Regimul aflat la putere in Iran de 40 de ani este una din cele mai mari amenintari la adresa pacii si stabilitatii in Orientul Mijlociu si nu numai. Amenintarea constanta la adresa Israelului reprezinta cel mai bun argument pentru a intari apararea in fata rachetelor iraniene. Atat pentru Israel cat si pentru statele aliate din Europa.
Dupa testarea rachetei balistice intercontinentale Topol M de catre Rusia, arma ce poate atinge orice tinta europeana si dupa reafirmarea vocatiei agresive de catre Iran, se dovedeste inca o data decizia justa din punct de vedere strategic de amplasare a unui scut NATO antiracheta la Deveselu.Distrugerea Israelului „nu mai este un vis, ci un obiectiv la îndemână“, a declarat luni comandantul şef al Gardienilor Revoluţiei din Iran, generalul Hossein Salami.

„Am reuşit să atingem capacitatea de a distruge regimul sionist. (…) Acest regim sinistru trebuie eliminat de pe hartă, ceea ce nu mai este un ideal sau un vis, ci un obiectiv la îndemână“, a declarat generalul Salami, potrivit Sepahnews, site-ul oficial al Gardienilor Revoluţiei, preluat de AFP. Şeful militar iranian a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni a comandanţilor Gardienilor Revoluţiei şi într-un context foarte tensionat în Orientul Mijlociu, unde dezacordurile dintre Teheran şi Washington riscă să ducă la un nou război.

În ceea ce priveşte Israelul, Iranul manifestă o adversitate deschisă faţă de acest stat încă de la revoluţia islamică din 1979. Teheranul sprijină două mişcări teroriste ostile Israelului, precum Hamas şi Hezbollah, notează AFP.

În iunie 2018, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, afirma că Israelul este „o tumoare cancerigenă malignă care trebuie eliminată“. La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat mereu Iranul ca fiind o ameninţare atât pentru ţara sa, cât şi pentru intreaga lume.

Leave a Reply