Se intensifica eforturile tarilor aliate din Europa de Est, inclusiv a celor riverane Marii Negre, pentru consolidarea apararii pe acest important flanc NATO. Despre crearea unei forte navale aliate la Marea Neagra, presedintele Klaus Iohannis a facut precizari foarte importante la Sofia, la intalnirea cu omologul sau bulgar.
In pregatirea deciziilor din iulie ce vor fi luate la Summit-ul NATO de la Varsovia, ministrii apararii s-au reunit la Bruxelles in cadrul Consiliului Nord Atlantic, iar ministrul apararii Mihnea Motoc si presedintele Klaus Iohannis au demarat discutii cu Bulgaria, Turcia, Ucraina si alte state din regiune care pot contibui la intarirea apararii NATO la frontiera de est, unde provocarile si comportamentul agresiv al Rusiei starneste uriase temeri in ultimii ani.

===============================

Noi nu dorim să revenim la război rece şi în niciun caz nu dorim să ne pregătim să atacăm pe cineva, dar dorim să fim în situaţia de a ne apăra şi a dovedi că suntem aici. Aşa trebuie citită iniţiativa navală în Marea Neagră şi credem că este natural şi corect ca la această iniţiativă să participe ţările riverane, în primul rând, ale Mării Negre. România nu doar primeşte securitate, noi vrem să şi participăm şi să oferim la rândul nostru securitate în regiune şi atunci această iniţiativă la care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO”, a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev.

El a precizat că această propunere a României vine în sprijinul NATO.

“Această propunere va fi concretizată, vom face paşi pentru a ajunge la o formă concretizată, vom descrie cum evoluează în timp, probabil începe cu exerciţii simple de compatibilizare, de training şi vom vedea cum evoluează în timp. Important este să prezentăm această iniţiativă aliaţilor din NATO şi să încercăm să îi convingem că vine în sprijinul întregii alianţe”, a declarat presedintele român.

Preşedintele Bulgariei a precizat că ţara sa va sprijini iniţiativa României.

“Bulgaria sprijină iniţiativa marină regională în Marea Neagră, care este cu scop de apărare’, a precizat Rosen Plevneliev. ‘Bulgaria va sprijini nu numai cu vorbe, ci şi cu fapte orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO şi aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia. (…) Bulgaria va demonstra nu numai că stă fermă în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Totul depinde de noi şi noi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă oricărei provocări. Vrem mai multă colaborare şi securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative”, a spus oficialul bulgar citat de Agerpres.

========================

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, din nou, miercuri, Rusiei, să înceteze sprijinul pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei și să-și ‘retragă forțele și echipamentele militare’ din această țară, inclusiv din Crimeea anexată (în martie 2014), relatează AFP.

‘Rusia trebuie să înceteze să-i mai sprijine pe militanți (rebeli separatiști) și să-și retragă forțele și echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean’, a declarat Stoltenberg în a doua și ultima zi a unei reuniuni a miniștrilor apărării ai Alianței la Bruxelles. Aceștia l-au primit marți dimineață pe omologul lor ucrainean Stepan Poltorak.

În acest context, Stoltenberg a mai anunțat că șefii de stat și de guvern ai celor 28 de țări membre ale Alianței își vor arăta ‘sprijinul ferm (…) pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei’ primindu-l pe președintele Petro Poroșenko la summitul NATO de la Varșovia, preconizat să aibă loc în zilele de 8 și 9 iulie.

Moscova a negat întotdeauna implicarea directă de partea rebelilor în conflictul soldat cu peste 9.300 de morți din primăvara anului 2014 și până în prezent.

Stoltenberg a regretat faptul că pe linia frontului în estul Ucrainei ‘încălcările încetării focului continuă zi de zi și observatorii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) continuă să fie împiedicați în activitatea lor’ de supervizare în aplicarea armistițiului.

Acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului, ‘rămân singura modalitate de a găsi o soluție durabilă’ la conflictul din estul Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, subliniind că ‘este urgent ca toate părțile să le pună în aplicare pe deplin’.

‘Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii’ de către Rusia și ‘noi vom continua să cerem Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei’, a declarat Stoltenberg, amintind de poziția adoptată de Alianță de la începutul conflictului.

Sprijinul Rusiei pentru separatiști ia forme diferite, potrivit șefului NATO: ‘Aceasta oferă ajutor material în echipamente, arme, precum și diverse forme de consiliere și asistență’.

‘Ei (rușii) acumulează trupe de-a lungul frontierei ucrainene și continuă să ofere sprijin direct în interiorul Ucrainei’, a detaliat Stoltenberg, afirmând că ‘Rusia continuă consolidarea militară în Crimeea, parte a Ucrainei’, scrie Agerpres.

 

26 COMMENTS

  1. Sa ma sparg!

    Cu tot respectul, noi de fapt tot speram sa recuperam ceea ce am pierdut in al doilea razboi mondial si anume, Basarabia, Bucovina de Nord si Bugeacul de la rusi, ce dreac o mai tot dam atata la intors! Sa reinfaptuim visul secular al romanimii, reintregirea Romaniei Mari (fara Cadrilater, care ala e al bulgarilor de drept).

    De-aia ne tot dam noi tare in partea aia cu americanii si tot de-aia Basescu s-a facut cetatean moldovean, de-aia ne batem in piept cu scutul de la Deveselu, de-aia ordin de zi pe unitate de la Bruxelles sa facem curatenie in tara (coruptia ucide!), ca sa fie ordine si disciplina la granite UE cu razboiul dinspre Est din Ucraina, vrajeli. Ce dreac nu spunem lucrurilor direct pe nume si o mai dam atata la intors, de parca romanii habar n-ar avea de istorie si nu ar intelege ce se-ntampla!

    In tot cazul, o sa recuperam noi alea de la rusi cand o sa ne dea aia Insula Serpilor inapoi! Adica la pastele cailor! Restul e cancan.

    • NU vrea nimeni la inalt nivel sa recuperam Basarabia si Bucovina. Doar o gudureala pe langa NATO atat si nimic mai mult pentru ca NATO inseamna ambasadorul care ii tine in functie cu sa fara votul nostru.

      • Te-astepti sa ti se spuna pe la televizor lucrurile astea? Am uitat sa precizez ca de-aia avem intamplator si un presedinte “neamt”, ca pe vremuri cand trecuseram la monarhie si ne aduseseram regi nemti, fosti ofiteri prusaci (Carol I, ruda cu Napoleon), Ferdinand I (un nepot de-al lui Carol I), si principele Carol II (fi-su lui Ferdinand I), care era un idiot pentru ca s-a casatorit cu Zizi Lambrino si a semnat actul de cedare a Translivaniei de Nord ungurilor, Cadrilaterul bulgarilor, Basarabia si Bucovina de Nord rusilor, fara macar sa se traga un glont. Intre altele dizolvase parlamentul ca sa elimine extrema dreapta, legionarii, si instituise Consiliu de Coroana, in care consiliu s-a si votat cedarea teritoriilor fara lupta. Iorga si cu Razvan Ciobanu (un istoric basarabean) si inca 4 membri au votat impotriva, restul de 15 membri ai Consiliului de Coroana au votat pentru cedarea teritoriilor fara lupta etc.

        In afara de administratie damboviteana mai exista si diplomatie sau reprezentare diplomatica a patriei noastre in inaltele cancelarii, acolo unde nu au acces prea multi pentru ca nu se deschid usile oricui. Iti trebuie oameni importanti, personalitati recunoscute in lumea inalta, monarhii, case regale etc, ca asta a si fost scopul aducerii regilor la noi si trecerii tarii noastre la monarhie, noi dupa aceea stand la masa cu marile monarhii europene pentru ca eram recunoscuti si noi la randul nostru tot monarhie ca stat. Sunt multe de scris, pe aici spatiul fiind limitat, nedestinant unor astfel de dezbateri.

        In orice caz, nu uita, politica nu inseamna numai administratie damboviteana interna, ci si reprezentare diplomatica a intereselor nationale pe plan extern. Aceste lucruri exista chiar daca foarte multi nu le observa pentru ca ele fac parte din tratative si intelegeri diplomatice la masa negocierilor si e normal ca toate aceste discutii nu se poarta la televizor.

  2. 1) Hotariti-va, dom’le, nu mai gargarisiti oamenii: sint dezvaluiri sau precizari? (Iohannis, dezvaluiri despre … / …presedintele Klaus Iohannis a facut precizari ) Ori e cal, ori e magar!
    2) Atentie la gramatica! (provocarile si comportamentul agresiv al Rusiei starneste uriase temeri)
    3) Acest nene Stoltenberg bate cimpii cu gratie! Crimeea nu mai face parte din Ucraina asa cum Kosovo nu mai face parte din Serbia (chestie recunoscuta, acceptata, sprijinita si promovata de NATO si de americani) Cu curul in doua luntrii nu se poate!

      • D-le Tudor,

        Mi-ati scris dvs. mai demult intr-o postare ca in eventualitatea unui conflict cu Rusia dvs. sunteti ziua la serviciu, noaptea acasa. Asa incat, permiteti-mi sa nu fiu asa de sigur ca un Rares Bogdan, Tapalaga, Turcescu sau Lucian Mandruta ar combate in prima linie a frontului cu rusii, chiar daca din activitatea lor de instigare si manipulare aparent ar putea parea ca ei ar face ravagii in aceasta privinta.

        P.S. Cu referire la recuperarea teritoriilor pierdute in al doilea razboi mondial, eu zic sa se intrebe Basescu si despre Carol II, care a fost si ala tot rege dar cu care am obs. ca Basescu nu are nicio treaba, el are treaba cu Regele Mihai, sa se intrebe si de Carol II de ce a dizolvat parlamentul instituind Consiliu de Coroana si de ce a cedat teritoriile la inceputul razboiului fara sa se traga macar un glont, dupa care a fugit din tara!

        Abia dupa aceea putem noi sa ne ridicam problema daca ne vom recupera noi teritoriile pierdute in al doilea razboi si daca vom putea realiza asta jucand cu globalistii americani de-acum sau mai degraba pe cai diplomatice. Dar pe cai diplomatice iti mai trebuie si niste diplomati, inalte personalitati ale culturii etc., care sa fie recunoscuti si sa te reprezinte, care sa poata sa-ti deschida usile negocierilor din inaltele cancelarii etc. Avem din astia actualmente? Ca majoritatea sunt niste politicieni damboviteni de buzunar sau niste yes mani, cel mult! Asa incat, in afara de propaganda si instigare, da recunosc, noi suntem cei mai tari la ora actuala dpdv. militar din partea asta de Europa! Clar. Sal

      • Nu inventa ce n-am zis, ca nu-i frumos! Ce invazie sovietica visezi? Rusii din Crimeea, supermajoritari, au vrut ruperea de Ucraina (in care nu mai domnea democratia, ci “maidanul”!) asa cum Kosovarii au dorit ruperea de Serbia. Daca la kosovari NATO a zis ca e bine si corect, n-are dreptul sa zica la cei din Crimeea ca e rau si urit! Capisci?

          • NU! Dar nu o intoarce ca la Constanta, ca nu era vorba de mine! Era vorba de NATO. care sustine si aplauda separarea kosovarilor, dar condamna cu minie proletara separarea rusilor din Crimeea. Acolo e curvasaria!

          • NATO a intervenit in fosta Yugoslavie pentru stoparea unui genocid imens, zeci de mii de oameni nevinovati ucisi in lagare. Cat despre independenta Kosovo, nu sustin aceasta greseala a SUA. Sustin pozitia Romaniei !

          • Dar ruperea Muntenegrului de Serbia si bagarea acestuia fuguta in NATO,astfel ca sa fie taiata iesirea Serbiei la mare,sa fie izolata si distrusa ca stat,aducand intreaga zona exact in situatia exploziva de la inceputul Primului Razboi Mondial? E bine asa,este “antigenocid”,nu-i asa?

          • Si Crimeea a votat si “rupereacsi votarea” la Rusia.Fiecare unde are placere si gata.Pentru ca cine a acceptat si i-a convenit votarea si rupturi pe acolo pe unde i-a convenit, a creat precedentul nenorocit ca acum sa se intample rupturi si pe unde nu-i convin.

          • secesiunea pe criterii etnice este inadmisibila in dreptul intern si international. sunt convins ca vei fi primul sa aplauzi daca o minoritate ce domina un teritoriu din romania voteaza secesiunea

          • Si secesiunile de pana acum de ce au fost admisibile? Au fost pe alte criterii “admisibile”? Ruperea Iugoslaviei de ce s-a admis,de ce a fost recunoscuta tocmai de cei care ar fi trebuit si atunci sa reactioneze ca acum in cazul legat de Crimeea? Romania ar trebui sa militeze simultan cu integritatea Ucrainei, si cu refacerea Iugoslaviei,iar atunci pozitia Romaniei ar fi cu adevarat corecta.Altfel ramane situatia “care cum poate” pana iese cu tavaleala.

          • sper ca atata lucru stiti : yugoslavia a fost o federatie de tari. sa-i intrebam pe croati de ce n-au mai vrut alaturi de sarbi. de acolo a pornit totul in 1990. romania militeaza serios pt integritatea teritoriala a ucrainei, dar pe ici pe colo mai sunt romani care pledeaza pentru rapturi teritoriale si agresiunile rusiei

  3. Dorinta este dar putirinta ioc.cu ce sa faci o forta multinationala? Cu copaile sh bulgaresti( cu rachete exocet cu resursa expirata) sau cu ale noastre dotate cu un tun de 76 sau in cel mai bun caz (marasesti si canonierele)cu rachete antinava din anii 60? Ucrainienii sunt ca si inexistento.asa ca minunata flota nato va fi formata din navele turcedti cu romanii si bulgarii pe post de figuranti.ghinion.

  4. Care “propunere a Romaniei”? I-a intrebat cineva pe romani ce vor inainte ca jegurile sa vorbeasca in numele Romaniei,pe banii si pe pielea romanilor? Iohannis propune el prezenta NATO in Marea Neagra,dar asta incalca niste tratate internationale asupra Mari Negre.Putoarea si stapanii lui instiga la razboi in zona de interes a Romaniei si care ar fi ,cel putin, un dezastru economic pentru noi.

          • Guvernul, conf.art.102(1) din Constitutie in politica externa si CSAT “unitar” conf.art.119 in domeniul apararii.Dar toate initiativele in numele ROMANIEI se fac cu aprobarea Parlamentului, care el este, conf.art.61, organul reprezentativ suprem al poporului român.Tovarasul presedinte nu are voie sa comita initiative de niciun fel asa de capul lui.Rolul sau in domeniul politicii externe este doar cel prevazut de Constitutie in art.91,adica sa încheie tratate internaţionale în numele României, NEGOCIATE de Guvern, şi le supune spre RATIFICARE Parlamentului, într-un termen rezonabil,sa numeasca ambasadori si cam atat.Altfel nea Cutare incalca Constitutia, cum a facut-o si Basescu, care ne-a bagat in obligatii dupa cum l-a taiat pe el capul la betzie si la indemnul protectorilor lui.

  5. “Sprijinul Rusiei pentru separatiști ia forme diferite, potrivit șefului NATO: ‘”Aceasta oferă ajutor material în echipamente, arme, precum și diverse forme de consiliere și asistență”
    Separatistii din Kosovo au primit, din belsug, “ajutor material în echipamente, arme, precum și diverse forme de consiliere și asistență”
    De ce unii sint buni, iar ailalti sint rai? De ce unii sa primeasca, iar ailalti nu?

Leave a Reply