Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că municipiul Sibiu “s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură” și a punctat că trebuie găsite soluții astfel încât și Târgu-Jiul să cunoască o astfel de dezvoltare, menționând că “Orașul lui Brâncuși e aur”.

“Am pornit de la ceva ce nu a crezut nimeni, că din cultură se pot face bani și cultura poate să ducă la dezvoltarea sustenabilă a întregii comunități. Nici în ziua de astăzi majoritatea nu crede că se poate și în continuare sunt suficienți și între cei care țopăie acum, care povestesc că de fapt Sibiul s-a dezvoltat cu bani de la Guvern și europeni și așa mai departe. Nu, Sibiul s-a dezvoltat pentru că a știut producă un mix de industrie și cultură. Dacă acest model este bun și pentru alte comunități, mi-e greu să apreciez, dar cred că este și am rămas foarte optimist după plimbarea cu domnul primar (primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru n.r.), fiindcă am găsit un om care vede lucrurile tot așa. Credeți-mă, orașul lui Brâncuși, asta e aur. Trebuie să găsiți soluțiile să transformați nu numai orașul, ci întreaga zonă să beneficieze. Cum se face asta? Evident ține de soluții locale, nu poate să vină nimeni să vă spună cum să faceți treaba asta”, a spus Iohannis la dezbaterea “România puternică: viziune politică și servicii publice în slujba cetățeanului”, organizată la Târgu-Jiu.

Președintele a afirmat că este nevoie de implicarea firmelor, atât de stat, cât și cele private, în dezvoltarea economiei, prin construirea unei relații de încredere între autorități și administratorii de societăți, care să ducă la construirea unor programe de dezvoltare.

“Nu se poate realiza primul, al doilea, al treilea pas fără implicarea economiei locale. Atâta vreme cât patronii stau cu punga strânsă și așteaptă să producă cultura bani și cultura așteaptă să producă ei banii, nu funcționează. Întreaga comunitate trebuie să fie foarte dinamică, să participe la acest efort, inclusiv firmele și de stat și private, dar într-o modalitate inteligentă, nu la modul să dăm banii la un eveniment și pe urmă îi împărțim între noi și vedem noi cum facem mai departe, așa nu merge. Nici asta nu-i ușor. (…) Experiența mea este că la început oamenii de afaceri sunt foarte sceptici, dacă mergeți la ei și să le spuneți: ‘Haideți, veniți lângă noi’, zic: ‘Lasă că știu eu că vă băgați banii în buzunar’. Trebuie să îi convingeți că nu ajung acolo, ci banii aceia ajung să producă efectiv dezvoltare, să producă o calitate superioară în teatru, în orchestra filarmonică, fiecare ce are acolo. Și atunci încet, încet de creează ceva ce se numește încredere reciprocă și pe baza încrederii atunci se pot construi foarte multe programe”, a mai spus Klaus Iohannis citat de Agerpres.

 

14 COMMENTS

  • Ce de nu vorbiti de madam Anasatase, madam Boagiu, conjudeteanul d-lui Dragnea, mister Videanu, dl. Berceaqnu si cati baroni mai sunt. Dragnea este si ele unul dintre ei. Frumos ar fi sa-i amintiti pe toti.
   Acum ce faceti comparati casele facute din meditatii ale lui Iohannis pe care nu ne-ati prezentat cu casa lui Dragnea ? Nu este fair si normal dvs fiind unul din postacii de serviciu.

  • Daca scadem casele luate cu acte false s-ar putea sa intre. Ce este cert, in ambele cazuri socrii le-au promis insurateilor o casa si ca oameni de cuvant acestia au livrat. Ca unii le-au produs din “condei” si altii din “gradinarit” sunt tehnicalitati.

  • Ori domenuil lui Dragnea e facut :
   cinstit
   ori DNA acopera un furt urias (poate era si Dragnea in vie cu Ghita si Cucuveaua mov)
   ori DNA pastreaza dosarul ca sa-l santajeze pe Dragnea.
   Nu exista alta varianta.
   Si atunci cine sunt ticalosii?

 1. Ciudat, n-am stiut ca Presedintele este in campanie electorala. Vrea sa ocupe vreun post in noul guvern al inselatorului ?

 2. Haideti,veniti ,langa noi….. si patiti ca Olguta mergeti langa sau in DNA,,, asa s-au oprit antrenarea patronilor locali la viata comunitati ,,,,,cica capital electoral, imagine electorala.abuz in serviciu ,etc., atentie la indemnuri electorale mai ales de cine sunt date .

 3. Sibiul s-a dezvoltat pentru ca a avut unde verde din partea strainilor ce conduc tara, nu cu ajutorul jegohanisului.
  Daca ar intra dnaul pe bune prin Transilvania, ar avea de lucru zeci de ani.
  Problema este ca nu au voie sa se atinga de acea zona si de “investitorii” straini.

 4. Hmm! Te pomenești ca Johannis s-a vorbit cu Ciolos sa cumpere si Masa Tăcerii, tot prin subscripția publica, pe modelul Cumințeniei Pământului! Nu știu cui aparține complexul respectiv, nici daca va fi vândut la bucata (mai e si Coloana Infinitului, daca nu ma înșel, prin preajma) dar cred ca îndemnul de a da drumul la baierele pungii, adresat afaceriștilor locali, se referă exact la necesitatea ca Tg Jiul sa-si cumpere complexul cu bani neaoși, nu luați de la Europa si guvernul Tariceanu, ca in cazul Sibiului. Daca statul e proprietarul complexului brâncușian cu-atat mai bine: e un fel de afacere ca aceea cu chiriași care si-au cumpărat legal casele in care stăteau cu chirie, doar ca sa le piardă prin retrocedare. Poa’ sa scadă PSD-ul taxele cat poftește, Ciolos va “retroceda” statului roman toti Brâncușii pe care va pune mâna prin subscripția Publica, sau, si mai bine, prin subvenție de la privați, si se umfla bugetul cat ai clipi! Interesant, totuși, ca Johannis accepta sa readucă in discuție modul in care si-a facut Sibiul “giugiuc” si capitala a culturii europene, mod care seamănă leit cu cel al omoloagei sale, coana Olguța ot Craiova, care si-a văruit orașul si l-a umplut de muzica+ teatru golind punga boierilor locali. Sa vrea careva pe la Londra (ăștia-s colecționari din tata-n fiu, basca gustul pronunțat al familiei regale pt recuperarea patrimoniului centro-european al dinastiei) sa puna de-un turism profitabil prin alte zone ale Carpaților decat cele deja achiziționate in teritoriile lui Dracula? Vrea, oare, presedintele actual sa capete vreun ordin istoric, “Lâna de aur” sau “Jartiera”, de exemplu, care sa bată Legiunea de onoare si alte cocoratii date cu nemiluita la securiștii locali? In acest caz zic ca e mai puțin “naiv” decat se arata de la o vreme si mult mai sigur ca nu se va procopsi cu ordinul “catuselor”, acordat deja coanei Olguța pentru aceeasi merite culturale, decat a fost pâna mai ieri. Sa fi rezolvat curtea din Pitești dosarelul cu casa de la Sibiu si noi sa nu știm nimic?

 5. si cum ajungem la Targu Jiu bai… provincialule? (i-am spus asa pt ca sa dai declaratii de la nivelul unui sef de stat cu cuvinte gen “topaie” se califica in aceiasi sfera in care i-a catalogat chiar Iohannis pe ummr-isti)
  ajungem cu Taromul?!. sau cum ajungem acolo ca sa se dezvlte orasul? Sibiul s-0a dezvoltat nu datorita tie, ci datorita lui Constantin Chiriac, Directorul teatrului din Sibiu care a facut lobby zi si noapte ca sa ajunga Sibiul capitala culturala. Si lumea de peste tot a venit cu avionul la sibiu, cultule! Da nu mai bine iei tu si sculpturile lui Brincusi si le muti la Sibiu, ca sa fii in acord cu Ciolosi – Idiotenia Pamantului?

Leave a Reply