Israel pregătește arma cu laser, Iron Beam, în războiul împotriva Hamas.

The Economist scrie că pentru fiecare zece rachete primite, faimosul sistem de baterii mobile defensive al Israelului, Iron Dome, doboară de obicei nouă. E o rată de succes excepțională.

Israelul susține că a menținut acest raport chiar dacă Hamas a tras mii de rachete din Gaza chiar și după atacul terorist îngrozitor asupra Israelului din 7 octombrie, soldat cu peste 1400 de morți.

Cu toate acestea, Iron Dome are limitele sale, ca orice armă. În principal, e vorba despre completarea stocurilor de interceptoare, chiar și cu ajutorul producției americane. Costurile raportate pentru un singur interceptor, numit Tamir, variază de la 40.000 dolari la 80.000 dolari.

Drept consecință, Israelul intenționează astfel să desfășoare o armă nouă, eficientă și mai puțin costisitoare : Iron Beam, arma cu laser. Ar fi prima țară care va institui un astfel de sistem. Cum funcționează de fapt Iron Beam, așa cum a fost numit sistemul de către Rafael, compania producătoare?

Ministerul apărării israelian a decis să construiască Iron Beam anul trecut, după ce a distrus mai multe tipuri de amenințări în timpul testelor.

Naftali Bennett, pe atunci prim-ministru, a declarat că Israelul va ridica un „zid laser”. Operațiunile erau de așteptat să înceapă probabil în 2025. Acum, cu războiul terorist care dezlănțuie asupra Israelului, e nevoie de accelerarea pașilor.

Iron Beam este o minune tehnologică, spun specialiștii Ministerului israelian al apărării.

Lansatoarele laser mobile folosesc o configurație complexă de oglinzi pentru a redirecționa fotonii de la diodele emițătoare de lumină într-un singur fascicul, de 100 kW. Pentru a preveni topirea oglinzilor, acestea au fost proiectate cu sisteme excepționale de reflectivitate și răcire. Un tun laser Iron Beam are diametrul unei monede și este uimitor de precis, în ciuda efectelor distorsionante ale vântului și ale temperaturii aerului.

Alte sisteme de apărare antiaeriene cu laser sunt în curs de dezvoltare.

Lockheed Martin a semnat, în decembrie 2022, un acord cu israelienii de la Rafael pentru a dezvolta în comun o variantă de Iron Beam pentru forțele SUA și, potențial, aliații acestora.

Echipa specializată Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene din SUA din Albuquerque, New Mexico, dezvoltă lasere de clasa 300 kW pentru a învinge „salve copleșitoare” de rachete, o realitate din ce în ce mai plauzibilă în actualul mediul de securitate, vizibilă atât în războiul de invazie al Rusiei în Ucraina cât și în atacurile organizațiilor teroriste sprijinite de Iran în Orientul Mijlociu.

#Israel
#IronBeam

Antena3CNN este prima televiziune din România care a relatat despre această armă israeliană performantă

https://www.antena3.ro/razboi-in-israel/israel-razboi-sistem-laser-iron-beam-688904.html

 

Leave a Reply