Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în cadrul alocuţiunii susţinute la dezbaterea ”Relevanţa Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, că nu există pentru ţările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianţă militară din istorie. Referindu-se la Rusia, care “încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă”, Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar “bazat pe o puternică descurajare”.
”România a susţinut o cooperare strânsă NATO-UE, pe baza complementarităţii. Nu există alternativă la cea mai puternică şi de succes alianţă din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilităţi sprijinind cercetarea şi dezvoltarea în zone precum securitatea cibernetică şi energetică. O angajare mai substanţială a aliaţilor europeni în apărarea comună nu trebuie să ducă la slăbirea legăturii transatlantice”, a declarat Klaus Iohannis.
El a dat asigurări că România va contribui la dezvoltarea relaţiei transatlantice pe care o consideră ”pilonul central pentru stabilitatea întregului sistem internaţional”.
Preşedintele a subliniat că NATO are de înfruntat provocări în sudul şi estul Alianţei care trebuie rezolvate într-o manieră coordonată şi coerentă.
”În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare”, a spus şeful statului, adăugând că acest lucru necesită nu doar unitate în interiorul Uniunii Europene, cât şi în relaţia dintre SUA şi UE.
Klaus Iohannis a amintit că Marea Neagră are un rol de pivot pentru securitatea transatlantică, iar flancul estic al NATO trebuie întărit într-o manieră unitară, de la nord la sud, pe toate cele trei componente – terestră, aeriană şi maritimă.
”NATO trebuie să continue să-şi sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia şi Moldova. Acest lucru este esenţial pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Vecinătatea Estică”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început vizita în SUA luni, când a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.
Marţi, Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu directorul CIA, Mike Pompeo, şi a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Naţional Arlington.
Pe 9 iunie, Klaus Iohannis va avea o întrevedere şi cu preşedintele SUA, Donald Trump, scrie news.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, într-o dezbatere organizată miercuri la Washington, că relaţiile economice româno-americane din cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state au un potenţial ridicat de creştere, cu beneficii pentru ambele părţi, Iohannis apreciind că, pentru România, Statele Unite ”înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democraţie şi garanţia că nu se va întoarce într-o sferă de influenţă estică”.
Preşedintele României a menţionat cîteva din avantajele ţării noastre din punct de vedere investiţional: poziţionarea strategică la răscrucea rutelor comerciale şi energetice din regiune, creşterea economică constantă din ultimii 7 ani, existenţa unor sectoare economice competitive, printre care industria auto, inclusiv prin fabrica Ford de la Craiova, un sector IT dinamic şi dependenţa redusă de importul de gaze naturale.
”În acelaşi timp, regiunea contează pe continuarea angajamentului SUA pentru securitatea ei. Pentru noi, sprijinul SUA înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democraţie şi, nu în ultimul rând, garanţia că România nu se va întoarce într-o sferă de influenţă estică”, a încheiat Iohannis alocuţiunea sa susţinută în cadrul dezbaterii „20 Years After – The Relevance of the Romanian – U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, organizate de Heritage Foundation, la Washington.