Prezenta presedintelui Klaus Iohannis printre protestatarii anti-guvernamentali deschide un capitol nou in politica romaneasca. Sunt abandonate institutiile, dialogul si negocierea. Este folosita strada ca arma politica.
Presedintele are la dispozitie mecanisme constitutionale si posibilitatea de a comunica si actiona institutional. A preferat sa coboare in strada. Un presedinte care sa protesteze pe bulevard impotriva guvernului investit dupa alegeri n-am mai avut.
Cred ca tot anul 2017 va fi unul al confruntarii, asa cum am mai spus. Credeam insa ca batalia se va duce prin comunicate, declaratii, initiative sub cupola institutionala. Iata insa ca puterea strazii, a protestelor si a sloganurilor de forta este noua arma politica. A fost folosita in 2015, este intarita in 2017.
Klaus Iohannis se pune in virful unui efort politic si civic, format din PNL, USR si protestatari si declanseaza marea batalie impotriva majoritatii PSD-ALDE. Cine va castiga din acest razboi, greu de spus. Stiu insa ca multi romani vor pierde pe fondul unei instabilitati accentuate din tara lor.
Ce l-a facut pe Klaus Iohannis sa-si schimbe atat de radical opinia :
Miercuri 18 ianuarie, catre Guvern : „Sunt mulțumit de modul în care vă faceți treaba și vă felicit”
Duminica 22 ianuarie : “O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept”.
De la felicitari la gasca penala este o diferenta uriasa de remarci la adresa cabinetului. Pentru ca, nu-i asa, cei din Ministerul Justitiei si Guvern sunt cei care vor sa schimbe legislatia.
Dupa ce presedintele a coborat in strada, validand ce se striga – ca DNA sa ia tot guvernul si Dragnea sa mearga la puscarie si parlamentul la tribunal – cum interpretam ce spune Constitutia?
Preşedintele României
ARTICOLUL 80
Rolul Preşedintelui
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Nu stiu in ce masura discursurile despre lovitura de stat se sustin. Stiu insa ca incepe o mare dezbatere, absolut justificata, in legatura cu execitarea rolului de mediator constitutional de catre presedintele Romaniei.
Cand Klaus Iohannis se aliaza cu strada impotriva Guvernului si chiar a majoritatii parlamentare, o ampla analiza publica este mai mult decat necesara.