea de sud.
Polonia si Slovacia se apara cu sisteme de rachete Patriot, amplasate prin decizia altor state aliate. Eficiente si foarte usor adaptabile, rachetele Patriot pot fi cea mai buna solutie de aparare in fata unui taifun de rachete lansate de Rusia in Ucraina, pana la proximitatea frontiere cu NATO.
Ceea ce ma surprinde a faptul ca desi Romania se confrunta cu o proximitate geografica ingrijoratoare a amenintarii rusesti, precum Insula Serpilor, invadata de Moscova, tara noastra nu primeste un astfel de sistem Patriot.
Nu stiu daca suntem ignorati de aliatii nostri sau mai degraba nu am stiut noi ce sa cerem. Ar trebui lamurit public, cat mai curand.
Mai ales ca anul acesta ar urma sa primim transa I din sistemul nou si performant achizitionat de Romania cu suma de 4 miliarde de dolari. S-a dovedit una din cele mai inspirate optiuni pentru apararea nationala si aliata, in acest context. Dar Romania trebuie sa ceara SUA amplasarea temporara a unor rachete din dotarea USEUCOM pana la sosirea celor platite de noi, pentru a fi protejati la fel ca si Polonia sau Slovacia.
One flank, one threat, one presence.
Guvernul Ţărilor de Jos a anunţat că va trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot la Sliac (Slovacia) în cadrul măsurilor NATO de consolidare a apărării antiaeriene în Europa de Est, relatează Reuters preluata de Agerpres.
“Agravarea situaţiei în materie de securitate în Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina face necesară această contribuţie”, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-un comunicat.
De asemenea, Germania va furniza două sisteme Patriot Slovaciei, se menţionează în acelaşi text.
Slovacia se declarase joi dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor, potrivit Reuters.
“Am discutat cu SUA, cu Ucraina şi cu alţi aliaţi asupra posibilităţii de a desfăşura, trimite sau livra sisteme S-300 ucrainenilor şi suntem dispuşi să o facem”, a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, într-o conferinţă de presă comună cu Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Bratislava.
Ucraina a solicitat naţiunilor occidentale să o ajute în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente de apărare antiaeriană pentru a putea face faţă ofensivei ruse care a intrat în cea de-a patra săptămână.
Recent, două sisteme Patriot au fost repoziţionate din Germania în Polonia la solicitarea Guvernului de la Varşovia. Este vorba de respectarea angajamentelor privind apărarea ţărilor NATO, a afirmat un oficial american.
Comandamentul SUA pentru zona Europei a anunţat si el că două sisteme antiaeriene de tip Patriot urmează să fie transferate din Germania în Polonia.
“Această repoziţionare defensivă are rolul de a contracara orice potenţială ameninţare la adresa forţelor SUA, a forţelor aliate şi teritoriului NATO. Este vorba despre o măsură prudentă decisă în cadrul angajamentelor asumate prin Articolul 5 al Tratatului NATO; nu vor fi susţinute în niciun fel operaţiuni ofensive”, a declarat căpitanul Christina Judd, un purtător de cuvânt al Comandamentului SUA în Europa, potrivit publicaţiei Stars and Stripes, citată de Mediafax.
Generalul american Tod Wolters a explicat că sistemele Patriot au fost transferate de la Baza militară americană situată în Kaiserslautern (Germania) într-o locaţie din Polonia.
[…] partea de nord a Flancului Estic și partea de sud, notează analistul militar Radu Tudor, pe blogul […]
Vad ca tot ce previzionez prin interpretarea calculelor numerologice, este realitate pe zi ce trece! Daca urmariti tot ce scriu in previziuni pentru diferite perioade, veti gasi exact ce se intampla pe teren dar anticipat, cu cateva zile inainte, nu pot sa dau lux de amanunte dar aveti reperele importante. Sa vedem pana inclusiv maine ce se intampla. Sper ceva in bine!
Doar pentru Romania: tot anul vor fi presiuni si teroare uriase. Atentionari mari pentru lunile: “aprilie-mai=chinuri, hotii, escrocherii, restrictii grave bazate pe minciuni, iunie, iulie si august(pierderi uriase pe manipulari mincinoase, nu exista seriozitate si hotarari certe in baza legislatiei sau e proasta legea incat nu exista legalitate) insingurare si haituire la cote alarmante incat se poate goli tara, saracesc tara si cetatenii la cote alarmante daca nu se iau masuri urgent. In septembrie apare ceva spontan, ceva nou in forta-fortat sa execute Romania dupa care in septembrie, noul se transforma in alt inceput karmic dar tot manipulare crasa pe baza de minciuni pentru ca nu au invatat lectia demnitarului care este in slujba cetateanului roman, el se crede mare si tare cand de fapt, duce totul in rapa cu buna stiinta si intentionat.” Nu e bascalie! Greselile se tin lant in Romania. Nu vreau sa intre nimeni in panica, toti latraii de lux decizionali trebuiesc ori scosi din functii, ori sa li se interzica luarea deciziilor pentru tara si compatriotii din tara, minciunile curg pe banda rulanta. Asta vad din calculul si interpretarea numerologica(1859.24.01, calcul in tot ce am previzionat pentru Romania, avand informatii din strainatate de prin 2003-2004 cu ce se va intampla in viitorul Romaniei).
http://www.raytheonmissilesanddefense.com/lang/ro/news/feature/romania-va-primi-sisteme-patriot-noi-si-modernizate-2022
România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot, produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.
La începutul anului 2021, după ce Forțele Armate ale SUA au desfășurat o evaluare critică a design-ului sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă, compania a primit undă verde pentru a face o serie de modernizări semnificative. ”Succesul acestei evaluări ne permite să accelerăm producția celor mai noi variante ale unităților de foc”, a spus Patrick Griffin, senior program manager la Raytheon Missiles & Defense pentru programul Patriot România. ”Este un pas hotărâtor în a crește și mai mult capabilitarea acestei soluții de apărare la nivel global.”
O modernizare imbatabilă
România are deja instalată o unitate Patriot. Raytheon Missiles & Defense a livrat această unitate în timp record în luna septembrie a anului trecut, răspunzând astfel îngrijorărilor membrilor NATO cu privire la securitatea în zona Mării Negre. De altfel, România a devenit unul dintre cei 17 parteneri Patriot ale căror scenarii și date operaționale dau naștere la noi modernizări. Compania utilizează feedback-ul acestor parteneri pentru a asigura rezistența, mentenanța și capabilitatea continuă a sistemului în fața unui întreg spectru de amenințări – de la rachete balistice tactice și rachete de croazieră la vehicule aeriene autonome și aeronave avansate.