Sunday, January 5, 2025
-1.3 C
Bucharest

Klaus Iohannis despre “cei care țopăie acum”

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că municipiul Sibiu “s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură” și a punctat că trebuie găsite soluții astfel încât și Târgu-Jiul să cunoască o astfel de dezvoltare, menționând că “Orașul lui Brâncuși e aur”.

“Am pornit de la ceva ce nu a crezut nimeni, că din cultură se pot face bani și cultura poate să ducă la dezvoltarea sustenabilă a întregii comunități. Nici în ziua de astăzi majoritatea nu crede că se poate și în continuare sunt suficienți și între cei care țopăie acum, care povestesc că de fapt Sibiul s-a dezvoltat cu bani de la Guvern și europeni și așa mai departe. Nu, Sibiul s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură. Dacă acest model este bun și pentru alte comunități, mi-e greu să apreciez, dar cred că este și am rămas foarte optimist după plimbarea cu domnul primar (primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru n.r.), fiindcă am găsit un om care vede lucrurile tot așa. Credeți-mă, orașul lui Brâncuși, asta e aur. Trebuie să găsiți soluțiile să transformați nu numai orașul, ci întreaga zonă să beneficieze. Cum se face asta? Evident ține de soluții locale, nu poate să vină nimeni să vă spună cum să faceți treaba asta”, a spus Iohannis la dezbaterea “România puternică: viziune politică și servicii publice în slujba cetățeanului”, organizată la Târgu-Jiu.

Președintele a afirmat că este nevoie de implicarea firmelor, atât de stat, cât și cele private, în dezvoltarea economiei, prin construirea unei relații de încredere între autorități și administratorii de societăți, care să ducă la construirea unor programe de dezvoltare.

“Nu se poate realiza primul, al doilea, al treilea pas fără implicarea economiei locale. Atâta vreme cât patronii stau cu punga strânsă și așteaptă să producă cultura bani și cultura așteaptă să producă ei banii, nu funcționează. Întreaga comunitate trebuie să fie foarte dinamică, să participe la acest efort, inclusiv firmele și de stat și private, dar într-o modalitate inteligentă, nu la modul să dăm banii la un eveniment și pe urmă îi împărțim între noi și vedem noi cum facem mai departe, așa nu merge. Nici asta nu-i ușor. (…) Experiența mea este că la început oamenii de afaceri sunt foarte sceptici, dacă mergeți la ei și să le spuneți: ‘Haideți, veniți lângă noi’, zic: ‘Lasă că știu eu că vă băgați banii în buzunar’. Trebuie să îi convingeți că nu ajung acolo, ci banii aceia ajung să producă efectiv dezvoltare, să producă o calitate superioară în teatru, în orchestra filarmonică, fiecare ce are acolo. Și atunci încet, încet de creează ceva ce se numește încredere reciprocă și pe baza încrederii atunci se pot construi foarte multe programe”, a mai spus Klaus Iohannis citat de Agerpres.

 

Hot this week

Dezastru de imagine : liderii PSD recunosc că au votat un politician anti UE și anti NATO la prezidențiale

Dezastru de imagine pentru pesediști : recunosc că au...

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Câte pensii de serviciu sunt în România şi care e valoarea lor

11.688 de pensii de serviciu în România la 1...

Topics

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Câte pensii de serviciu sunt în România şi care e valoarea lor

11.688 de pensii de serviciu în România la 1...

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma unei căderi

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma...

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img