Economia americană dă dovadă de o vigoare neaşteptată, iar crearea de locuri de muncă a depăşit din nou aşteptările în septembrie, dar, într-un context în care subiectul este unul crucial cu mai puţin de o lună înainte de scrutinul care se anunţă foarte strâns între Kamala Harris şi Donald Trump, alegătorii nu sunt foarte optimişti, consemnează miercuri AFP.
Inflaţia încetineşte, recesiunea mult-anunţată nu a avut loc, consumul rămâne solid, vigoarea pieţei muncii continuă să surprindă – şi totuşi, aproape jumătate dintre cei chestionaţi într-un sondaj New York Times/Siena College publicat marţi au apreciat situaţia economică ca fiind “proastă”.
După trei ani de inflaţie ridicată, “preţurile mari se resimt în portofelele oamenilor şi aceasta este ceea ce afectează realmente încrederea consumatorilor, deşi indicatorii sunt solizi”, a explicat pentru AFP Joanne Hsu, directoare pentru sondaje privind încrederea consumatorilor la Institutul de cercetări sociale al Universităţii din Michigan.
Preţurile sunt de fapt cu peste 20% mai mari decât erau la începutul anului 2020.
“Simplul fapt de a vedea preţurile crescând în mod regulat afectează psihicul colectiv, în special pentru gospodăriile cu venituri mici şi medii”, notează Ryan Sweet, economist la Oxford Economics.
Prioritatea alegătorilor
Candidatul republican Donald Trump apasă în mod regulat pe această coardă sensibilă pentru a-şi seduce alegătorii, subliniind că preţurile sunt mult mai mari în prezent decât atunci când era el la putere.
“Inflaţia ne-a devastat economia”, a declarat Trump vineri în Augusta, statul Georgia.
“Cu (candidata democrată Kamala Harris) la putere, inflaţia va creşte vertiginos”, a insistat el duminică la un miting la Juneau (Wisconsin), promiţând că, invers, dacă el va câştiga alegerile, “din prima zi a noii administraţii, (… ) vom face ca America să fie din nou accesibilă”.
Situaţia economică este una dintre priorităţile alegătorilor americani. Şi “faptul că oamenii nu au impresia că prosperă în această economie reprezintă o dificultate reală pentru partidul de guvernământ”, subliniază Joanne Hsu.
Partidul Democrat pare să fie însă ceva mai convingător în privinţa economiei de când este candidată Kamala Harris, după retragerea lui Joe Biden în iulie.
Un sondaj al Universităţii din Michigan publicat pe 20 septembrie a arătat că 41% dintre respondenţi au apreciat că Harris este “mai bună pentru economia SUA”, comparativ cu 38% câţi l-au indicat pe Donald Trump.
Acelaşi sondaj realizat în iulie, când candida încă Joe Biden, a arătat un avans pentru Donald Trump la această întrebare, cu 40% faţă de 35%.
Visul american
Kathy Bostjancic, economist şef la Oxford Economics, a menţionat la rândul ei un studiu realizat de organismul independent Congressional Budget Office (CBO), care a arătat în mai “că puterea de cumpărare a gospodăriilor este de fapt mai mare (azi) decât era în 2019”.
Salariile sunt, într-adevăr, mai mari decât inflaţia, din mai 2023. Dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea şi multe gospodării şi-au folosit cardurile de credit pentru a-şi plăti cumpărăturile, iar acum se luptă să le ramburseze.
Şi, odată cu creşterea preţurilor, celebrul “vis american” este zdruncinat.
“A cumpăra o casă este incredibil mai puţin accesibil astăzi decât înainte de pandemie”, subliniază Kathy Bostjancic, evocând preţurile care au crescut şi ratele dobânzilor “încă mult peste 6%” pentru creditele imobiliare.
Inflaţia a încetinit semnificativ de la vârful de 9,1% pe un an, în iunie 2022, fiind de doar 2,5% în august, conform indicelui IPC (al preţurilor de consum), în baza căruia sunt indexate pensiile. Iar obiectivul de 2%, considerat sănătos pentru economie, nu este foarte departe. În septembrie, rata şomajului a scăzut uşor, la 4,1%, iar crearea de locuri de muncă a fost cu mult peste aşteptări.
Dar aceste cifre “ascund variaţii masive”, creşterea ocupării forţei de muncă fiind “foarte concentrată în doar câteva sectoare”, a precizat pentru AFP Julia Pollak, economist şef al site-ului de anunţuri de angajare ZipRecruiter, scrie Agerpres.