Acesta este studiul pe care l-am prezentat duminica seara in editia speciala Antena 3.

Lovitura de stat militară în Republica Turcă

Derivă din rolul constituțional al Armatei, definit ca “garant al laicității și ordinii de drept.”

Argumente ale Armatei : atentat la caracterul laic al statului, inclinatia spre Islamism, riscuri pentru securitatea Turciei, punerea in pericol a posturii de avanpost occidental al Turciei în perioada Războiului Rece.

Au avut loc două tipuri de intervenții ale Armatei:

preluarea subită a puterii (1960, 1980) → lovitură de stat clasică: grup de la nivelul cel mai înalt al Armatei instaurează regim militar temporar, organizează alegeri, predă puterea liderilor politici aleși si agreati de Armata.

memoranda (1971, 1997) → Șeful SMG comunică oficial, în scris, personal, de obicei premierului, printr-un memorandum, nemulțumirile Armatei, cu un termen limită adresat tuturor forțelor politice, pentru a le remedia. În caz contrar, Armata își asumă conducerea țării.

27 mai 1960 – general Cemal Gursel

Motiv: performanțele economice slabe ale guvernului condus de premierul Adnan Menderes (Partidul Democrat) după încetarea ajutorului American prin Planul Marshall. Premierul, miniștrii de externe și finanțe au fost judecați și executați. 300 militari, 500 magistrați înlăturați din system.
Octombrie 1961 – junta condusă de Gursel a organizat alegeri câștigate de Partidul Justiției condus de Suleyman Demirel. Parlamentul rezultat din aceste alegeri l-a votat pe Gursel președinte.

12 martie 1971 – general Memduh Tagmac

Memduh Tagmac a înaintat premierului Demirel un Memorandum, axat pe riscurile de securitate și pe scăderea nivelului de trai. A menționat preferința directă a Armatei ca țara să fie condusă de un lider mai apropiat doctrinei kemaliste, care să aplice ferm Constituția din 1961. Demirel a demisionat în 3 ore de la înaintarea Memorandumului.Profesorul Nihat Erim a fost numit prim-ministru. Asasinarea lui în 1980 a grăbit alta lovitura de stat, condusă de generalul Kenan Evren, seful Armatei.

12 septembrie 1980 – general Kenan Evren

Motiv: tensiuni politice majore, climat de securitate extrem de nesigur pe întreg teritoriul Turciei, dificultăți economice majore.

Șeful Armatei, generalul Kenan Evren, a ezitat un an să-și asume puterea, în speranța că pași succesivi democratici (moțiune de cenzură, eventual alegeri anticipate) vor putea să aducă un guvern care să utilizeze ferm pârghiile constituționale pentru redresarea economică (inflația depășise 100%).

Regimul militar l-a înlăturat a doua oară pe Suleyman Demirel din funcția de premier și a transformat major Turcia prin exporturi masive, investiții, construcții civile la scară națională cu accent pe mediul rural.

Kenan Evren a devenit președinte ales în Parlamentul rezultat din alegerile organizate în temeiul noii Constituții adoptate în 1982.

Regimul Evren a fost discreditat în procese instrumentate în mandatul Erdogan. Evren a murit în 2015, în timp ce era judecat.

Memorandum-ul din 1997

Președintele Demirel a soliciat Armatei un inventar al problemelor fundamentale ale țării, pretext pentru a determina demisia premierului islamist Necmetin Erbakan.

Șeful Armatei, gen. Ismail Karadai, a prezentat un text cu 55 de puncte din toate domeniile societății, acceptate de președinte.

Premierul a fost convocat la Statul Major General și i s-a cerut să semneze textul redactat de militari, angajament implicit la aplicării lui. Documentul prevedea și interdicția de a activa în politică pentru Recep Erdogan.

Autorii memorandum-ului au fost judecați după venierea la putere a AKP – partidul lui Erdogan – și condamnați la închisoare.

2016. Concluzii

Din cele 4 lovituri de stat – 1960, 1971, 1980, 2016, primele trei au fost executate de conducerea Armatei si au schimbat puterea. Cea din 2016 nu a fost sprijinita de generalii influenti in frunte cu seful SMG, drept pentru care a esuat. Daca era vorba de Armata in integralitatea ei, azi presedintele Erdogan era istorie, ca toti ceilalti in ultimii 50 de ani.

 

8 COMMENTS

 1. “Secretarul de stat american John Kerry i-a declarat sâmbătă ministrului turc de externe Mevlut Cavosoglu că afirmaţiile publice sugerând că Statele Unite au fost implicate în lovitura de stat eşuată din Turcia sunt false şi afectează negativ relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, informează Reuters.

  Kerry a insistat ca Turcia să dea dovadă de reţinere şi să respecte regulile statului de drept în timpul investigaţiei sale asupra complotului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat John Kirby într-un comunicat.

  El a spus clar că Statele Unite sunt dispuse să ofere asistenţă autorităţilor turce în efectuarea acestei anchete, dar că insinuările publice sau afirmaţiile cu privire la un rol al Statelor Unite în încercarea de lovitură de stat sunt extrem de false şi dăunătoare pentru relaţiile noastre bilaterale”, a subliniat Kirby, citat de Reuters.”

  Sursa: http://www.stiripesurse.ro/turcia-incinge-spiritele-sua-reac-ioneaza-sunt-false-i-daunatoare_1143279.html

  https://www.youtube.com/watch?v=8PQxyPegtAc

 2. Ce s ar fi facut romanii din Turcia fara…TAROM ?
  Ce s ar fi facut statul fara…TAROM ?
  Cat ar fi platit statul daca nu ar fi fost….TAROM ?
  Ironia sortii…

  • Si cand te gandesti ca astia vor s-o praduiasca.
   Satul roman trebuie sa faca tot posibilul la TAROM sa ramana a Romaniei. Sunt o gramada de oameni buni, capabili, care pot face fata la conducerea TAROM si pot s-o revitalizeze.

 3. Am apucat sa vad prezentarea Dvs, aseara la emisiune.
  Kenan Evren este victima de cel mai inalt rang caruia marele sultan i-a pus pielea pe bat.
  Acum urmeaza o apriga prigoana a celor ramasi si celor care au participat intr-un fel sau altul la acest puci. Inca un aspect de alunecare spre o dictatura oarba, arestarea in masa a magistratilor. Cel mai grav mi se pare sigilarea bazei de la Incirlik. Erdogan in furia lui nestavilita si dorinta de razbunare a bagat mana americanilor in usa si da sa o inchida. Trebuie subliniat ca marele sultan este un geniu al raului un bun politician, strateg si constient de puterea si influenta sa in zona. A dat vulgului circ, paine si religie iar in acest fel nici Allah nu-i mai clinteste. In afara de prigoana si varsarea de sange turcesc ca drept razbunare, sunt curios ce va urma. Este posibil ca balanta sa cada in favoarea grecilor ?
  Inca un amanunt trebuie urmarita agenda celor 2 mari puteri cea americana si rusa in fata noilor provocari si rasturnari de situatie in zona.

 4. istorie a loviturilor militare turcesti care in acest an a luat sfarsit.”sultanul” a decapitat armata,isi va numi oamenii lui loiali si in scurt timp se va inscauna pe viata conducator al noului imperiu.si ca un dictator care se respecta va face echilibristica intre cele 3 mari puteri:america,ue si rusia,santajandu-i si incercand sa obtina maxim posibil de la fiecare.

  • Eu cred ca va permite alegeri libere cum e normal. in ce priveste santajarea marilor puteri in folosul natiunii sale, care e problema? Asa ar face orice patriot. S-ar interesa de interesul natiunii lui mai presus de orice.

 5. sa intelegem ca asta e varianta oficiala a istoriei, tradusa din engleza?
  “….magistrați înlăturați din system.”
  🙂
  problema voastra e ca de cind cu internetul, cine cauta mai si gaseste o alta istorie, cu fapte necunoscute, cu cauzalitati si succesiuni explicate, elocvente… adica mai poti intelege cite ceva. Totodata, norocul vostru ca e ca sunt extrem de putini cei care cauta, e mult mai cofortabil sa-ti iei “adevarul” de la televizor sau, si mai rau, de pe FB…

 6. ia sa vedem:
  1, Putin lasa acum o luna agentiile rusesti sa vanda bilete in Turcia (sistase vanzarea lor de la doborarea bombardierului rusesc de catre Turcia)
  2. La fel ca in 89 la noi, e aflux de turisti rusi
  3. la fel ca in 89 la noi, “teroristii” se imbraca in haine militare si trag asupra propriului popor, populatia este chemata in strada
  4. dupa atatia “turisti rusi”. normal ca Erdogan trebuie sa dea ceva, la schimb, pe plan scurt: se inchide baza de la incirlick, preponderent folosita de SUA
  5. Erdogan aresteaza sute de magistrati (sunt curios cum au contribuit sute de magistrati la un puci. bine, asta mai inseamna ca daca intr-adevar serviciile secrete nu au stiut ca atatia magistrati planuiesc un puci, acolo Justitia chiar nu e camp tactic)
  6. nu exista un sef al loviturii se stat, “pucistii” bombardeaza palatul fix cand toata lumea stia ca Erdogan e plecat

  cat de greu o fi sa vedem ca Razboiul Rece in Europa deja a reinceput si ca nu era o ideea pe placul Rusiei o flota Nato cu Turcia in marea Neagra, sau un ajutor dat de Turcia ISIS?
  din pacate, probabil principalii platitori ai acestui targ vor fi (iarasi) kurzii… ca nah, prea incepusera sa se bata cu isis si sa detina puterea, era normal ca Erdogan sa cada la un acord cu Putin. ce sa vezi? se intalnesc peste doua saptamani, trecand de la pozitiile beloicoase de oponenti la… ce-o mai urma! 🙂

Leave a Reply