Declarații facute azi de presedintele Klaus Iohannis, potrivit DC News : 

-Tema o reprezintă legile justiției care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, ceea ce spune totul despre prioritățile acestui partid. Au început cu OUG 13 și au continuat cu modificările legilor în Parlament. Suntem într-o situație delicată și asta numai din cauza modului în care coaliția a știut să gestioneze într-un mod lipsit de transparență, într-un mod în care în ciuda tuturor criticilor venite de la experți, de la partenerii noștri, că nu suntem singuri în lume au legiferat cum au dorit. Calitatea legiferării este proastă și rezultatul este foarte îngrijorător.

-Timp de un an și jumătate, prin implicarea românilor care au ieșit în stradă, prin eforturile opoziției, am reușit până acum să ferim legile justiției de cele mai nocive modificări. CCR a găsit în patru ocazii diferite neconcordanțe între legile justiției și Constituție, trimitându-le înapoi în Parlament. Mai mult, asupra acestor legi, s-a pronunțat la solicitarea mea și Comisia de la Veneția. A emis o opinie care arată fără echivoc că modificările afectează independenta justiției, eficiența actului de justiției și au un impact negativ asupra luptei anticorupție. Concuzliile Comisiei sunt foarte îngrijorătoare și dau un un singur exemplu grăitor. Comisia spune că ansamblul modificărilor justiției afectează independența procurorilor și judecătorilor, iar acest lucru nu se poate întâmpla în România. Independența magistraților reprezintă fundamentul unei justiții corecte, iar de la acest principiu nu se poate în nici un caz să abdicăm. Legile justiției trebuie revizuite și îmbunătățite urgent în Parlament, astfel încât impactul să fie redus la un minim

-România este membru cu drepturi depline în UE și aici derivă și responsabilități depline. Este imposibil să construim un sistem de justiție care contravine normelor europene. Este imposibil să construim un sistem de justiție care ignoră valorile europene. O nesocotire a concuzliilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene.

-Eu am cerut în mod repetat reaxeminare acestor legi în Parlament, am trimis sesizări către CCR și am sesizast Comisia de la Veneția. Președintele este însă cel care trebuie să promulge legile. În privința legii 304/2004, legea organizării judiciare, am epuizat din păcate toate căile constituționale pe care le am la dispoziție și prin urmare sunt obligat prin Constituție să promulg acestă lege. Asta nu înseamnă nici pe departe că parcursul acestei legi s-a finalizat. Nici vorbă. Solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Această lege ridică multe probleme pe fond și conține dispoziții neclare, lipsite de coerență, lipsite de prezivibilitate.

-Referitor la legea 303/2004, privind statutul judecătorilor voi sesiza CCR. Pe de altă parte, țin sa atrag atenția parlamentarilor care fac parte din acutala majoritate, că loialitatea lor trebuie să fie față de alegătorii care i-au trimis în Parlament ca să facă legi bune pentru România. Loialitatea parlamentarilor trebuie să fie față de alegători, care își doresc ca România să rămână în Uniunea Europeană. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în România, făcând legi pentru ca anumiți conducători sa scape de dosare. Nici un decident politic nu are mandat de la români să tranzacționeze principii în interes propriu. Standardul legislativ în România nu poate fi un dosar penal al unui politician. Standardul trebuie să fie respectul pentru normele de drept intern și internațional. Trebuie să se revină la respectul pentru constituție.

12 COMMENTS

  1. Marele om din Dealul Cotrocenilor, a ramas in priza, l-a uitat Soros in priza si mai vorbea cineva de armistitiu in razboiul romano-roman … . Personaj revansard si lipsit de minima viziune. La un moment dat a scapat cateva cuvinte “penali”. “Trebuie să se revină la respectul pentru constituție.” Da, da.

  2. Are dreptate, din prima luna s-au ocupat de dragnea si de tot Cartelul teleormanean…sa scape, sa poata fura, sa nu mai poata fi acuzati oricat ar fura.

  3. “…cu implicarea romanilor care au iesit in strada…”! Bre, dar tu nu cumva esti presedintele acestei tari care e inca locuita de cetateni romani?! Nu cumva ai fost aleso-votat avand la baza un partid politic si chiar daca nu ai fost votat de multi cetateni romani,traiesti,te hranesti,incasezi gras din bugetul statului pentru propriul confort la care contribuie si votantul si nevotantul tau!
    Esti capabil doar de inprastiat ura si scandaluri in loc sa spui punct cu punct si motivele cu argumente credibile unde nu este bun si bine pentru tara! Ataci exact ca un atacat plin de ura,ca un caine turbat,ca un caine lovit de masina si musca primul intalnit! Saracul caine,nu are scoala ca sa poata vorbit macar ca tine!

  4. Sunt mai multe ticalosii spuse printre care:
    1. Parlamentul sa corecteze legile asa cum solicita cei avizati.
    Parlamentul face legile cum vrea el cu conditia sa fie legile constitutionale. Asta e menirea lui. Comisia de la Venetia face recomandari nu solicitari. Sa asteptam raportul final…
    2. Sa faca legi bune pentru Romania.
    Daca legile nu sunt bune pentru Romania, in 2020 la alegeri, actuala coalitie va suporta consecintele.
    3. Facand legi ca unii conducatori sa scape de dosare.
    Prin legile justitiei nu scapa nimeni de dosare. Codul penal actual a fost facut (prin asumare – deci nu votat) ca sa li se faca usor dosare unor conducatori. Daca am aplica orice cod penal din UE impreuna legile justitiei din acele tari, Olguta, Dragnea, Valcov, Tariceanu si multi alti conducatori ALESI, nu ar fi avut dosarele penale sau condamnarile actuale.

    • Lol, aveti absolut dreptate!N-ar fi avut condamnarile actuale, ci mult, mult mai mari si niste averi confiscate, inclusiv de pe la rudele de a saptea spita, asa sa-i injure toata curtea de rubedenii. Va promit. Oricum, daca OLAF isi face bine treaba atunci Daddy ii trage pe toti, din toamna. Si chiar cred ca-si vor face treaba. Exista respect, nu ca la noi, pentru banii contributorilor. PS Domnule Radu Tudor, si OLAF este platit de Soros? Intreb sii eu. 🙂

      • Tre sa te hotarasti !
        1. Dragnea a facut multe, dar procurorii sunt incompetenti si l-au acuzat de niste nimicuri din 2006-2007 sau 2012 cand Dragnea era cam nimeni asa… In acest caz, sa plece naibii acasa procurorii astia ca sa vina altii competenti.
        2. Procurorii sunt foarte competenti si profesionisti si daca l-au acuzat pe Dragnea doar de niste nimicuri de cand era el cam nimeni, nu au gasit nimic din 2015, 2016, 2017, 2018 de cand Dragnea are functii importante si a raspuns de directionarea multori bani, inseamna ca Dragnea e foarte tare si foarte cinstit.
        Se aplica si altor persoane logica de mai sus…

  5. Breaking News, Dragnea a semnat protocol cu SRI in 2014!

    Nu se poate, luptatorul cu statu’ paralel, jucatorul de tenis, darnicul paharnic de vinuri fine si taietorul de sorici a colaborat cu inamicul PSD+ALDE!

  6. Vai și amar de capul lui, Werner. A ajuns să delireze și să manipuleze mai ceva ca Base. Totuși el nu-și dă seama că discursul ăsta n-are cum să prindă decât poate la tefelistii lui hastagisti, nicidecum la oameni normali, care-și pun totuși întrebări și judecă. Acuma e drept că dacă și vestita comisie venețiana a ținut morțiș să intre în troacă și să se facă de râs, asta i-a mai dat un imbold, hai, încă o dată să fie penibil.

    • Păi că un om normal care pui întrebări și judeci, nu te-ai întrebat vreodată de unde atata fervoare in lupta pt amnistii și grațieri??? Am înțeles că trebuie să ne”anexăm” pe lupta cu sistemul ticăloșit, dar protocolul semnat de Dragnea cu SRI-ul unde se încadrează?

Leave a Reply