Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă cu evoluție progresivă, în care funcțiile cognitive se pierd încetul cu încetul, până la instalarea completă a demenței și a imposibilității pacientului de a efectua chiar și cele mai simple sarcini. Memoria, capacitatea de concentrare, de orientare în timp și în spațiu și de a gândi într-un mod logic și coerent sunt direct afectate. Boala Alzheimer este demența cel mai frecvent întâlnită, reprezentând până la 80% din toate cazurile de demență.

Uitarea unor acțiuni sau informații recente și imposibilitatea pacientului de a se orienta în timp și în spațiu sunt adesea primele semne de boală. Studiile au arătat însă că modificările celulare specifice bolii se produc în creier cu mult înainte de apariția oricăror semne și simptome. Odată cu răspândirea acestor modificări tot mai mult în țesutul cerebral, boala progresează și simptomele devin evidente clinic. Pacientul se poate confrunta în timp cu tulburări severe de memorie și de comportament, schimbări ale personalității, până la incapacitatea de a vorbi, de a se hrăni, de a se mișca, în cazurile cele mai severe de declin cognitiv.

Boala Alzheimer necesită o abordare multidisciplinară, diagnosticul fiind unul de excludere. Stabilirea unui diagnostic precis și realizarea unei evaluări corecte a afecțiunii implică o anamneză aprofundată și o serie de investigații imagistice și non-imagistice specifice (analize, examinări neurologice, teste psihologice de evaluare a funcțiilor cognitive etc.).

Investigațiile imagistice au un rol esențial în evaluarea bolii Alzheimer. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, pe lângă tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), au intrat în uz și examinări imagistice avansate, care au capacitatea de a identifica din timp modificările de la nivelul creierului, din stadiile incipiente ale bolii. Astfel, pot fi utilizate tehnici imagistice moderne, neinvazive: RMN funcțional, care realizează o evaluare indirectă a activității cerebrale, RMN structural, care evaluează structurile afectate la nivel cerebral și volumul cerebral, sau PET-CT, care evaluează activitatea metabolică de la nivelul creierului.

O altă investigație neuroimagistică utilizată cu succes în boala Alzheimer, atât în scop diagnostic, cât și pentru monitorizarea evoluției bolii, este tractografia, un examen care prelucrează informațiile RMN pentru a genera imagini tridimensionale ale substanței albe. P

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cu afecțiuni neurologice o gamă complexă de investigații și servicii medicale de diagnostic, tratament, evaluare și monitorizare. Secția de Neurologie beneficiază de medici cu o vastă experiență în domeniu, care abordează personalizat fiecare pacient în parte, ținând cont de particularitățile acestora. Echipamentele medicale ultraperformante disponibile la SANADOR îi ajută pe medici să stabilească un diagnostic precis și un plan terapeutic corespunzător pentru fiecare afecțiune neurologică.

Leave a Reply