Se intensifica eforturile tarilor aliate din Europa de Est, inclusiv a celor riverane Marii Negre, pentru consolidarea apararii pe acest important flanc NATO. Despre crearea unei forte navale aliate la Marea Neagra, presedintele Klaus Iohannis a facut precizari foarte importante la Sofia, la intalnirea cu omologul sau bulgar.
In pregatirea deciziilor din iulie ce vor fi luate la Summit-ul NATO de la Varsovia, ministrii apararii s-au reunit la Bruxelles in cadrul Consiliului Nord Atlantic, iar ministrul apararii Mihnea Motoc si presedintele Klaus Iohannis au demarat discutii cu Bulgaria, Turcia, Ucraina si alte state din regiune care pot contibui la intarirea apararii NATO la frontiera de est, unde provocarile si comportamentul agresiv al Rusiei starneste uriase temeri in ultimii ani.
===============================
“Noi nu dorim să revenim la război rece şi în niciun caz nu dorim să ne pregătim să atacăm pe cineva, dar dorim să fim în situaţia de a ne apăra şi a dovedi că suntem aici. Aşa trebuie citită iniţiativa navală în Marea Neagră şi credem că este natural şi corect ca la această iniţiativă să participe ţările riverane, în primul rând, ale Mării Negre. România nu doar primeşte securitate, noi vrem să şi participăm şi să oferim la rândul nostru securitate în regiune şi atunci această iniţiativă la care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO”, a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev.
El a precizat că această propunere a României vine în sprijinul NATO.
“Această propunere va fi concretizată, vom face paşi pentru a ajunge la o formă concretizată, vom descrie cum evoluează în timp, probabil începe cu exerciţii simple de compatibilizare, de training şi vom vedea cum evoluează în timp. Important este să prezentăm această iniţiativă aliaţilor din NATO şi să încercăm să îi convingem că vine în sprijinul întregii alianţe”, a declarat presedintele român.
Preşedintele Bulgariei a precizat că ţara sa va sprijini iniţiativa României.
“Bulgaria sprijină iniţiativa marină regională în Marea Neagră, care este cu scop de apărare’, a precizat Rosen Plevneliev. ‘Bulgaria va sprijini nu numai cu vorbe, ci şi cu fapte orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO şi aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia. (…) Bulgaria va demonstra nu numai că stă fermă în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Totul depinde de noi şi noi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă oricărei provocări. Vrem mai multă colaborare şi securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative”, a spus oficialul bulgar citat de Agerpres.
========================
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, din nou, miercuri, Rusiei, să înceteze sprijinul pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei și să-și ‘retragă forțele și echipamentele militare’ din această țară, inclusiv din Crimeea anexată (în martie 2014), relatează AFP.
‘Rusia trebuie să înceteze să-i mai sprijine pe militanți (rebeli separatiști) și să-și retragă forțele și echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean’, a declarat Stoltenberg în a doua și ultima zi a unei reuniuni a miniștrilor apărării ai Alianței la Bruxelles. Aceștia l-au primit marți dimineață pe omologul lor ucrainean Stepan Poltorak.
În acest context, Stoltenberg a mai anunțat că șefii de stat și de guvern ai celor 28 de țări membre ale Alianței își vor arăta ‘sprijinul ferm (…) pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei’ primindu-l pe președintele Petro Poroșenko la summitul NATO de la Varșovia, preconizat să aibă loc în zilele de 8 și 9 iulie.
Moscova a negat întotdeauna implicarea directă de partea rebelilor în conflictul soldat cu peste 9.300 de morți din primăvara anului 2014 și până în prezent.
Stoltenberg a regretat faptul că pe linia frontului în estul Ucrainei ‘încălcările încetării focului continuă zi de zi și observatorii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) continuă să fie împiedicați în activitatea lor’ de supervizare în aplicarea armistițiului.
Acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului, ‘rămân singura modalitate de a găsi o soluție durabilă’ la conflictul din estul Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, subliniind că ‘este urgent ca toate părțile să le pună în aplicare pe deplin’.
‘Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii’ de către Rusia și ‘noi vom continua să cerem Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei’, a declarat Stoltenberg, amintind de poziția adoptată de Alianță de la începutul conflictului.
Sprijinul Rusiei pentru separatiști ia forme diferite, potrivit șefului NATO: ‘Aceasta oferă ajutor material în echipamente, arme, precum și diverse forme de consiliere și asistență’.
‘Ei (rușii) acumulează trupe de-a lungul frontierei ucrainene și continuă să ofere sprijin direct în interiorul Ucrainei’, a detaliat Stoltenberg, afirmând că ‘Rusia continuă consolidarea militară în Crimeea, parte a Ucrainei’, scrie Agerpres.