Scrisoare trimisa azi de la Palatul Cotroceni catre Palatul Victoria

București, 17 ianuarie 2019

Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,

Prim – ministrul României

 Stimată doamnă Prim – ministru,

Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/105/10.01.2019, prin care ați reiterat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, asumându-vă îndeplinirea tuturor condițiilor de legalitate de către persoanele propuse,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) și ale art. 105 din Constituție, precum și a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, potrivit cărora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, și ținând seama și de jurisprudența Curții Constituționale,

Luând în considerare că legea prevede un regim juridic diferit pentru  membrii Parlamentului și pentru membrii Guvernului atât în ceea ce privește incompatibilitățile, cât și în ceea ce privește condițiile de exercitare a celor două funcții de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege,

Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile  art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora „în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane,

Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel  încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS – WERNER IOHANNIS

18 COMMENTS

  • Nero era mic copil pe langa asta care este zdruncinat rau.Un penibil care crede ca cu fitzele lui se baga si el in seama,dar cel mult, cu marlaniile lui, distreaza doar cretinii.

 1. De ce nu se spune in exterior ca presedintele actual al Romaniei are 3 caracteristici penale nationale si internationale:
  1. Trafic de influenta – procurorul general nu este destituit pentru al proteja pe presedinte
  2. Abuz in serviciu – nu isi plateste datoriile pentru ca este protejat de procurorul general.
  3. Simpatizant al nazismului – fiind membru al unei asociatii care a intrat in posesia proprietatilor imobiliare ale unor foste grupari naziste.

  In momentul actual PARLAMENTUL ar trebui sa-l cheme pe presedinte la fiecare refuz, la fiecare contestare a legilor la CCR, la fiecare derapaj al constitutiei ar trebui chemat in fata parlamentului sa dea explicatii.
  Ii este foarte usor sa semneze o hartie si sa bloqueze totul cu o semnatura. Faceti-l sa umble pe drumuri, cotroceni-parlament si veti vedea ca se va obosi cu aceste fite asa cum s-a obosit sa mearga la ședințele de guvern.

  • Nu vrei sa vezi penibilitatea situatiei ? Astia nu sunt “oriunde” si nici oricine.
   Daca eram in locul lui le ceream si carnetul de pescar, vizat pe anul in curs.

  • Este mare diferenta intre un angajat si un desemnat.

   Intrebarea care nu se vede este ca… de ce doar cu acestia doi ia venit fita cazierului in timp de cu ceilalti doar primea numele si semna in 10 secunde numirea. Guvernul tehnocrat avea multi ministri cu “bube” si nu le-a cerut nimic, in plus in acest caz o persoana desemnata deja a fost ministru fara nici o problema iar acum cand s-a decis punerea respectivei persoane la alt minister nu mai corespunde legalitatii? Ciudat, nu?

   Singura explicatie e urmatoarea: respectiva ministru a facut o treaba FOARTE buna in respectivul minister si de teama unui nou succes in urmatorul minister prefera s-o respinga.

   Intr-un cuvant acest lucru se numeste: SABOTAJ.

   • Normal ca este o diferenta imensa, un angajat normal nu are pe mana fonduri de gestionat de miliarde nu are responsabilitatile unui ministru, de aceea trebuie cazier curat, iar punem pe functii importante infractori, uite ce a facut dragnea cu tara asta de cand este la putere, a distrus-o

     • Tu esti doar un postac pesedist, ce este anormal sa ceri caziar judiciar unui ministru care gestioneaza miliarde de euro? Tu esti prost? Pui lupul stapan la oi?

    • Nu sunt nici psd-ist si nici postac, ce sa spui si tu, a dat unul cu cazieru’, hop si tu ca-i trebuie cazier si explicatiile da-ti-le,in fata oglinzii.

 2. Haide,ma,n-are niciun argument juridic in favoare,gaselnite de prosti cu legi pe care le vad dar nu le pricep!Eu as propune-o pe olguta continuu ca sa moara prostul si in final sa admita ca tot ce face nu e decat o schizo si ca ce spune e nimic,zero, fara argument legal,vrea sa propuna un guvern e liber s-o faca dar in alte timpuri si cand sta cu georgeta in privat !Vrea el sa propuna altul?Cred ca-i tremura barba de dorinta dar de neputinta da in balbaiala si asteapta de la consilieri vorbe pe care,confirmat,il rad si curcile,n-o vrea si pace si nu da un leu pe Constitutie,orgoliul de macho ranjit abunda in aroganta acestui sas!Pentru asta ca sa il disper propunerea eterna e olguta!

 3. 1. cazierul judiciar este relevant/ acolo se consemnează dacă persoana are calitate într-un dosar penal.

 4. Johannis își nuanțează insultele la adresa PSD pe care nu-l mai poate înjura birjareste in public, nu atât din teama de amenzi eventuale din partea Consiliului contra discriminării, cât pentru faptul ca limbajul ordinar, caracteristic “opoziției” și-a pierdut puterea de seducție asupra susținătorilor săi naivi și/sau bine intenționați. Mai pe scurt, in loc sa-i trateze pe miniștrii PSD de “penali” și “infractori” le cere cazierul—un caraghioslâc demn de celebrul Bula in condițiile in care propria consoarta șe ascunde de cazier refuzând sa dea ochii cu autoritățile care i l-ar putea emite. Sper ca se duc amandoi la Davos—la schi, nu la summit—și i se mai răcorește ranchiuna cauzată de apariția premierului Dancila in prim planul politicii europene. Iar coana Carmen poate sa găsească pe panta încă o răceala providențială care s-o împiedice sa meargă la Parchet-deci ura și la Davos!

 5. Iohannis, caz patologic. PSD si ALDE isi merita soarta. Trebuia demult sa-l suspende. Aveau si au n motive. Ca Iohannis nu actioneaza de capul lui, este o alta discutie. Problema este ca pierdem toti.

Leave a Reply