Vicepreşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că angajamentul indestructibil al ţării sale faţă de toţi aliaţii din NATO ‘este o obligaţie sfântă’ şi nu trebuie pusă niciodată sub semnul întrebării.

Pilonul cooperării transatlantice ‘este angajamentul indestructibil al SUA cu toţi aliaţii noştri din NATO. Este o obligaţie sfântă pe care am adoptat-o şi orice atac împotriva unuia dintre aliaţii noştri este un atac împotriva tuturor’, a declarat Biden, în ultimul său discurs în calitate de vicepreşedinte al SUA.

NATO ‘nu poate fi pusă niciodată sub semnul întrebării’, a insistat Joe Biden, într-un moment în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, consideră Alianţa Nord-Atlantică desuetă şi când Rusia foloseşte ‘toate mijloacele’ pentru a distruge ordinea liberală internaţională şi pentru a diviza Europa.

Fără a-l menţiona explicit pe Trump, Biden a avertizat cu privire la ‘disponibilitatea periculoasă de a reveni la obtuzitate’ în politică şi a spus că, de-a lungul istoriei, ‘autocraţi şi demagogi periculoşi’ au încercat să obţină capital politic de pe urma temerilor oamenilor.

‘Apărarea ordinii liberale internaţionale implică faptul că trebuie să rezistăm forţelor dezintegrării europene şi să insistăm în continuare asupra unei Europe întregi, libere şi paşnice’, a spus Joe Biden. ‘Aceasta înseamnă să luptăm pentru Uniunea Europeană, una dintre cele mai vibrante şi mai semnificative instituţii de pe glob’, a conchis el, potrivit Agerpres.

Biden, a descris Rusia, miercuri, în ultimul său discurs important înainte de a-și încheia mandatul, drept cea mai mare amenințare pentru ordinea internațională liberală și s-a declarat sigur că Moscova va încerca să influențeze alegerile care urmează să aibă loc în Europa, așa cum este acuzată că a făcut în SUA, adăugând că cel mai bun mod de a o opri este o alianță puternică între SUA și UE, informează Reuters și DPA.

“Sub președintele Putin, Rusia lucrează cu fiecare instrument de care dispune pentru a discredita proiectul european, a testa fisurile națiunilor occidentale și a se reveni la o politică definită de sfere de influență”, a declarat Biden la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția.

El a acuzat Rusia că încearcă să înlocuiască comunitatea internațională de democrații cu politicile puterilor regionale, pentru a submina Uniunea Europeană și a semăna discordie între țările occidentale, arătând spre implicarea militară a Moscovei în războiul din Ucraina, eforturile ei de propagandă și presupusele atacuri cibernetice pentru a influența alegerile din SUA.

“Dat fiind că există multe țări în Europa care au programate alegeri în acest an, ar trebui să ne așteptăm la alte încercări ale Rusiei de a se amesteca în procesul democratic. Aceasta va avea loc din nou, vă promit. Și din nou scopul este clar: să distrugă ordinea internațională liberală”, a declarat Biden, cu două zile înainte de ceremonia de învestire a lui Donald Trump, care dorește legături mai strânse cu Moscova ca președinte al SUA.

Mai multe țări europene au alegeri legislative sau prezidențiale în acest an, printre care Germania, Franța, Olanda și Republica Cehă.

“SUA și Europa trebuie să conducă lupta” pentru a proteja valorile liberale, a mai spus el, subliniind că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să rămână un element cheie în relațiile SUA-UE, în condițiile în care Trump a numit alianța militară “învechită”.

 

8 COMMENTS

 1. Ti-am scris acest mesaj pe Facebook:

  Ei, Radule, tu ai fost mereu unul din cei mai mari pupincuristi ai americanilor, gata sa sustina cele mai infantil-penibile chestii – “aliatii” care ne apara de iluzoria invazie rusa – si mereu flatat sa fie bagat in seama de stapani. Tu ai suflet de sluga, nu poti sa concepi o Romanie independenta, si fata de SUA, si fata de Rusia. Tu chiar nu-ti dai seama ca astia sunt cel mai mare flagel al omenirii? Nu ma lungesc cu toate exemplele istorice, de la exterminarea rasei americane autohtone incoace, trecand prin zdrobirea si spolierea atroce a Americii Latine, ma limitez la cel mai recent exemplu: “Primaverile Arabe”, facute de ei ca sa puna mana pe petrol, si consecinta ISIS, sustinuta pe sestache, chiar daca, printre altele, a distrus situl antic si de neinlocuit Palmira. P.S.: Da, da, acum da-mi un “raspuns” tip “Bolsevicule! Faci propaganda Rusiei si a lui Putin”. Penibilule!

  Tu mi-ai raspuns:

  mata esti mai prost ca melcul

  Am vrut sa-ti raspund, dar, pentru ca nu pot pe facebook (m-ai banat), iti raspund aici:

  Ce parere ai despre milioanele (da, milioanele, daca tinem cont ca SUA impileaza America Latina de zeci de ani, de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial) de morti din America Latina, oameni asasinati, torturati (adu-ti aminte de reciclarea de catre CIA a criminalului de razboi Klaus Barbie, trimis in America Latina sa invete dictaturile autohtone pro-SUA cum sa tortureze opozantii politici), morti din cauza malnutritiei, pentru ca tarile lor erau colonii americane, tinute in mizerie ca sa le fure SUA resursele (aceasta situatie existind si la ora actuala in America Latina). Ce parere ai despre milioanele de vietnamezi omoriti, despre femeile si copii arsi de vii cu napalm? Despre faptul ca “cea mai mare democratie din lume” si-a omorit propriul presedinte, pe JFK, pentru ca voia sa se retraga din Vietnam si refuza sa invadeze Cuba, lucru care ar fi declansat al treilea razboi mondial, un razboi atomic? Ce parere ai despre asasinarea, tot de catre CIA, in acelasi an, 1968, a lui Martin Luther King si Robert Kennedy? Esti idiot sau te prefaci? Sa stii ca, daca te prefaci, te prefaci foarte bine. Pe mine m-ai pacalit.

  • ….Mda…bine ca rusii si nemtii ti-au dat caramele…de ai dintii stricati si-acu….si cre’ ca nu numai dintii…..si inca ne umfla pe toti cu caramele…….dar avem speranta,…macar lumea sta in casa cand trebuie si iese in strada taman cand nu trebuie.
   Mai spart cu “iluzoria invazie rusa”….si cu “o Romanie independenta”…..oricum,daca esti mai tanar ai sa vezi pe propria-ti piele cum o sa-ti joace unii la poker “independenta”….daca esti mai batran poti sa dai “stingerea”de pe-acu.
   (dupa ce iti iei pastilele,poti sa te hotarasti legat de Radu,…e pupincurist american sau bolsevic care face propaganda Rusiei si lui Putin?)

 2. In al doilea mesaj, ar fi trebuit sa pun un semn de intrebare, in loc de punct, dupa prima fraza, si am “mincat” un “i”, la “copii”, in a doua fraza. Graba, televizorul care ma bruiaza, neobisnuinta de a dactilografia. Scuze.

 3. nenea biden este istorie.parerea lui conteaza in acest moment,fix cat o ceapa degerata.de maine incolo timp de 4 ani,altii dicteaza mersul nato..si in aceasta privinta ,aia au un fix: buget ptr. aparare 2% din pib.si germania,italia,spania,olanda sunt tare departe de acest target.

 4. Trump “teroarea blonda” de la Casa Alba de vineri va fi Presedintele celui mai puternic stat al lumii. In schimb toti tremura ca ar avea afinitati cu Rusia, China si cu martienii de pe varfurile vesnic inzapezite ale Himalayei. Omu’ are afacerile-n sange. Toti de frica ii amintesc la plecare “Articolul 5 al NATO este o obligaţie sfanta !” Ce nu stie nimeni este faptul ca indiferent de numele celui din fotoliul biroului oval acesta este un om singur care face ce vrea, nu ca la Bucuresti, cand Prezidentul scoate sute de insi in strada.sau alte nefacute. Acolo cand o iei rau pe aratura … se gaseste intotdeuna un binevoitor.

 5. Si-ti mai spun ceva: cine l-a sustinut pe Basescu, timp de 10 ani? Cine-l sustine pe Iohannis? Cine i-a sustinut pe “tehnocrati”? Cine-o sustine pe Kovesi (cetatean american)? Cine l-a sustinut pe Coldea? Americanii. Ca sa nu se-ntoarca “comunistii” si sa reintre Romania in sfera de influenta a Rusiei. De parca nu pe vremea lui Nastase am intrat in NATO. Cretinii dracului!

Leave a Reply