O veste buna : Iohannis a semnat numirea in functia de sef al SMG a generalului Nicolae Ciuca, un militar de elita al Armatei Romane. La propunerea ministrului apararii Mircea Dusa. Aceasta procedura e una de profund respect fata de institutia militara si e total diferita de cea prin care Basescu isi numise un fidel in functia de sef al SMG. Aceasta pozitie este cea de lider militar al Armatei Romane, ministrul civil fiind seful ministerului si cel care asigura o relatie functionala, democratica, intre guvernul legitim rezultat din alegeri si fortele armate. Presedintele este comandatul Fortelor Armate potrivit Constitutiei si numeste seful SMG la propunerea ministrului apararii, cu avizul CSAT.

general-maior-nicolae-ciuca

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind numirea general-locotenentului – cu trei stele Nicolae-Ionel Ciucă în funcția de șef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015, informează Administrația Prezidențială.

Mandatul actualului șef al Statului Major, generalul Ștefan Dănilă, se încheie pe data de 1 ianuarie 2015.

Nicolae-Ionel Ciucă face parte din grupul generalilor deșertului. El a fost comandantul primului batalion dislocat în Afganistan, în vara anului 2002, când se afla la comanda Batalionului Scorpionii Roșii.

Președintele Iohannis s-a intalnit luni la Palatul Cotroceni cu miniștrii Apărării și Afacerilor Interne, Mircea Dușa și Gabriel Oprea, urmând ca marți să se întâlnească cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A absolvit Liceul Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, și Școala Militară de Ofițeri Activi “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu în 1988.

După absolvirea școlii militare, a fost repartizat comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989 – 1992 a fost comandant pluton cercetare și instrucție, la Batalionul 121 Cercetare. În anul 1990 a urmat Cursul de perfecționare de comandanți companii cercetare. În perioada 1992 – 1993 a fost ofițer de stat major în biroul operații, la același batalion.

A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea arme întrunite, în perioada 1993-1995, iar după absolvire a fost numit ofițer de stat major la biroul operații și pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată.

Între anii 1996 și 1997 a participat la misiunea UNAVEM III, Angola, ca ofițer de stat major. În anul 1997 a urmat Cursul de stat major tip brigadă.

În perioada 1998-2001 a fost șef de stat major la Batalionul 26 Infanterie. În această perioadă a absolvit Cursul de instructori pentru menținerea păcii (Turcia), în anul 1999, Cursul PSO (operații în sprijinul păcii) și Cursul de limbă engleză în anul 2000, iar în anul 2001, Cursul JOINT și operații multinaționale. În anul 2000 a participat la exercițiul multinațional “Blue Danube 2000”, încadrând funcția de comandant al Componentei Terestre) și la exercițiul “Dinamyc Response” în Kosovo, încadrând funcția de șef de stat major al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR.

Între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004). În anul 2001 a participat la exercițiul multinațional “Dinamyc Response” în Bosnia și Herțegovina, încadrând funcția de comandant al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, iar în anul 2003, la exercițiul ISAF, a fost conducătorul/directorul exercițiului (OCE/EXDIR).

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relații civili militari în Europa de Est și Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA. În perioada 2004-2006 a fost șeful operațiilor la Brigada 2 Infanterie, iar în perioada 2006-2007, împuternicit șef de stat major al aceleiași brigăzi.

În anul 2005 a urmat Cursul de limbă engleză – terminologie NATO, York University, iar în anul 2006 și-a aprofundat cunoștințele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, și a obținut Masterul în Studii Strategice.

În perioada 2007-2009 a îndeplinit funcția de locțiitor al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, iar în perioada 2009-2011 comandant al brigăzii. În anul 2010 a participat la exercițiul Eurasian Star (NRDC-Turcia), comandant de brigadă.

La 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar din ianuarie 2011 a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie. În anul 2012 a absolvit cursul postuniversitar “Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare, București.

La 9 mai 2013 a fost înaintat la gradul de general-maior.

Pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei a fost distins cu Ordinul National “Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național “Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

34 COMMENTS

 1. Radu Tudor, am mare incredere in ceea ce spuneti, poate este un semn bun, poate mai avem vreo sansa cu patria noastra. Cu atat mai bine tarii si noua cu atat mai bine! Va doresc sa aveti un an mai bun, multa sanatate si toate cele binecuvantate! La multi ani!

 2. După numirea lui Bogdan Aurescu la MAE, un mare expert în drept internaţional public şi relaţii internaţionale, numirea generalului Nicolae Ciucă, iarăşi un profesionist desăvârşit, parcă-mi face să-mi mai vină inima la loc că ţara asta nu mai e lăsată de izbelişte, pe mâna unor sinecurişti! Iată într-adevăr o veste bună! Aşteptăm să ne mai daţi asemenea veşti!

 3. Si Stefan Danila are merite depline,si pomenindu-l iar pe Basescu mi se pare iar o rautate:
  “Ștefan Dănilă s-a născut la data de 14 mai 1965 în orașul Târgu Neamț, în prezent în județul Neamț. După absolvirea Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc în 1983, a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri Activi de Aviație „Aurel Vlaicu” din Boboc (1987), precum și Facultatea Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare (1998-2000). Și-a continuat de-a lungul timpului pregătirea în domeniul militar, urmând multiple cursuri de carieră, nivel și specializare. A atins apogeul învățămantului militar, urmând cele mai importante cursuri din domeniul apărării naționale: cursul postuniversitar de perfecționare în conducerea marilor unități operative din Forțele Aeriene în cadrul colegiului de război (2005), precum și cursul cu tematica “Probleme actuale ale securității naționale” – organizat de Colegiul Național de Apărare. A obținut în anul 2009, titlul academic de “Doctor în Științe Militare”, cu lucrarea „Securitatea aeriană în contextul globalizării“.
  Dupa absolvirea Academiei de Înalte Studii Militare, generalul Dănilă si-a desfasurat activitatea in cadrul Grupului 95 Aviație Vânătoare si al Centrului 95 Trecere pe Avioane Supersonice(ulterior acestea devenind Baza 95 Aeriana)pana in anul 2005, cand a fost numit sef de sectie(sectia metodica pregatirii in zbor) din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene.
  În aprilie 2008 comandorul Dănilă a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene (actuala Flotila 95 Aeriana) ocupand astfel prima functie de general din cariera, urmand ca dupa numai cinci luni sa fie numit comandant al Bazei 90 Transport Aerian (actuala Flotila 90 Transport Aerian-Otopeni).
  La data de 25 octombrie 2009 a fost avansat la gradul de general de foltilă aeriană (cu o stea).
  Incepand cu data de 1 octombrie 2010 a fost numit in functia de locțiitor al șefului Statului Major General.
  La 1 decembrie 2010 generalul de flotila aeriana Stefan Danila a fost avansat la gradul de general maior (cu doua stele).
  “După ce a afirmat, în urmă cu cinci ani, când în funcția de șef al S.M.G.(Statul Major General) era investit un amiral (echivalent gradului de general, în cadrul forțelor navale), faptul că “în această funcție vor fii investiți ofițeri din toate categoriile de forțe ale armatei române” (Forțele Terstre, Forțele Aeriene si Forțele Navale), președintele Traian Băsescu l-a numit începand cu data de 1 ianuarie 2011 pe generalul-maior Ștefan Dănilă (ofițer din arma aviație-specializarea naviganți, pilot de avion supersonic MIG-21 LanceR, admis la zbor din anul 2009 inclusiv pe avionul de transport C-130 Hercules, din dotarea fortelor aeriene române) succesor al amiralului Gheorghe Marin la conducerea Armatei Romaniei.
  De ziua Forțelor Aeriene, la 20 iunie 2011, generalul maior Ștefan Dănilă a fost avansat la gradul de general-locotenent(cu trei stele)”
  A fost apreciat si a condus cu brio activitatea sa.

  • Pentru neinitiatii in arta conducerii SMG, sotia fostului(Gl. Danila) este cumnata doamnei Maria Basescu, sotia puscariabilului. De aici si competentele fostului numar 1 al Ro Army in a conduce, cu 0 reusite realiste si directe pentru militarii de rand.

 4. Pai d-le, omu’ asta e de varsta mea!! La doar 47 de ani general-locotenent, in timp ce eu la 47 de ani tot in aceeasi tara, sunt doctor in doua stiinte si sunt somer, stau pe acasa si imi astept soarta… Totusi, ce brave fapte a savarsit si totusi, ce fapte am scapat eu de realizat de nu m-am dobandit, ca sa zic asa?! Sa traiti! Bine…

  P.S.: S-a umplut tara de sefi, sefuleti si directori. Macar atat. De muncit oricum nu mai e nimic. Poate casieri la super-market sau incarcatori-descarcatori. Bafta

  • Bai Fanita, in 2002, avea doar 35 de ani si a avut curajul sa conduca un batalion de infanterie in prima misiune de lupta de dupa al doilea razboi mondial, respectiv misiunea din Afganistan. Ai ideea cata responsabilitate presupune asta? Ai idee ca acolo romanii nu au fost singuri ci parte din brigazi apartinand celebrelor divizii 101 si 82 aeropurtate americane? Misiunea a fost un succes.
   Si ca si cum asta nu ar fi suficient, te mai informez ca Nicolae Ciuca este un mare OM. Iti spune asta unul care a avut onoarea sa lupte 6 ani sub comanda dansului.

   • Maestre, am fost ofiter la subunitate de elita. Poti sa intelegi ca viata e complexa?! Daca vrei iti povestesc eu cum este. Nu spuneam decat ca “generalul” asta o fi competent pe altii, dar pe el se vede ca nu cred ca poate sa scape daca ataca inamicul la baioneta, pentru ca se misca greu din ceea ce se vede. Eu m-am mentinut, pentru ca daca am bagat la greu, nu numai de dat ordine, am bagat la brat, ca eram combatant, nu doar aghiotant la superiori boieri. N-am avut spate, am bagat arest la garnizoana pentru fapte de dreptate, interpretate abuziv de sefi. Lasa-ma cu astea, acum daca tot mi-am vazut de “civilie”. Va dati toti in supozitoare (supozitii am vrut sa spun…). Habar n-aveti sa dati onor la pom si va dati la ofiterii in rezerva. Rusine sa va fie! Descalificatilor.

   • Are osanza prea multa pe el ba, de dat ordine din spatele de la birou. Combatantii se cunosc din satelit. Daca vrei iti trimit poze cu mine, sa vezi ce-a mai ramas. Ca asta oricum n-am aratat si nu o sa arat, zece generatii de acum incolo. Am brand prea mare, de-aia. Hai sa fii sanatos.

  • Asa e!! S-a umplut tara…de doctori in frecat menta, ca daca te ia careva la bani marunti, habar nu ai pe unde pedalezi!

 5. Hauleu, MRU (Mihai Razvan Ungureanu), consilier de urgenta al lui Iohannes! Pai, i-a cerut Bruxelles-u’ sa-l ia pa securist sau care-i chestia? Ba ne-am saturat de astia din servicii, care ne conduc si de bine ce ne conduc, se vede cat de bine o ducem si ce am ajuns. Vai mama si sorgintea noastra, cu toate serviciile noastre foarte patrioate!!

  • I-auzi!!! Omul crescut in “pepiniera de killers de tari si declansatori de razboaie” a lui SOROS, vanzatorul averii Gojdu neanchetat, e bagat la Cotroceni??? Bravo Johannis!

 6. Familia mea, adica si a acestui general de exceltie va asigura maretia lui, si experienta de care da davada. Mult succes, unchiule!

 7. deci, pe scurt, un american de origine romana:-)
  oricum, e foarte bine, omul inseamna ceva… ma cam intristeaza cele doar 2 stele pe care le are in fotografie cind ma gindesc ca Oprea de la bucatarie are 4

  altfel, pe cit de tantalau a parut Iohanis in campanie, pe atit de destept imi pare in ultimele 10 zile. Sper sa-l tina mintea -a lui sau a cui o fi, conteaza mai putin in faza asta…

 8. Dl. Radu Tudor,
  Am tot respectul pentru Gl. Ciuca si pentru cariera sa. Putini militari cunosc ca dansul, poate si ca sunt de 10 ani in sistem.
  Dar, dansul e doar unul, intr-un sistem putred, corupt si birocratic pana in adancuri. Suntem condusi de ofiteri de birou(aka de salon), iar noi cei tineri pana sa ajungem in pozitii de decizie, vom fi inghititi de sistem sau de tarele acestuia.

Leave a Reply