Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la problemele din azile, că situaţia este o “ruşine naţională” şi a subliniat că măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină.

“Chestiunea cu aşa cum s-au numit “azilele groazei” este una foarte complicată şi, dacă îmi permiteţi să fac o afirmaţie, cred că este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel, sunt unii vinovaţi direct, cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo şi-au căutat liniştea şi un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii”, a afirmat preşedintele Iohannis.

“Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Trebuie văzut: cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere. Şi cred că lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, n-au sesizat, n-au intervenit. Şi atunci cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent dacă vorbim despre o vinovăţie în exerciţiul funcţiei sau o vinovăţie politică sau morală. Şi până când nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Deci eu sunt adeptul unei intervenţii clare, ferme şi hotărâte”, a punctat şeful statului.

Întrebat dacă ministrul Muncii ar trebui să demisioneze, el a răspuns: “Nu ştiu cine se face vinovat politic, asta se va vedea şi eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

Pe de altă parte, preşedintele Iohannis nu crede că sistemul este în colaps, motivând că există exemple de azile care funcţionează impecabil.

“Cine trebuie să facă, cel care este plătit ca să facă treaba şi să aibă grijă de bătrâni şi de persoanele cu dizabilităţi, acela trebuie să facă. Deci, este foarte simplu. Un pic mai complicat este când ne întrebăm cine trebuie să verifice aceste lucruri. Avem o puzderie de agenţii şi instituţii care ar trebui să verifice, doar că ne întrebăm ce au verificat, că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea, în cazurile acestea concrete, care au revoltat pe bună dreptate toată România. (…) Repet (…) toţi cei vinovaţi trebuie să răspundă, fiindcă aici sunt oameni vinovaţi, cu nume şi prenume, cei care au lucrat în azil sau au condus azile şi nu şi-au făcut treaba, cei care au fost sesizaţi şi n-au verificat şi inclusiv cei care au ştiut şi nu au luat măsuri. Şi aici vorbesc de măsuri politice, fiindcă un politician într-o poziţie înaltă nu trebuie nici să meargă să verifice dacă se dau medicamentele cum trebuie sau mâncare, trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele aşteptate de cetăţeni”, a adăugat el, citat de Agerpres.

1 COMMENT

  1. Rusinea asta nationala a fost intretinuta de toti cei care nu au aprobat si nu aproba majorarea pensiilor. Saracirea nationala a dus la aparitia banditilor . Vanatorii de zestre s-au transformat in vanatorii de oameni fara putere. Badea se tot intreaba:,, unde sunt apartinatorii?” Apartinatorii sunt chiar devoratorii,sacalii. In caminele astea sunt doar batrani care au ceva de oferit(o casa un teren…valori materiale) putin au apartinatori rude. Mai tineti minte ca in toate cutiile de scrisori se gaseau biletele cu ingrijesc batrani pentru casa? Notari, doctori….judecatori…asistenta sociala informatori sociali partide clubul seniorilor… contribuie la rusinea asta transformata in crima nationala. In caminele astea stateau pentru ultimul drum. La IML MM poti vedea zilnic oameni muribunzi adusi in patura sa primeasca aviz de ,,apt” Uniunea notarilor poate spune statistic cate acte de donatie si testamente imobiliare au fost emise. Dupa donator se poate afla daca acesta a decedat la scurt timp dupa ce a facut donatia. Documentele de detinere a bunurilor spune clar de unde provin acestea. Legile sunt facute sa permita asemenea acte la care adaugi coruptia si somnul anticoruptiei ..Rezultatul este rusinea national. Partidele flamande isi devoreaza electoratul. De ce saracii batrani de la tara fara pamant fara pensie si casa din chirpic nu sunt vanati de rechini si traiesc din mila vecinilor?

Leave a Reply