NATO analizează o creştere pe baze permanente a numărului de trupe în Balcanii de Vest pentru a menţine tensiunile sub control, a declarat luni Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Belgrad.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a trimis sute de forţe suplimentare în Kosovo din Marea Britanie şi România, după ce, la 24 septembrie, ciocniri între poliţie şi sârbi înarmaţi ascunşi într-o mănăstire a transformat un sat liniştit din nordul Kosovo într-o zonă de război.

“Acum analizăm dacă ar trebui să avem o creştere care să fie permanentă pentru a ne asigura că lucrurile nu scapă de sub control şi nu creează un nou conflict violent în Kosovo sau în regiunea mai largă”, a declarat Jens Stoltenberg.

Iată declaraţiile Secretarului General al NATO :

Serbia este un actor regional important și un partener de lungă durată al NATO. Un bun exemplu al cooperării noastre este munca comună pe care am făcut-o în ultimii 10 ani prin Programul NATO Știință pentru Pace. Și modul în care lucrăm împreună în diferite domenii în cadrul Programului Știință pentru Pace, lucrăm la securitatea energetică și a mediului, tehnologiile avansate și apărarea cibernetică.

Aștept cu nerăbdare să văd unele dintre aceste activități, câteva exemple ale cooperării noastre importante dintre NATO și Serbia, când mă voi întâlni mai târziu astăzi cu câțiva oameni de știință sârbi, care să demonstreze modul în care oamenii de știință NATO și oamenii de știință sârbi lucrează împreună.

La micul dejun și la întâlnirea noastră am discutat și despre posibilitatea reluării exercițiilor militare comune. NATO și Serbia au mai avut exerciții militare comune. Am vizitat, de asemenea, exercițiul comun sârbesc de pregătire civilă NATO în urmă cu câțiva ani și am saluta posibilitatea de a relua astfel de exerciții în viitor. Și aștept cu nerăbdare să ne consolidăm în continuare cooperarea.

Președintele Vučić și cu mine tocmai am discutat despre recentele tensiuni din nordul Kosovo. Și importanța continuă a misiunii de menținere a păcii KFOR a NATO. Timp de două decenii, KFOR a asigurat un mediu sigur și securizat în Kosovo pentru toate comunitățile. Vom continua să facem acest lucru în mod imparțial și în conformitate cu mandatul nostru ONU.

În mai, trupele noastre KFOR au fost atacate. 93 dintre militari au fost răniți. Unii au suferit răni care le-au schimbat viața. În septembrie, am văzut un alt focar de violență gravă în Kosovo. Este inacceptabil. Faptele trebuie asumate. Vinovații trebuie să ajungă în fața justiției. Prin urmare, salut faptul că Serbia este pregătită să coopereze în aceste eforturi, așa cum am discutat și în timpul întâlnirii noastre.

În urma violențelor, NATO a desfășurat în Kosovo aproximativ 1.000 de soldați suplimentari de menținere a păcii și armament mai greu. Aceasta a fost cea mai mare întărire a contingentului nostru din Kosovo într-un deceniu. Și arată că NATO este pregătită să păstreze pacea.

Salut coordonarea strânsă și continuă dintre forțele armate sârbe și KFOR. Acest lucru este important pentru a asigura schimbul de informații în timp util pentru a evita orice neînțelegeri. Contez pe toate părțile să reduc tensiunile și să mă abțin de la acțiuni de escaladare.

După cum am spus, domnule președinte Vučić, în timpul întâlnirii noastre, consolidarea forțelor militare sârbe în apropierea graniței administrative din nou nu a ajutat situația.

Salut cele mai recente propuneri ale UE pentru înființarea asocierii municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo. Acesta ar fi un pas cheie spre normalizarea relațiilor. Fac apel la Belgrad și Pristina să se implice constructiv în dialogul facilitat de UE. Aceasta este singura cale către o pace și o stabilitate durabilă.

Am discutat și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ar trebui să continuăm să condamnăm în mod clar agresiunea inacceptabilă a Rusiei. Pe măsură ce Ucraina intră într-o a doua iarnă de război, sprijinul aliaților și partenerilor NATO rămâne esențial.

 

Leave a Reply