Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis joi, 26 ianuarie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, domnul Sorin Grindeanu.

Vă transmitem în continuare textul scrisorii:

„Domnule Prim-ministru,
În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În același timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanțării.

În condițiile în care proiectul Bugetului General Consolidat pentru 2017 prevede o creștere a cheltuielilor totale, față de 2016, de aproape 31 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 15% față de cheltuielile efectuate în 2016, reducerea bugetelor pentru domeniul securității naționale este nu doar nejustificată, ci total inoportună.

În privința bugetului destinat Ministerului Apărării Naţionale, deşi există o alocare suplimentară faţă de 2016, până la circa 1,5% din PIB, remarc faptul că nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât şi a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare şi Acordului din 2015, convenit cu întreg spectrul politic.

Atrag atenţia că această abordare privind construcţia bugetară nu dovedeşte responsabilitatea pe care, ca ţară şi ca stat, ne-o impun angajamentele politice şi instituţionale asumate, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile existente în actualul context de securitate, regional şi internaţional.

În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României.

Reamintesc că, în baza cadrului juridic actual, proiectele de buget din domeniul securităţii naţionale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Guvern.

Într-o perioadă marcată de provocări multiple, de impredictibilitate, România este astăzi o ţară stabilă, sigură, recunoscută ca atare şi respectată de partenerii din NATO şi UE, o ţară care contribuie în mod real la consolidarea securităţii  în regiune. Acest lucru a fost posibil şi pentru că Armata României, forţele Ministerului Afacerilor Interne, serviciile de informații și de protecție şi-au făcut datoria cu responsabilitate.

Guvernul şi întreaga clasă politică au obligaţia de a sprijini în continuare aceste eforturi. Când în joc se află interesul României, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scăderea bugetelor din domeniul securității naționale ar însemna un atentat la siguranţa românilor.

Dincolo de zona securităţii naţionale, în privinţa educaţiei şi a cercetării este esenţial ca bugetul alocat să reflecte importanţa acestor domenii pentru viitorul României, incluzând sume necesare pentru a acoperi toate creşterile de salarii şi burse anunţate, dar şi pentru a sprijini creşterea calităţii educaţiei şi a performanţei în cercetare-dezvoltare-inovare. O Românie educată necesită în primul rând acordarea atenţiei cuvenite în ceea ce priveşte alocările bugetare.”


De mentionat e faptul ca Liviu Dragnea a comunicat deja decizia de alocare a 2% din PIB

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că bugetul Ministerului Apărării Naţionale va fi modificat faţă de varianta iniţială astfel încât să fie stipulat clar că 2% din PIB va fi direcţionat către acest sector, scrie news.ro

Liviu Dragnea a susţinut că şi, în varianta iniţială, era prevăzut acelaşi procent de 2%.

”La Apărare prevăzuseră 2% compus din 1,5% credite bugetar şi 0,5% credite de angajament care stătea în picioare în sensul că au spus că o parte din investiţii nu pot fi efectiv plătite în acest an, dar solicitarea mea şi a primului-ministru a fost foarte clară: să fie 2% pentru Apărare din credite bugetare pentru că este un angajament. Dacă Ministerul Apărării nu va fi în stare să cheltuie aceşti bani, o să vedem la vremea respectivă”, a spus Dragnea.

În proiectul de buget prezentat ieri de către Ministerul de Finanţe, Ministerul Apărării Naţionale ar fi avut un buget de 11,02 miliarde lei, care reprezintă 1,35% din PIB, arată datele din anexele bugetare pe ministere. Cu toate acestea, Guvernul susţine că va aloca, pentru Apărare, 2% din PIB în 2017. “În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB”, arăta un comunicat al Ministerului Finanţelor, fără a da detalii şi fără a explica diferenţa dintre acest procent şi bugetul efectiv alocat ministerului. Totuşi, cheltuielile pentru Apărare includ, pe lângă bugetul alocat efectiv ministerului, şi credite de angajament, prin care Armata poate finanţa cheltuieli de înzestrare, în principal.

10 COMMENTS

 1. Zise Iohanis:”’În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolutăÎntr-o perioadă marcată de provocări multiple, de impredictibilitate, ”’
  Serios bre! La tine nu e prioritar poporul? Principala grijă a ta e doar securitatea celorlalţi care au afaceri în România!
  ‘Zise Iohanis:”România este astăzi o ţară stabilă, sigură, recunoscută ca atare şi respectată de partenerii din NATO şi UE, o ţară care contribuie în mod real la consolidarea securităţii în regiune…..scăderea bugetelor din domeniul securității naționale ar însemna un atentat la siguranţa românilor.”’
  Da! Este stabilă doar când siluiţi poporul pentru afaceri străine din care tot ce înseamnă încasări se cară în străinătate?
  Serois bre? Scăderea bugetelor din domeniul securității naționale ar însemna un atentat la siguranţa românilor?
  Unde vezi tu insecuritate naţională sau violenţă în masă?
  Sau visezi să înarmezi o parte din populaţie pentru a se omorâ între ei? Sunt destui pari şi nu trebuiesc arme!
  Tot ce e posibil după felul în care te manifeşti!

  • Guvernul PSD mareste bugetul DNA cu 39%
   —————————————————————
   Sistemul securist se mareste si intareste continuu n-o sa mai scapam de el in vecii vecilor.
   Or sa fie si mai multi si cu resurse din ce in ce mai mari.
   Votati PSD votati DNA!

   • tu chiar crezi că oamenii conştienţi de hăituiala vizibilă se închină la sfânta icoană unic vopsită pe pereţii gurilor urlătoare în scop manipulator!
    Ghinion!
    Suntem destui atei la acest capitol!

 2. iote domne, s-a trezit Turistul! :)) acu vrea sa ne arate cum piloteaza el si la clasa… Economy.
  Domn Iohannis, vedeti domne ca la Business Class sunt fete cu fusta mai scurta decat prima stewardesa a tarii, poate va retinem. vad ca nu va place cu buget low cost la Cotroceni.
  pfuiii…. daca erati inca prof de fizica ce mi ti-l scoteati la tabla pe Dragnea dintr-a’ntaia si-l lasati repetent ca sa fie nevoit sa faca meditatii…. ;p
  cum unde? ehm gasim noi o locatie in Sibiu, ca doar n-or fi murit toti mostenitorii aiurea… ;p

 3. “Romania este o tara stabila, sigura…”
  Si-atunci de ce vrei, bre, buget la SRI de aproape 2 mld.lei?! Sau poate stii tu ceva, musiu Johannis?

 4. Nu, de 1000 ori ! Nu! bugete majorate, NEJUSTIFICATE de nimic, in afara de o retorica bazata pe teorii si multe generalitati.
  “În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută”
  PRIORITATEA absoluta este viata si nivelul de trai al Romanilor la un standard egal cu cel din UE, apoi restul….locul 2, 3, ……
  “Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României.”
  INSECURITATEA si NESIGURANTA cetatenilor este data doar de mizeria si nivelul de trai sub -uman in care ati impins poporul, pas cu pas, dupa 1989.
  Inaintea tuturor, SRI…SIE… 7 servicii extinse precum o….. mare caracatita, sunt 17 milioane de romani, sau cati mai suntem. Inaintea cetateanului si nevoilor lui, nu trebuie sa existe NIMENI! Nu, institutii, nu ONGuri, nu grupuri si gasti.
  Daca Iohannis nu intelege si pune inainte (favorizeaza) aceste institutii, inaintea interesului general al poporului, GRESESTE! Peste 3 ani greselile se vor contabiliza si penaliza drastic-Ghinion!. Cred ca Iohannis stie asta la fel de bine cum stie cine trebuie sa “fie o prioritate absoluta”.
  Cat despre referendum cred ca stie tot la fel de bine ca nu vor participa multi, doar daca se vor adauga :
  1 .vreti raspunderea magistratilor, sau nu?
  2. vreti eliminarea si/sau sanctionarea abuzurilor din justitie si binom,sau nu ?
  3. vreti eliminarea acoperitilor din toate institutiile, sau nu?
  4. vreti eliminarea /stoparea dosarelor politice -contrafacute, sau nu ?
  5. vreti recuperarea INTEGRALA a prejudiciilor ACUM!, sau bla, bla -ul si minciuna care va fost servita sub “masca -lupta anti-coruptie” ?
  5. vreti un stat de drept- democratic, sau unul mafiot ,sau securist -politienesc?
  La momentul acesta Iohannis ce spune, ce stat avem? Daca nu stie, sa ceara rezultatul unui sondaj : stat mafiot , politienesc? sau ambele? va avea o surpriza cat de putini mai considera Romania stat adevarat democratic.
  Suntem inca destui care existam in 1989, nu ne-am nascut atunci!, NU asta trebuie sa fie Romania azi, intelege Presedintele tarii, sau nu il intereseaza?.

 5. La știri, toate cifrele proiectului de buget sunt prezentate ca raportare (în creștere sau scădere), în procente, față de anul trecut. Numai pentru bugetul SRI raportarea se face ca scădere față de proiecția anterioară care și așa e creștere față de anul trecut. Oare de ce această dublă măsură? Cine redactează textele citite de prezentatoare?

 6. (LifeSiteNews) Pro-abortion billionaire George Soros has donated nearly $90 million to feminist groups behind a January 21 protest of President-elect Donald Trump’s inauguration. In a new report, Alatheia Nielsen at NewsBusters revealed that more than a quarter of the groups listed as “partners” on the Women’s March on Washington website are funded by Soros. These include Planned Parenthood, to whom Soros has given over $21 million since 2000, and the Center for Reproductive Rights, to whom Soros has given over $3 million since 2000. Other Soros-funded groups participating include the National Latina Institute for Reproductive Health, Catholics for Choice, Equality Now, NARAL, the National Abortion Federation, the Human Rights Campaign, and Amnesty International. The feminist anti-Trump march, which the media have touted as a massive upcoming protest has been marred by disagreements over gender, class, and race.January 16, 2017 (LifeSiteNews) – Pro-abortion billionaire George Soros has donated nearly $90 million to feminist groups behind a January 21 protest of President-elect Donald Trump’s inauguration.In a new report, Alatheia Nielsen at NewsBusters revealed that more than a quarter of the groups listed as “partners” on the Women’s March on Washington website are funded by Soros. These include Planned Parenthood, to whom Soros has given over $21 million since 2000, and the Center for Reproductive Rights, to whom Soros has given over $3 million since 2000. Other Soros-funded groups participating include the National Latina Institute for Reproductive Health, Catholics for Choice, Equality Now, NARAL, the National Abortion Federation, the Human Rights Campaign, and Amnesty International. As Nielsen, who researches Soros and his allies, has reported, from 2000 to 2014, Soros gave more than $103 million to media groups throughout the world. $61 million of that supported outlets that push liberal immigration policy, increased labor union power, same-sex “marriage,” Hillary Clinton’s now-failed presidential candidacy, and other leftist policies.Soros plans to donate $10 million to groups “contending with incidents of hate” toward “persecuted populations” in 2017.

Leave a Reply